用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生小學vs英華小學
樓主: lingdohmoto
go

民生小學vs英華小學  

babieblue 發表於 18-2-22 15:00

其實唔係好明親生仔理論

「親生仔」理論即係話經過學校篩選由小一讀起。因多年前英華小學復校之時收咗部份基榮小學學生,所以會覺得質素冇保證,所以要睇DSE成績應該由學校全部揀選過嗰屆之後嘅學生先至算數。

hoivy 發表於 18-2-22 15:12
親生仔理論重點是有得揀與無得揀的分別,跟學生素質有關,跟學校無關。
親生仔是經過篩選,理論上素質較佳 ...
憧憬: 永遠是美好的

現實: 要過多兩三年先知

中國人古語有云, 一入師門, 終師為師(為徒), 強加一些條件去區分, 所謂何事? 居心何在呢?

津貼小學不能篩選學生, 加上限制留班次數, 又要一條龍升直, 但如果真係著緊成績想做靚盤數, 方法多的是.

君不見沙田區近年部份成績飛躍既直資中學同津貼中學, 中一至中六期間, 人數係減少咗成1-2班

又唔想做醜人, 又想做好成績從來不易.

任何遮醜布都有期限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

將來歸將來,不如用另一角度睇現在吧。

現時的DSE成績,計算當年直升中一那一班英小學生,會有一部份係band 2及 band 3的學生, 2017年有八成學生考獲本地學位“資格“,書院應該界乎band 1B 與band 1C 之間。

換言之,書院已經幫一部份band 2-3升值了不少。其實困難已不少了。

再簡單d講,有一間中學接龍一間深水埗校網大抽獎收生既小學,升中條件中英數操行及格。 而dse有band 1B-C既成績。就係現時英華既情況。
忽發奇想,如果當年吾係孫公搞什麽英中會落車,嚇得英華急轉直資,英華是否香港第一間及唯一一間敢玩這樣的一條龍既學校,我估吾會有第二間

hkpapa852 發表於 18-2-22 15:38
憧憬: 永遠是美好的

現實: 要過多兩三年先知

想請教一下,如果學校中一到中六期間人數減少咗1至2班,即係有啲咩啟示?

Soundervolt 發表於 18-2-22 15:23
「親生仔」理論即係話經過學校篩選由小一讀起。因多年前英華小學復校之時收咗部份基榮小學學生,所以會覺 ...

英華當年是用基全的辦學權,收的是基全小學生,不是基榮。那些基全學生,真係唔知有幾多捱得到讀完中六

WinnieCatCat 發表於 18-2-23 11:33
英華當年是用基全的辦學權,收的是基全小學生,不是基榮。那些基全學生,真係唔知有幾多捱得到讀完中六
...

基全又好,基榮又好,如果當一間學要用「親生仔」理論作為解釋成績嘅高低原因,咁一尐從來都冇「親生仔」嘅直屬或一條龍B1津校又點解釋到公開試時成績一樣亮麗?

回覆 Soundervolt 的帖子

好簡單,地區有參差,試吓叫LSPS, SJPS去深水埗收生就會知道分別

simoncwl 發表於 18-2-23 11:54
回覆 Soundervolt 的帖子

好簡單,地區有參差,試吓叫LSPS, SJPS去深水埗收生就會知道分別 ...

Not really,灣仔同九龍城一樣有劏房及公屋,呢尐學校嘅學生大多數都係普羅大眾。LSPS同SJPS嘅貿素喺來自學校有效嘅教育係統同本身嘅文化。如果地區咁重要,身處灣仔區嘅華仁小學及書院就唔使搞成咁啦!

Soundervolt 發表於 18-2-23 11:48

基全又好,基榮又好,如果當一間學要用「親生仔」理論 ...

英華個case有d慘既,當年接龍的是基全(如果是基榮甚至太子協和可能好好多),同聖馬可最初跟聖巴西流接龍一樣,間小學實在是地區之寶,根基太弱。原本有時間慢慢改革,應有機會把小學提升至可接龍中的水平,可惜正如你所講,EMI政策根本唔畀時間學校慢慢提升,收生一唔得就落車。英華即時斷龍加轉直資,都算係無奈的決定

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 18-2-23 11:48

基全又好,基榮又好,如果當一間學要用「親生仔」理論 ...
問題在於當比較小學時,連佢中學都一齊比因為,大家想知自己嗰件入到某小學,12年後出到嚟會點

所以,目前YW collage 嘅成績,唔能夠直接同民生比較

從來生源一定對結果會有影響,地區Band 1A 中學做得好,佢地有方法之外,自行唔top嘅都唔會收
但好明顯,YW collage唔係最top嘅仔頭號最想入嘅中學

again and again,成個公開試+jupas收生都不利男生,所以,要男校成績好過男女校,除非間男校係叻嗰批男生心目中頭號目標!所以講到底,學校因素一定有,但學生質素都好重要!

恐龍家

唉,當初英華遷校點解揀左深水埗?
現在討論緊呢幾位有幾多個知?

其實當初遷校可選的還有啟德。決定搬到深水埗及與基全接龍,其實已經決定走普及教育路線。你地以為校董會同班老師吾知搬去深水埗會困難重重咩?

只係一d路人甲乙丙,見小學開始辦得有點起色,即時投射到書院。其實家陣變成直資,但當初搬去深水埗的原意都不變,所以有區內幼稚園校長推薦計劃。

所謂不合付DSE預期成績,是誰的預期?

小曳人 發表於 18-2-23 12:33
問題在於當比較小學時,連佢中學都一齊比因為,大家想知自己嗰件入到某小學,12年後出到嚟會點

所以,目前 ...

呢個只係云云原因之一,亦係雞同蛋嘅道理,宜家好多新晉B1a中學當年成績只係非常普通,亦唔係學生首選學校(例如我當年放棄嘅林護),但點解今時今日爭崩頭?佢地唔會無啦啦收到一批高質素學生去砌靚成績,而係成績漸好吸引到高質素學生涶青。所以成績好唔代表生源比學校嘅努力更重要。學校質素有所提升就自然可以吸引優質學生,而有優質學生但學校冇質素,成績自然會下降,所以學校嘅質素先至係最主要原因。

WinnieCatCat 發表於 18-2-23 11:33
...

基全升英華係咪都要主科合格+Conduct B以上? 英華呈分試年份卷唔淺喎

Soundervolt 發表於 18-2-23 12:50

呢個只係云云原因之一,亦係雞同蛋嘅道理,宜家好多新 ...

一間中學耐吾中出一下狀元,觀乎你過往討論,必然係你既飛佛啦。
咁一間幫緊十幾個band2-3既學生,本來入大學機會渺茫,家陣讀到本地大學,你又如何評價呢間中學呢?英華就係做緊呢樣野啦。

你有你喇沙,我有我英華。大家作育英才目標不一,點解成日攞住喇沙個牌頭評價其他學校呢!

ckcleung 發表於 18-2-23 13:05
一間中學耐吾中出一下狀元,觀乎你過往討論,必然係你既飛佛啦。
咁一間幫緊十幾個band2-3既學生,本來入 ...

林護、曾記等學校唔係耐唔中出一兩個狀元,係整體成績嘅實力。您先搞清楚,我並無,亦從未都冇用LS同YW做比較(如果有邊句請指出)。我嘅回應只係集中討論「親生仔」對學校喺成績表現上嘅比重,從來冇對YW作討論,我反而認為林校長對YWPS過去多年嘅努力應該可以脫離「親生仔」呢個對成績指標嘅睇法。

Soundervolt 發表於 18-2-23 13:15

林護、曾記等學校唔係耐唔中出一兩個狀元,係整體成績 ...
咁“親生仔”講法係網友提出定英華提出?
如果係網友提出,直接提佢名討論,無謂惹人猜想係校方講法。還有,請問不合符dse成績預期?預期了什麽?那一年的成績?校方?家長?

ckcleung 發表於 18-2-23 12:37
唉,當初英華遷校點解揀左深水埗?
現在討論緊呢幾位有幾多個知?

當年要英華小學接收基全學生時,中學部曾透露只考慮收回部份由基全小學既學生。最後再攪到上報先改變初衷。

英華書院拒保証接收現有基全學生:
http://orientaldaily.on.cc/archive/20030210/new/new_a01cnt.html

英華書院最終讓基全男生直升:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20030212/3115472
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ckcleung 發表於 18-2-23 13:24
如果係網友提出,直接提佢名討論,無謂惹人猜想係校方講法。還有 ...

只可能係閣下太敏感了!學校一定唔會上EK發言,我當然係答提出嗰位網友啦。我又何來喺呢個帖講過「不合符DSE成績預期」?我冇講過嘅嘢真係答唔到您喎!

ckcleung 發表於 18-2-23 13:24
如果係網友提出,直接提佢名討論,無謂惹人猜想係校方講法。還有 ...

中學部係簡介會上強調現有成績係non-DSS學生取得

ckcleung 發表於 18-2-23 13:05
咁一間幫緊十幾個band2-3既學生,本來入 ...
咁英華書院都幫了不少學生增值。從來覺得間中出狀元並不代表什麼...