用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港家長的「避難所」
樓主: JacJac108
go

香港家長的「避難所」   [複製鏈接]

我相信孩子愉快學習的契機掌握在父母手裡。父母的要求能左右快樂指數, 如父母自己都不知自己想要什麼, 到哪裡求學都找不到避難所, 亦不可能找到樂土。

利申: 兩子都是傳統私小出身, 是一對快樂雙響炮。

猴子爸 發表於 18-2-23 09:10
“教協去年12月至今年1月訪問425名主科小學教師,進行小學生學習狀況調查。近五成半受訪教師指,小學生平均 ...
其實功課份數來比較是不恰當的。可能A校10份功課,期中大部分都係改正(如果冇錯唔使做添),幾份都係寫幾個字,計幾題數學。平均一份都唔使5分鐘完成。而B校每日只有一份功課,不過就係做一份project, 或者係part of project, 不但小朋友自己要花時間落去,家長都要協助,所用時間會多好的。
不過,自然有人話,project 有利於思考,好過抄抄寫寫。我只是舉個例子,功課的強度加數量加小朋友能力,綜合之後才是辛苦程度。

b3410 發表於 18-2-23 14:28
其實功課份數來比較是不恰當的。可能A校10份功課,期中大部分都係改正(如果冇錯唔使做添),幾份都係寫幾 ...
相信这是一个普遍性的调查,不会做得那么仔细,但观乎一般官津校家长的反映,其实也不是太过有距离。

IYY 發表於 18-2-23 14:03
我相信孩子愉快學習的契機掌握在父母手裡。父母的要求能左右快樂指數, 如父母自己都不知自己想要什麼, 到哪 ...

不少家長話想搵愉快學習既學校, 其實只係想搵一間令佢地(家長)可以過得愉快既學校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-23 17:16
不少家長話想搵愉快學習既學校, 其實只係想搵一間令佢地(家長)可以過得愉快既學校. ...
咁如家長

想搵一間令佢地可以過得愉快既學校

, 就一定要知自己想要咩野先......

hkpapa852 發表於 18-2-23 17:16
不少家長話想搵愉快學習既學校, 其實只係想搵一間令佢地(家長)可以過得愉快既學校. ...

咁我地肯定係愉快學習了~~~

IYY 發表於 18-2-23 17:27
咁如家長想搵一間令佢地可以過得愉快既學校, 就一定要知自己想要咩野先......
...
想要自己過得愉快, 唔代表有做功課
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-23 17:32
想要自己過得愉快, 唔代表有做功課
我有做功課, 好努力咪你同王家爸爸d 帖ga。
而家阿仔都開開心心在中池做中魚, ok 啦

hkpapa852 發表於 18-2-23 13:09
不用神化任何學校,所謂既報告都只係建基於對學校說明既方式,實際情況又會有幾瞭解?

我最關注的,仍然 ...
S4 升 S5 即係邊個年級? 係咪講梗考完IGCSE 升IB ,即Yr 10 升 Yr 11。其實唔奇,好多學生早兩年出國升學,留係到讀的,就很想入香港三大囉。所以咪超過一半係香港讀囉。

其實港大學術科的收生成績 — conditional offer 能低於35 ,而CKY的平均分約36。換句說話,應該多於一半人能達到入讀三大的可能性是很高的。

IYY 發表於 18-2-23 17:27
咁如家長想搵一間令佢地可以過得愉快既學校, 就一定要知自己想要咩野先......
...

咁當然係想入一間一報就即收會收,又免費、又少功課、少測考、全無壓力  + 「愉快學習」嘅一條龍B1a學校啦。

IYY    發表於 18-2-24 13:04

ar_mak 發表於 18-2-24 03:15
我唔清楚你個背景,暫時只知道你主要針對功課多和功課深呢兩個問題,或者睇睇呢度可以點攪。
首先功課多定 ...

我當然贊同你的講法啦...但...
有幾多小孩有你咁樣咁有腦有辨法嘅家長咁樣引導佢哋做功課及其他assignments?
EK家長很多都好有學識好有見地,你哋d仔女當然有引導有護蔭去面對學校所有要求,但我所指的是其他的大多數學生,冇得選擇硬食嗰d...
其實我並非同你哋唱反調,而是大家所站的位置不同而已

ar_mak 發表於 18-2-24 03:26
你錯喎。
本來我都好似你咁諗,係咪考唔到定係比唔起學費先射波比政府呢?就係你最尾四個字~垃圾作者,於 ...

考到龍校唔代表對全個教育環境完全了解,唔少人都充滿盲目既偏見,尤其係對一眾傳統模式嘅官津學校。如果將來有機會,又睇下佢點寫佢小朋友讀嗰間龍校係唔係愉快既「避難所」,小朋友需唔需要補習?

JacJac108 發表於 18-2-20 23:20
香港家長的心聲

https://www.facebook.com/WongArMa/posts/401592350284270

好奇一問,樓主為何近幾個月係不同討論區都不斷推介呢位不知名既王阿媽既文章呢?

hkpapa852 發表於 18-2-24 11:45
好奇一問,樓主為何近幾個月係不同討論區都不斷推介呢位不知名既王阿媽既文章呢?
...

可能樓主係王阿女或佢既母親

ar_mak 發表於 18-2-24 13:23
我引用教數學既例子,一來係想說明使用方法去解決問題既重要性,二來係想講你知,我都唔係口爽爽得個講字, ...

多謝你咁好嘅分享!好有心機,你加強了EK嘅可讀性
‹ 上一主題|下一主題