用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港家長的「避難所」
樓主: JacJac108
go

香港家長的「避難所」  

猴子爸 發表於 18-2-22 21:40
但會否是conditional offer, 最終也要看公開試結果?
我以過來人身份話你知,我當年都是未考任何公開試就收到美國大學offer,申報時用的是SAT成績及推薦信/自我介紹作文,亦沒有conditional offer呢樣嘢。不過當年我報考時已經有IB呢樣嘢,可以用IB成績申請,究竟幾時考我就唔知,唔關我事所以我無詳細了解。我想指出的是你可以不考IB或DSE,單憑SAT/ACT/AP成績收到offer。為免質疑,母校不是野雞大學,是US News College Ranking排名前10的大學。

猴子爸    發表於 18-2-23 09:10

“教協去年12月至今年1月訪問425名主科小學教師,進行小學生學習狀況調查。近五成半受訪教師指,小學生平均每天有7份功課或以上,當中8%小學生甚至有10份功課或以上;即使周末假期,八成半教師表示學生仍然至少有7份功課,當中四成學生的周末功課量達10份或以上。除了功課量多,尚有其他五花八門的課業。”
能够面对这样的人生,还抱着“愉快的生活态度”,坚毅不屈,勇往直前,迎难而上,我们的下一代应该好劲!

IYY    發表於 18-2-23 12:39

RunningPig 發表於 18-2-22 20:05
其實美國的頂尖大學都唔睇 DSE 或 IB 的成績,所以比哪邊的狀元更易入根本無意義。
...
美國始終重視AP, SAT等成績, IBDP, DSE都只係其它有參考價值既資格

IBDP學歷去英澳會方便一點, 不過英文都要讀Lang A, 否則攞咗IBDP都要再去考IELTS就先入到海外大學就真係俾人笑
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 18-2-22 21:40
但會否是conditional offer, 最終也要看公開試結果?

美國出的都是 unconditional offer。我識不少拿了頂尖大學 offer 後,就 focus 做其他更有意義的事而不會花太多時間係公開試。

hkpapa852 發表於 18-2-23 09:18
美國始終重視AP, SAT等成績, IBDP, DSE都只係其它有參考價值既資格

IBDP學歷去英澳會方便一點, 不過英文都 ...

係連參考都唔會。一月頭報名,三月中出 offer,個時 DSE or IBDP 都未開始。

RunningPig 發表於 18-2-23 09:45
係連參考都唔會。一月頭報名,三月中出 offer,個時 DSE or IBDP 都未開始。
...
唔會一月頭報名,係更加早,好多學校既early decision在入學前一年既十二月已經出offer,報名截止日通常是前一年的11月左右。

RunningPig 發表於 18-2-23 09:45
...
但我成日听到IB有所谓predicted grades, conditional offer之类,我还以为是为了这个用途。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 18-2-23 10:01
但我成日听到IB有所谓predicted grades, conditional offer之类,我还以为是为了这个用途。
...

DSE都有呀,JUPAS都有呀
問題係申請嘅國家/學校睇唔睇DSE,唔睇就有無predicted grade都無分別

回覆 hkpapa852 的帖子

But 65% of CKY graduates were able to get into local universities wor.
http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2013/08/University-Destination-Summary-1.pdf

JacJac108 發表於 18-2-20 23:20
香港家長的心聲

https://www.facebook.com/WongArMa/posts/401592350284270
呢篇文章低貶左國際學校及讀國際學校既學生及家長。好多國際學校及學生都做得好好,有錢都冇得謮。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

noming 發表於 18-2-21 11:30
回覆 猴子爸 的帖子

家長係用腳去投票.
但都好多人揀英皇二、般小果d, 睇家長認en間學校搞得好唔好而已
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

brrbaby2007 發表於 18-2-23 11:17
呢篇文章低貶左國際學校及讀國際學校既學生及家長。好多國際學校及學生都做得好好,有錢都冇得謮。 ...
此话何解?我看不出来作者怎样贬低国际学校wo, 反而以为她很推崇wo... 妈,我好乱呀!我d 阅读理解能力有问题呀!

回覆 brrbaby2007 的帖子

係呀, 事實上官津都有多元化教學, 係睇家長如何選擇, 並不是如文中所指官津只有傳統教學, 非直私國際就不愉快.

SarahGil 發表於 18-2-23 11:14
回覆 hkpapa852 的帖子

But 65% of CKY graduates were able to get into local universities wor.

65%都只係大約40人, 當中多少人入了三大呢?

如果你花了近100萬由小一讀至小六, 目標至少3大吧!

如果只係入到其餘5大, 為何不透過DSE經JUPAS考?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-23 12:09
65%都只係大約40人, 當中多少人入了三大呢?

如果你花了近100萬由小一讀至小六, 目標至少3大吧!
数虽然是这样计算,但家长应该还有其他考量,特别是过程,看到那个教协调查,对比CKY的教学方法,不难理解的。对于一些并非以“钱”为大前提的家庭,“过程”尤为重要,“结果”可以以后再想办法,

猴子爸 發表於 18-2-23 10:01
...

用ib成績申請香港及英國大學,學校会提供一個predicted grade, 大學会根據predicted grade and other information 出conditional offer, 会講明ib最後考試成績要求,成績達標嗰offer才確認。申請美國大學要提供中四至中六first term成績,要唔要predicted grade就唔清楚,出offer会是unconditional, 原則上最後成績已不重要

猴子爸 發表於 18-2-23 12:29
数虽然是这样计算,但家长应该还有其他考量,特别是过程,看到那个教协调查,对比CKY的教学方法,不难理解 ...

不用神化任何學校,所謂既報告都只係建基於對學校說明既方式,實際情況又會有幾瞭解?

我最關注的,仍然係CKY學生S4由S5既安排。

近年基於不同原因,都有近40%學生流失。

hkpapa852 發表於 18-2-23 13:09
不用神化任何學校,所謂既報告都只係建基於對學校說明既方式,實際情況又會有幾瞭解?

我最關注的,仍然 ...
40%流失?对不起,没有follow此校,发生什么事?

Koala0000 發表於 18-2-23 09:55
唔會一月頭報名,係更加早,好多學校既early decision在入學前一年既十二月已經出offer,報名截止日通常是 ...

Early 當然更早,我意思是就算最遲的一月都唔可能 take DSE or IBDP into consideration.