用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 有無家長的小朋友中英文同樣學得好好?有咪秘訣? ...
go

有無家長的小朋友中英文同樣學得好好?有咪秘訣?

我聽好多人講細個玩得多英文教材,小朋友會唔肯講中文,咁小一 interview 好多時d 傳統學校唔收。有無家長成功教到小朋友中英文都叻?有咩秘訣?

rotten_sherry 發表於 18-2-20 21:03
我聽好多人講細個玩得多英文教材,小朋友會唔肯講中文,咁小一 interview 好多時d 傳統學校唔收。有無家長 ...

唔講中文應該好難,除非成家人都係用英文做第一語言。至於認讀,就另一個層次,長期只俾英文書佢睇點識睇中文? 2個語文最好要平衡發展,是旦一種叻過另一種太多,就會做成對叻嗰種有偏愛。至於考直私,就睇你考邊類學校,多數會睇點present,同人溝通,禮貌,學術,language 只係收生既其中一個標準。最後,一個小朋友language好唔好,都好睇天份。

chingchub 發表於 18-2-21 00:18
唔講中文應該好難,除非成家人都係用英文做第一語言。至於認讀,就另一個層次,長期只俾英文書佢睇點識睇 ...

謝謝你(emoji) 若父母講中文,但細細個用英文教材,如 Oxford path / DWE,可以兩種語言平衡發展嗎?但坊間無聽過好的中文教材。。咁如果 aim at 直資 local school,是否應該唔好咁細個用 Oxford path?

有無中英文流利的例子?(emoji) 定直資學校一般不要求英文講得太叻,明就得?

rotten_sherry 發表於 18-2-21 00:26
謝謝你(emoji) 若父母講中文,但細細個用英文教材,如 Oxford path / DWE,可以兩種語言平衡發展嗎?但坊 ...

我當年冇買op或dwe,因為太貴,但都買左另一套2萬幾,但幾年後都先發覺用幾萬可以買到超大量中英文圖書同佢伴讀,跟本唔需要買教材。買教材好多時係因為父母新手冇經驗唔識點循序漸進教,如你有興趣買,只要肯持續用就有價值,但值唔值咁貴肯定有人話唔值。如父母不肯花時間伴讀就唔好買喇。

識講中英文同認讀中英文字係2回事,伴讀2文圖書係不二法門。至於直私,建議多睇升小一版,不同直私既考試方法標準都不一,而且有個別會考埋國語添。

回覆樓主

回覆樓主

我女兒係英粵普皆可的小孩,粵英比同齡優,普通話也可以。因為讀國際學校,沒有認字串字壓力。但以表達能力,句子結構,組織能力,用詞合當和多詞彙,她是非常不錯。重點係從小也當她是大人般說話,不停elaborate ,自問自答。鼓勵她問問題,可以修正她的問題及盡量回答。鼓勵她說感受,給意見。這些是學好母語的方法。

貝珠 發表於 18-2-22 21:18
我女兒係英粵普皆可的小孩,粵英比同齡優,普通話也可以。因為讀國際學校,沒有認字串字壓力。但以表達能力 ...

至於英文,我們沒有買Disney , Oxford path 之類的教材,也沒有看YouTube , dvd . 英文靠多看英文書,由淺入深,ort level one 開始build up 興趣。看書的時候不認字,只focus 理解,句子組織。也有上全英文的playgroup, 請NET 上門說故事,陪玩等等。4歳開始看英語動物紀錄片,eg planet earth 之類。

貝珠 發表於 18-2-22 21:44
至於英文,我們沒有買Disney , Oxford path 之類的教材,也沒有看YouTube , dvd . 英文靠多看英文書,由淺 ...

你囡囡好叻!想問問你同先生同囡囡講粵語定英文?咁小時候的圖書是否中英都有?

貝珠 發表於 18-2-22 21:44
至於英文,我們沒有買Disney , Oxford path 之類的教材,也沒有看YouTube , dvd . 英文靠多看英文書,由淺 ...

請問幾歲開始請 NET 上門講故事?thanks! 你的故事好勵志,因為我見唔多小朋友可以 manage 到幾種語言,相信你囡囡是很有語言天份的小孩!

rotten_sherry 發表於 18-2-22 21:49
你囡囡好叻!想問問你同先生同囡囡講粵語定英文?咁小時候的圖書是否中英都有?
...

粵語為主。英文只會在學校event 及同學聚會中使用。平日,中英文書也看,英文書也盡量用英文elaborate

rotten_sherry 發表於 18-2-22 21:52
請問幾歲開始請 NET 上門講故事?thanks! 你的故事好勵志,因為我見唔多小朋友可以 manage 到幾種語言,相 ...

兩歲開始找Net .

回覆樓主

其實學好母語,學第二或第三語言更事半功倍。這個理論應該係冇人反對,只是如何實行。我地是0-1,父母廣東話,主要照顧者國語,大量在生活中輸入詞語。1-2歲開始有英文playgroup , 看英文書。兩歲開始請Net , 全英文nursery . 一切video , DVD 也不用。深信,有interaction 的溝通才會有好的語言能力

貝珠 發表於 18-2-22 22:42
其實學好母語,學第二或第三語言更事半功倍。這個理論應該係冇人反對,只是如何實行。我地是0-1,父母廣東 ...

謝謝你

回覆樓主

至於讀寫,是我現正要面對的難題

....

momo_cheung 發表於 18-2-27 22:51
Hi 貝珠,請問可介紹適合約3-5 歲閱讀的中文書嗎?thanks.

我地係伴讀喎,現在識的中文字約50個以來。我目的係維持中文口語母語level, 唔怕普通話,字可以慢慢認,最重要不失興趣

momo_cheung 發表於 18-2-27 22:51
Hi 貝珠,請問可介紹適合約3-5 歲閱讀的中文書嗎?thanks.

例如木棉樹出版社的親親大世界系列

....

momo_cheung 發表於 18-2-28 07:53
請問你母語是廣東話嗎?哪伴讀中文書的時候用廣東話還是普通話? thanks.

我和老公母語也是廣東話,6299 用普通話

貝珠 發表於 18-2-22 22:42
其實學好母語,學第二或第三語言更事半功倍。這個理論應該係冇人反對,只是如何實行。我地是0-1,父母廣東 ...

請問上到小學,寫中文對你小朋友有否一定難度?