用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關網絡安全
go

有關網絡安全

最近發現小朋友經常上quotev.com,讀入面D故事,自己還開始寫故事。初初覺得好正面,又可以搵到自己喜歡讀的故事,又可以結識有同樣喜好的朋友,還可以練習寫作。不過,之後再search網上關於呢個網站的評論,認為並不適合小朋友,因為chat room 多bully, 或者成人扮teens。

依家唔知點算好。有冇人熟悉呢個網站?

回覆樓主:

唯有從旁指導,唔好亂同陌生人太多真實交流。 呢d野避免唔到。

熊大 發表於 18-2-21 10:40
唯有從旁指導,唔好亂同陌生人太多真實交流。 呢d野避免唔到。
阿女好自信,話自己只係鐘意睇書,唔會同其他人chat.  不過,我估個個小朋友初初都係咁諗,之後就好難講
講多就話我啲over protected

b3410 發表於 18-2-21 11:08
阿女好自信,話自己只係鐘意睇書,唔會同其他人chat.  不過,我估個個小朋友初初都係咁諗,之後就好難講:th ...

作為家長,提又提過,佢地都大,要學習自己過濾資訊。

我見你所提供的網站是外國的website.. 較難與網友相見,已安全了一點點。

熊大 發表於 18-2-21 11:16

我見你所提供的網站是外國的website.. 較難與網友 ...
多謝開解,唯有見步行步。

b3410 發表於 18-2-21 11:31
多謝開解,唯有見步行步。

都要俾d信任佢哋嘅!

b3410    發表於 18-2-21 11:40

熊大 發表於 18-2-21 11:16

我見你所提供的網站是外國的website.. 較難與網友 ...

外國網站,但玩既可能都唔少係香港網友喲⋯⋯

我冇玩過呢個網站,我玩 fanfiction 同其他幾個,有睇有寫,初中玩到依家。的確都係好多「兒童不宜」嘅 topic,但係我相信中學生有能力分辨邊 d 適合不適合自己,而且呢 d 都係外國人多,唔會有太多機會同網友會面。 我咁耐都係同過一個香港女仔傾過,其他一律外國。

係有好多 bully 嘅言論,不過可以自行過濾,隻眼開隻眼閉,把口同把嘴生係別人到,唯有自己調節心態。

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 19:07
我冇玩過呢個網站,我玩 fanfiction 同其他幾個,有睇有寫,初中玩到依家。的確都係好多「兒童不宜」嘅 top ...
謝謝你!fanfiction 應該屬於類似的網站。我會密切觀察。

回覆樓主:

初中已經不是小朋友了,不可能永遠在純潔的世界。

asweetmom 發表於 18-2-26 07:29
初中已經不是小朋友了,不可能永遠在純潔的世界。
I see.
不過都希望可以保護再多一兩年。

b3410 發表於 18-2-27 11:37
I see.
不過都希望可以保護再多一兩年。

不妨回想自己中學時有否也經歷過,便不會太擔憂了!

王家爸爸    發表於 18-7-27 19:42

asweetmom 發表於 18-2-28 20:39
我哋當年點會上網識人?! 我之前聽我姨甥女講, 話佢老公係响網上識, 大家鐘意做運動, 傾下傾下啱咀型, 然後約出嚟打羽毛球, 拍拖, 仲結埋婚, 真係嚇死我, 估唔到真係有人响網上識朋友, 代溝真係大鴻溝。

b3410    發表於 18-3-9 15:13

我仔也有寫書,他有上fanfiction 及quotev , 佢又唔覺 bully (可能他不是目標),反而在 Minecraft community 佢見到此情況。

huba 發表於 18-3-9 15:04
我仔也有寫書,他有上fanfiction 及quotev , 佢又唔覺 bully (可能他不是目標),反而在 Minecraft communit ...
謝謝,依家放心些

huba 發表於 18-3-9 15:04
我仔也有寫書,他有上fanfiction 及quotev , 佢又唔覺 bully (可能他不是目標),反而在 Minecraft communit ...
剛在找關於quotev的東西時看到這帖. 太好了.
我女最近上了quotev與人交流, 我不知那是乜東東, 有没有情愛/兒童不宜etc內容... 想請問你仔仔覺得quotev是否適合小學生?  
其實作為家長,應該怎樣與即將踏入青春期的子女講social media的自我保護方法和注意安全?

asweetmom 發表於 18-2-28 20:39
當年用IRC,之後有ICQ。

Christi 發表於 18-7-27 10:29
我女最近上了quotev與人交流, 我不知那是乜東東, 有没有情愛/ ...

關於第一個問題,小兒回覆如下:

「我自己主要喺 quotev 做 quiz, 睇下我設計的故事角色同故事有冇地方可以改善。

對於成人題材嘅故事,包括 quotev, fanfiction.net同埋wattpad 在內,普遍的故事分享網站都存有愛情故事和兒童不宜嘅內容。

但是這些網站是有filter的。Quotev 可以畀人filter profanity(亦即是粗口)和 violence (暴力) ,更可讓你自訂 keywords 和排除各類型的小說種類(例如:愛情)。

所以設定合適 filter的話,quotev, wattpad和fanfiction等都可以用於幫助改善寫作技巧,小學生是可以使用的 。本人極力推薦 wattpad 和 Quotev 。」

我女最近上了quotev與人交流, 我不知那是乜東東, 有没有情愛/ ...

至於第二個問題,因你孩子仍是小學生,我會建議:

1. 家長仍須規管電腦/手機使用及上網,與孩子一起訂立規矩及原則,還有解釋為何要訂立。(我曾經在過程中讓孩子完全無限制使用,結果讓他明白到事實上他未能自律,從而要求我協助規管。你可根據自己孩子的自律能力來調較鬆緊度。)

2. 所有 social account registration 家長也要在埸及參與,目的是去提升家長的 awareness ,我們也要與時並進,減輕矇閉閉程度。

3. 私隱是抽象概念,宜為孩子重覆解釋/提醒。

4. 讓孩子明白保護自己的重要及學懂怎樣保護自己。

5. 進入青春期,關係為首要,父母與子女要轉化成朋友及取得信任,從而保持溝通。

以下列出一些較新寫給兒童的網絡安全書供你參考。

前幾本可從公共圖書館借閱,每本薄薄的只有二三十頁,對你孩子也許太短及太簡單。

最後嗰本 Usborne 出版有百多頁內容會詳細些,bookdepository 賣大約HK$54,在30/7/2018或之前可用 discount code hk10 打九折。

Being safe online / Honor Head.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3507396&locale=zh_TW

Staying safe online / Heather Lyons & Elizabeth Tweedale.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3419733&locale=zh_TW

Staying safe online / Harriet Brundle.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3429564&locale=zh_TW

https://www.bookdepository.com/Staying-Safe-Online-Louie-Stowell/9781409597810