用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀書時間顛倒
go

讀書時間顛倒 [複製鏈接]

小女在外國讀完中學回香港讀大學,我覺得她的讀書及睡覺的時間非常有問題。她喜歡早上兩三點才睡覺,又不似在讀書。她以前住boarding house,有老師管沒有問題,但是沒在無論我説多少次早睡,她都不聴。是否現在的大學生都是這樣?還是她要跟外國的朋友溝通,非要兩三點不可?請有子女從外國回來的家長給些意見,謝謝!
   0    0    0    0

其實香港本土大學生、中學生好多都兩三點先訓覺?我都係呢段時間最容易搵到人秒回 WhatsApp、Message。而且香港嘅大學非常鍾意做
group project,而一有 group project,好多人都 dum 波鐘、freeride,到淩晨先開始覆 message 同做野。所以冇辦法唔「遷就」。

不過如果佢需要同外國朋友傾計的話,的確凌晨 2-3 點時間會比較有空。

我呢排外國作息係 7 點左右訓,然後 3 點左右起身做 2-3 小時,然後再小睡到 7 點。

只要夠精神、有去上堂、有讀書、成績有保證,我覺得時間可以由佢控制。

回覆樓主:

看孩子怎樣分配時間,不計番學也可以太忙碌要 如每天要上網打機,一般早睡

我以前都是深夜讀書才入腦,零晨12點溫到三,四點,好過日頭溫足一日。

Choisumwong 發表於 18-2-19 23:22
小女在外國讀完中學回香港讀大學,我覺得她的讀書及睡覺的時間非常有問題。她喜歡早上兩三點才睡覺,又不似 ...

無論去邊度讀書、工作,每個人每日最精神既時間都唔同,有啲會係早上起身就最精神,讀書最入腦,有啲會係夜晚,甚至係零晨半夜,其實冇所謂,只要佢覺得精神及最易入腦就得。
我兩仔返嚟都係好夜瞓,有時仲會出去玩通宵(但唔多),我都只係提醒佢地唔好太多就得。而阿大溫書時更係戴耳筒聽住歌嚟溫,佢話易入腦,我冇阻止佢,冇問題。

謝謝各位的意見。我覺得如果讀書,各自有自己的方法,但是不影響到其他人。小女就是如此不夠睡就會發䏢氣那類人,很討厭!其實她只有星期六丶曰及假期在家住,但是大部分的時間都是睡覺。可能是相見好,同住難,現在的關係還不如她在英國讀書的時候。

回覆樓主:

孩子自己上網自己煲劇,有時交流劇情,中午多—起lunch,好彩自己工作可彈性上班,今早—早出去做義工,整個早餐俾佢,等佢回來lunch,其實可以做多—點,大家努力!

亮燈 發表於 18-2-20 07:48
無論去邊度讀書、工作,每個人每日最精神既時間都唔同,有啲會係早上起身就最精神,讀書最入腦,有啲會係 ...

兩個孩子—様聽歌温書

brother4 發表於 18-2-20 10:17
兩個孩子—様聽歌温書

冇所謂,總之成績ok就得!XD

亮燈 發表於 18-2-20 10:21
冇所謂,總之成績ok就得!XD

亞大今次成績滿分是20取得7分

brother4 發表於 18-2-20 10:25
亞大今次成績滿分是20取得7分

Y13?

亮燈 發表於 18-2-20 10:27
Y13?

大學二年了

Choisumwong 發表於 18-2-20 08:13
謝謝各位的意見。我覺得如果讀書,各自有自己的方法,但是不影響到其他人。小女就是如此不夠睡就會發䏢氣那 ...

真係相見好同住難㗎。我記得以前我大學住宿舍weekend 先返屋企,同爸媽嘅磨擦真係少咗好多。估唔都而家做咗媽咪同仔都係咁,阿仔去英國讀書後,大家感情反而好咗。我諗係因為佢正值青春期,反叛又情緒化,之前日對夜對好多拗撬。而家佢間中返嚟,大家都會好聲氣啲,我亦唔係好理佢幾點起身幾點瞓,大家就相安無事。
從自己同身邊朋友嘅經驗係,做父母對teenage 仔女要識隻眼開隻眼閉,好多嘢要眼不見為乾淨。譬如我幾年前開始叫自己唔好入我仔房,因為好亂,我實忍唔住鬧佢,跟住佢會話唔亂,話間房係佢嘅,然後鬧交。我之後忍住唔入佢房,甚至唔望入去!等佢返英國我先入去執,咁就相安無事。而家我練到入佢房見到幾亂都無感覺!我仲玩嘢將佢放響廳嘅嘢求其掟返入佢房,佢話我當佢房係垃圾房,我笑住話差唔多啦,佢轉頭自己執返。
有時我覺得要同佢哋玩心理戰,父母越係表現得唔在乎,反而佢哋自己會緊張返。好似我而家少咗主動搵佢,呀仔反而會主動搵下我,有時甚至問我乜唔掛住佢咩. 對仔女有時同對男友一樣,要欲擒故縱,另一個講法係要放鬆啲。

如果我係樓主,會同阿女講你返屋企嘅時候要同家人互相遷就一下,如果真係就唔到(時間同脾氣問題都係),咁就寧願少啲返屋企,佢大個女慢慢會明白。我嗰陣時都係,因為有得揀,多數時間會留宿舍,返得屋企好多時係掛住屋企同爸媽,所以響屋企時對佢哋好咗好多。

回覆 Ruby1219 的帖子

多謝Ruby的建議。我也是隻眼開,盡量避免爭執。我對小女說過,如果她心情不好就不要回家,但是她的媽媽就是無論如果也要她回家,跟著我接送就先受罪。我覺得我太太過份照顧她,spoil她得太過份,可能是補番過去幾年沒有照顧吧!。我是唯一會頂女兒嘴的一個人,不是有心,只是講講道理及中國文化。好像她的確是缺少中國人的內涵,原因也與她留學有關。

brother4 發表於 18-2-20 10:28
大學二年了

咁有冇影響?

亮燈 發表於 18-2-20 12:53
咁有冇影響?

有影響

brother4 發表於 18-2-20 13:06
有影響

鼓勵下佢,叫佢努力喇!

Ruby1219 發表於 18-2-20 11:51
真係相見好同住難㗎。我記得以前我大學住宿舍weekend 先返屋企,同爸媽嘅磨擦真係少咗好多。估唔都而家做 ...

欲擒先縱,情場老手!XD

Choisumwong 發表於 18-2-20 12:41
回覆 Ruby1219 的帖子

多謝Ruby的建議。我也是隻眼開,盡量避免爭執。我對小女說過,如果她心情不好就不要 ...

噢,通常囡囡係daddy 縱多啲。

我都能夠體會媽媽想補償仔囡嘅心態,所以阿仔返香港我會整好多好嘢佢食,帶佢出去食好嘢,去旅行、睇戲etc, 都會放任一啲佢嘅娛樂作息時間。學我朋友話齋,佢哋讀書辛苦完,返到嚟我哋就攬住佢嚟(emoji),好好照顧佢哋,增進感情。

但係有一樣我守到好緊,就係家庭責任,譬如話要探grannies, 要照顧貓貓,要幫手做下家務。我好衰㗎,阿仔乖主動做家務我會讚佢甚至offer 幫佢手,但如果佢側側膊想唔做我會話佢迫佢做。我要佢明白佢有好多福利嘅同時係要履行好多義務。
Choisumwong 你要同太太傾下好喎,唔好縱個公主病港女出嚟呀。

回覆樓主:

大學可以好忙如上莊,拍拖,parttime,義工,學車等,忙碌人會容易疲倦,就早。。俾D空間小朋友就好 自己有空去大學食Tea,真係好平又可以增加感情
‹ 上一主題|下一主題