用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 親生女與外來妹的融合
go

親生女與外來妹的融合

每年中一,不少有聯繫小學的女校無可避免地面對一次外校生的大量湧入。

請問有經驗人士,過去「親身女」同「外來妹」的融合是否暢順?大家所知的具體情況是怎樣的?

上學期會明顯分陣營,尤其小息、自由分隊。後來下學期已經可以融合,再之後就已經「融為一體」,不分你我,有時候「同胞姐妹」都未必及外來人咁 friend。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 20:28
上學期會明顯分陣營,尤其小息、自由分隊。後來下學期已經可以融合,再之後就已經「融為一體」,不分你我, ...

成績會不會外來妹平均比親身女稍好呢?

回覆 dannyczx 的帖子

機會一樣,不過一定冇外來生包尾,最差都係中下。咁多年勸退/留班嘅 5X 人都係自己人。
根據返 6 年考試成績同 DSE 成績,考得最好果 3 個都係「同胞學校」。

dannyczx 發表於 18-2-19 20:45
成績會不會外來妹平均比親身女稍好呢?

我見樓主你不停問山上女校的問題,我答下你,我見大家都可以相處得來,當然小學個班有friend 底,但她們也不會難相處。成績德小升上也不弱,其實升上中學之後,學生會被其他活動佔據了時間,也被自由既成長分散了注意力,成績維不維持到,好睇學生的定力,所以要問的不單是只問學校給予的,而是學生會否肯付出努力。

回覆樓主:

如果收外校生數目夠多,大家勢均力敵就好快平穩過渡!

DiamondHill 發表於 18-2-19 21:01
我見樓主你不停問山上女校的問題,我答下你,我見大家都可以相處得來,當然小學個班有friend 底,但她們也 ...

係喇,唔通佢想為山上學校做勢?

e2m 發表於 18-2-20 00:17
係喇,唔通佢想為山上學校做勢?

讀同一間學校就是同學啦,還要分?

MC1128 發表於 18-2-20 00:30

MC1128 發表於 18-2-20 00:30

只是不知道有沒有融合的問題,St.Mary收好少外人,DGS MCS SPCS 等都係佔一個細的百分比。HY GH 估計有一半人。

醒目開學勳章 王國長老

dannyczx 發表於 18-2-20 10:39
只是不知道有沒有融合的問題,St.Mary收好少外人,DGS MCS SPCS 等都係佔一個細的百分比。HY GH 估計有一 ...

間間學校風氣唔同wor

只是不知道有沒有融合的問題,St.Mary收好少外人,DGS MCS SPCS 等都係佔一個細的百分比。HY GH 估計有一 ...

我女既老友都係JS同学,融合毫無问題。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 20:51

機會一樣,不過一定冇外來生包尾,最差都係中下。咁多年勸退/留班嘅 5X 人都係自己 ...

你個間係一條龍(以前係直屬),同聯繫情況不同,不要亂答,拜託

其實每屆不同,軟件(人心)變化誰可保證,只要教好她們的價值觀,去到哪裡都是一樣,就算比你機關算盡,都會有意想不到的事情發生,盡了做父母的責任,隨心而行便是了。

IYY    發表於 18-2-21 17:47

回覆樓主:

樓主似乎擔心太多

社會是一個羣體
小朋友透過不同的人去學習適應
不同的學校可能有不同的次文化
但透過這些適當融立,小朋友才可成長
如果這小小的考驗都造成問題
咁是否父母不按子女意願選校?
事前了解學校的功夫做好未
事後可陪伴/耐心開解聆聽
相信是適應的不二法門
幾多親生女外女的比例都只是數字

回覆 elbar 的帖子

大家都係有親生女同外人,更何況版主最關心嘅係一間收非常多自己人嘅學校。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 20:51

機會一樣,不過一定冇外來生包尾,最差都係中下。咁多年勸退/留班嘅 5X 人都係自己 ...
「同胞學校」

1998Ruby1998    發表於 18-2-21 09:15

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 17:15
回覆 elbar 的帖子

大家都係有親生女同外人,更何況版主最關心嘅係一間收非常多自己人嘅學校。:nosepickin ...
其實最重要係睇親生比例,比例高自然排外傾向大啲。

入到直屬神校的外校生都非泛泛之輩,在某範疇應有過人之處,如有一顆開放的心融入新學校,應該會容易識到新朋友

b3410    發表於 18-2-21 09:55

回覆 王家爸爸 的帖子

果陣我地應該有 1/4 人係外校,不過我果班姐妹學校佔大多數,而外來人都有 10 個左右。係自己小學嘅都完全唔熟而且埋唔到堆,感覺同外來人冇咩分別,反而係有外來人係我朋友嘅小學同學。加上學校經常有 house 活動,我班入面得 3 個係同 house。陸運會、水運會等都要被迫係佢地隔離,完全冇計傾,真係孤獨到一個點。

後來多 group work,大家都唔會再去理係咪「同一條腸出」,依家你叫我指出邊個同學係姐妹學校,邊個係外來人,我都未必認得到。小學大學都會面對「親生、外來人」問題,只要肯嘗試,融入係早晚嘅事。至於成績,外來同親生一樣機會。