用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 朗思幼稚園同朗思小學部關係
go

朗思幼稚園同朗思小學部關係

是咁的,我已有 麗港城 PN AM offer 18-19

我一向以為 幼稚園同小學係有聯繫

但我發現小學部原來有開 IB nurwery,

咁我想問,如果想入朗思小學係咪要重考 小學部 IB Nursery?

第二,咁係朗思幼稚園係咪讀到k2就可以考朗思小學?

建議你可去「談幼稚園」一欄出post問。
根據我仔上年term end parents newsletter資料,朗思嘅同學仔K2可考朗思小學,就我仔分校來說,少於10個同學最後選擇朗思小學。Newsletter 話有300人考,應該係包外來生。9成嘅朗思學生會讀埋K3考local小學(以我仔分校計)。如果你有心考佢小學,K1要選全英班/英普班。其實朗思N班幾多野學,應該仲多過我仔宜家讀緊果間K1...

多野學是指學校課程內的,還是要額外俾錢的活動呢?

多野學是指課程以內的還是額外的活動?

回覆 ngfapan 的帖子

升K1時, 可以選擇 Local Stream, 或者九龍塘幼稚園上IB Nursery 班, 如選後者就直上IB Reception 升K2時, 可以選擇 Local Stream, 或者小學部上IB Reception

回覆 ngfapan 的帖子

課程內,佢N班都是主題教學,上到K就有IB課程。除九龍塘有IB nursery外,其他分校都有「project班」,全英上課,模式近似IB