用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY or MCS?
樓主: Bellmom
go

HY or MCS?  

Ahbepapa 發表於 18-2-25 14:52
唔係喎,我識一個田徑叻,普通津校,聖誕前已有HY offer, 另一個游水叻,成績唔好的,1月中都有2nd in
...
有個游水勁,女拔12月收左,協恩叫佢去2nd in 時已經話會收。 好似最後去協恩。

唔係喎,我識一個田徑叻,普通津校,聖誕前已有HY offer, 另一個游水叻,成績唔好的,1月中都有2nd in
...
咁田徑個個一定係精英,另一個都想考慮,因為游水唔夠人,爭唔赢DG。朋友個女已註冊,HY再有 2nd in 也不會去。

bettyay 發表於 18-2-24 20:05
我覺得唔止協恩,隨著升中人口上升,文武雙全的同學越來越多,所有直津都係咁揀! ...
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最頂尖的。

Bluegene 發表於 18-2-25 17:11
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最 ...
所以都要懂得找有potentials 的人

joeyxlma 發表於 18-2-25 15:56
有個游水勁,女拔12月收左,協恩叫佢去2nd in 時已經話會收。 好似最後去協恩。 ...
明年学屆DG-定断欖,青黄不接~

...
有冇參加水試?

Bluegene 發表於 18-2-25 17:11
幾年前,任老師已講話藍球成績會下滑,但今年又再攞精英賽冠軍。我覺得 HY有能力提升學生能力,唔一定要最 ...
佢全港學界睇晒咁劑

回覆樓主:

HY應該優先收游水,田徑,籃球同學,之後有位再收其他特異功能?

goodmama2003 發表於 18-2-26 12:10
DG唔去去協恩, 好少有吧.

唔多!但總有!前幾年都識位打羽毛球叻女,有兩間offer, 最後入HYS

goodmama2003 發表於 18-2-26 12:10
DG唔去去協恩, 好少有吧.

三年前有一個游泳精英冇去 DG, 去 咗HY。今年 校際游泳 A Grade, HY 集中力量擊敗 DG。

bettyay 發表於 18-2-26 12:14
唔多!但總有!前幾年都識位打羽毛球叻女,有兩間offer, 最後入HYS
這情況今年聽得特別多, 有位今年的也是有DG及HY, 個女一心入HY.

今年HY係田徑取錄精英好進取‘近期屈臣士丶公民丶飛達丶呢D公開賽嘅中、短跑3⃣️甲份子常客‘’差不多去哂HY,睇下遲D田徑D1,HY有無機會過dgs同GH頭

野良犬 發表於 18-2-26 20:42
今年HY係田徑取錄精英好進取‘近期屈臣士丶公民丶飛達丶呢D公開賽嘅中、短跑3⃣️甲份子常客‘’差不多去哂 ...

三個賽事中短跑既前3好手,差不多全部去晒HYS咁利害,咁即係收左幾多個 ? ~~~

mcl203 發表於 18-2-26 22:12
三個賽事中短跑既前3好手,差不多全部去晒HYS咁利害,咁即係收左幾多個 ? ~~~
...
協恩收左5-6個’(可能今年協恩轉直資可收多些人‘而Dgs又收少左’得58人,所以dgs收左1-2個短跑好手’我所知‘仲要收唔到最勁幾個)

野良犬 發表於 18-2-26 22:22
協恩收左5-6個’(可能今年協恩轉直資可收多些人‘而Dgs又收少左’得58人,所以dgs收左1-2個短跑好手’我所 ...

DGS得58位,可能其他運動項目也收不到叻學生

回覆樓主

今年的中一都最少有2個有DG offer的游水同學選擇放棄DG而入HY

好像運動叻都寧願走去HY放棄神校?有因由嗎?

mark2006 發表於 18-2-26 22:58
好像運動叻都寧願走去HY放棄神校?有因由嗎?
是否因為HY在學業方面也會幫運動同學提升?