用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY or MCS?
樓主: Bellmom
go

HY or MCS?  

greentea000 發表於 18-2-19 19:09
去到hys同mcs級數,個人努力更重要,無學校保證入醫療相關科目。

Bellmom 發表於 18-2-19 10:04
從公開試成績(尤其理科,因囡囡將來想讀醫療相關的科目)、校風、英語學習環境等考慮,大家點睇?註:HY 已註冊,考慮去唔去MCS面試
俾我就面試一定好好準備照去, 再問清楚女兒意願, 因為係佢讀唔係你讀.

睇嚟你自己都俾咗答案了, 次序都好清晰.  如果女兒不致可否 , 咁就到時叩門吧.

由用家喜歡程度去排,真係咁難選擇?如果兩間都咁鍾意,即係讀是旦一間都冇所謂喇
MCS奮鬥中        

回覆樓主

最緊要都係問吓個女,如果佢係冇所謂嘅,梗係去啦,2間都係好學校,到時MCS收咗,都係happy trouble, 我由收到信,前後問咗個女超過5次,佢自己都話唔去in,迫佢去都冇用,佢去到都係hea in

Ahbepapa 發表於 18-2-20 13:53
最緊要都係問吓個女,如果佢係冇所謂嘅,梗係去啦,2間都係好學校,到時MCS收咗,都係happy trouble, 我由收到信,前後問咗個女超過5次,佢自己都話唔去in,迫佢去都冇用,佢去到都係hea in
叻女 hea 唔嚟, 入到去自然進入狀態.

把口話 hea, 其實係放鬆咁表現, 隨時有驚喜. (親身經歷)

王家爸爸    發表於 18-2-21 09:04

scyauchris 發表於 18-2-19 20:01
回覆 Banyan1212 的帖子

現在好多學校都是培養小孩自主,自律同自學,由小學已開始培養的! ...

成功培養出自主自律的學生,那就是好學校!

可否分享下叩門MCS 有甚麼特異功能?

oldgamesman 發表於 18-2-20 12:52
由用家喜歡程度去排,真係咁難選擇?如果兩間都咁鍾意,即係讀是旦一間都冇所謂喇 ...
我都覺得應該按用家喜歡程度去排

王家爸爸 發表於 18-2-21 09:06
我都覺得應該按用家喜歡程度去排

絕對正確!當年我亦是給她選擇,她覺得恊恩的文化、風氣比較適合,加上幾個好朋友一齊,現在十分享受校園生活。

mark2006 發表於 18-2-20 22:52

學術夠top行先,學術未夠,其他功能無用

特異功能不是人人都有,成績先行吧
MCS奮鬥中        

其實我覺得兩間都係好學校,亦會將決定權交俾阿囡。只係想收集多些資料、意見,俾佢做考慮。始終讀緊嘅朋友會比較了解間學校,而且對外公開既DSE成績並不全面

Bellmom 發表於 18-2-22 11:57
其實我覺得兩間都係好學校,亦會將決定權交俾阿囡。只係想收集多些資料、意見,俾佢做考慮。始終讀緊嘅朋友 ...
你指DSE 對外成績不全面是HY 定MCS,我不明你意思。

mark2006 發表於 18-2-22 12:29
你指DSE 對外成績不全面是HY 定MCS,我不明你意思。
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔知。

mark2006 發表於 18-2-20 22:52
MCS 叩門只知有筆試,要面試嗎?

Bellmom 發表於 18-2-22 13:01
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔 ...
OIC 其實HY好公開自己活動report 同development plan令你放心!

Bellmom 發表於 18-2-22 13:01
因為有去協恩簡介會,所以有佢DSE主要科目考獲5或以上的%,但就冇MCS的。只知MCS英國文很出色,但其他就唔 ...

HY 2017  DSE Eng  5**   around 16  (no of student)                                                                                                              5*     around 30
                                 5       around 50

據說這是6屆DSE 以來不太好成績的一年, 能夠每4個學生有一個5*以上, HY英文成績算是非常出色了

2018是HY第一屆直資考DSE, 且拭目以待

好多人只睇英文科,
留意 HY 中文 DSE成績,
亦係非常出色
可知而家呢科先係死亡之卷

Png 發表於 18-2-23 17:10
好多人只睇英文科,
留意 HY 中文 DSE成績,
亦係非常出色

有沒有detail 的數字。我覺得平均可能會差過MCS,因為每年都有些運動健將會拖後腿

Sophie0804 發表於 18-2-23 18:53
有沒有detail 的數字。我覺得平均可能會差過MCS,因為每年都有些運動健將會拖後腿
...
其實有無實際數字一定是「運動員」拖低成績嗎?