用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦) ...
樓主: 馬騮狗
go

小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦)   [複製鏈接]

Sophie0804 發表於 18-2-23 09:42
十分正確。那如何提升oral 的能力?

唔知……阿女而家黎澳洲升学,d人話唔講以為佢係美国华人,煲美劇多,变左美国囗音……不过考ielts佢四份卷都係oral最差~

回覆 Sophie0804 的帖子

Oral 我係不斷睇同一條片/同一個演員,然後跟佢地發音。之前我睇 Pride and Prejudice,每一句我都模仿。細個就睇 Harry Potter 跟 Hermione 口音。就好似我地日文韓文都係一邊煲劇一邊學講野咁。
前日夜晚我個英國朋友話我口音同 native 一樣,氹到我鬼咁開心。

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 09:27
回覆 b3410 的帖子

係幾考聽力下,因為唔係個個歌手都字正腔圓,尤其歌詞係斷斷續續,未必有頭有尾/上文 ...
wooo, 再教埋佢睇打機,佢一定要多謝你

Sophie0804 發表於 18-2-23 09:42
十分正確。那如何提升oral 的能力?

主要係肯開口講!小學時除了老師,在阿女身旁總有一兩個喜歡講英文的老友,培養了她不怕講,上到中學更加說不停,英文係好呀!但開始換來中文文法不通,用英文文法寫中文,佢D中文作文⋯⋯⋯

所以現在要求敎學好中文良方

b3410    發表於 18-2-23 10:38

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 10:00

Oral 我係不斷睇同一條片/同一個演員,然後跟佢地發音。之前我睇 Pride and Prej ...
阿女都好鐘意Hermione, 細女簡直係Hermione上身咁。
還有一個鐘意睇的,dog with a blog, 大女就學Avery,講到快到飛起, 細女就學Chloe, 扮Q

1998Ruby1998    發表於 18-2-23 10:43
bettyay    發表於 18-2-23 10:42

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 00:19
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

令千金係外來人,程度一定有返咁上下,我果屆最差果個外人都考得唔錯。你可以 ...
教好中文聽到我口水流!雖然堅辛苦,但都有衝動過擋

bettyay 發表於 18-2-23 10:35
主要係肯開口講!小學時除了老師,在阿女身旁總有一兩個喜歡講英文的老友,培養了她不怕講,上到中學更加 ...

囡囡英文在中學和小學算好,唯獨oral 發表音真的麻麻的。考中學時,有校長問她是不是好少講英文。要開始努力下。

Yanamami 發表於 18-2-23 09:58
唔知……阿女而家黎澳洲升学,d人話唔講以為佢係美国华人,煲美劇多,变左美国囗音……不过考ielt ...

勁!是不是去讀Food Science?

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 10:00

Oral 我係不斷睇同一條片/同一個演員,然後跟佢地發音。之前我睇 Pride and Prej ...

十分佩服您的勤力同耐性

bettyay 發表於 18-2-23 10:40
教好中文聽到我口水流!雖然堅辛苦,但都有衝動過擋

中文老師覺得他們文言文比較一般,幫她們额外訂一本文言文,每週一小測,應該有幫助

Sophie0804 發表於 18-2-23 10:44
囡囡英文在中學和小學算好,唯獨oral 發表音真的麻麻的。考中學時,有校長問她是不是好少講英文。要開始努 ...
我哋小學英文應該係幾好係講真係要開始時唔怕講錯,不要怕人笑而唔敢講!可能小學都知要越細培養越好!當年大女年代小三才做的presentation!現在小一下學期就要做!又有XXX English Got Tenant活動,連去小食部買燒賣講英文都有印仔蓋!真係肯講就唔怕無機會

bettyay 發表於 18-2-23 11:04
我哋小學英文應該係幾好係講真係要開始時唔怕講錯,不要怕人笑而唔敢講!可能小學都知要越細培養越 ...

詞彙豐富、有內容但港式發音

Sophie0804 發表於 18-2-23 11:03
中文老師覺得他們文言文比較一般,幫她們额外訂一本文言文,每週一小測,應該有幫助
...
文言文反而有小學底暫又不太難應付,係作文同各種文體分析評析,阿女話不容易答得好

Sophie0804 發表於 18-2-23 11:08
詞彙豐富、有內容但港式發音
大女可能成日唱歌聽歌睇戲,加上她最like的老師語音屬美式發音,她語音也屬美式!所以跟帶什麼accent的人溝通,都有關係

Sophie0804 發表於 18-2-23 11:03
...
額外訂一本文言文,可介紹下嗎?

回覆 bettyay 的帖子

我地小學部個小賣部十幾年前已經被學校「收檔」,剩返 d 飲品售賣機,班小學老師成日過去中學部個 canteen 買早餐。 我地小息可以去 NET 間房到玩同睇書,但係唔多人去,我地多數鍾意去社工房或者痴校長(校長好大號召力,一出黎就成堆學生圍埋去)。有 English Day 可以搵班大姐姐同老師講英文吸印仔。如果英文 presentation (唔係英文科)的話,最早係小四讀 地理科要個個禮拜輪 group 做 weather report。

bettyay    發表於 18-2-23 13:52

bettyay 發表於 18-2-23 11:14
大女可能成日唱歌聽歌睇戲,加上她最like的老師語音屬美式發音,她語音也屬美式!所以跟帶什麼accent的人溝 ...
Yes! 畢業礼我先第一次听細女(朗誦節除外)講英文,又係意外驚喜!Miss Tong真係教得好~

Yanamami 發表於 18-2-23 12:47
Yes! 畢業礼我先第一次听細女(朗誦節除外)講英文,又係意外驚喜!Miss Tong真係教得好~ ...

Miss Tong 阿女小一已經遇上,鍾意到計埋有無機會小五六時有無機會做她班主任,結果即時失望,以後就算miss Tong無教她,亦時時主動找miss Tong 傾計

bettyay 發表於 18-2-23 13:52
Miss Tong 阿女小一已經遇上,鍾意到計埋有無機會小五六時有無機會做她班主任,結果即時失望, ...
細女有幸有Miss Tong做班主任两年,真係好有得著。

bettyay    發表於 18-2-23 14:11

Yanamami 發表於 18-2-23 09:58
唔知……阿女而家黎澳洲升学,d人話唔講以為佢係美国华人,煲美劇多,变左美国囗音……不过考ielt ...

是細女去澳洲升學?
‹ 上一主題|下一主題