用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦) ...
樓主: 馬騮狗
go

小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦)   [複製鏈接]

馬騮狗 發表於 18-2-18 22:06
今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小 ...
會不會是班20,若冇精英班,咁~50%上都正常。另外若學校教深一年,要名列前茅家長再教深一年(我真有朋友係咁),亦可能

今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小 ...

德小:5*45=225
德中:6*40=240

德中收約120德小,即約105名德小生流失。

估計約30人不要德望offer去其他學校,約75人是成績未到無法升德中。

#以上靠估#

回覆樓主:

小學部果一半人係中學部唔收,唔係叫"流失"!

駛唔駛講到咁誇呀!
今年gh收240。。。德小收左120人。亞親友講少左100個位woo。wakakaka

真係唔洗白痴都唔會信

真係唔洗白痴都唔會信

馬騮狗 發表於 18-2-19 00:41
所以,我咪上黎問呢度jm!
呢度啲料, 有時真係唔可以盡信. 你自己要 judge 下.

當屆當校家長既料俾我會覺得可信程度多少少.

Ahbepapa 發表於 18-2-19 01:43
吹水,據我所知,只有英文科突然响上學年開始教深一年(有朋友上年p4,本身p3用p3書,但p4時用p5書),其他 ...

上年GH P.2係用P.3 英文書,但唔係My Pal.

就算點收得少有咩可能只收全級20名內,學校真係多得你呢d親戚放流料唔少!

回覆樓主:

我唔係用家,但阿女好朋友讀緊,我有睇過下啲考卷,只有英文係有快左,其他唔覺會跳咁多級。
但中學就會,升S4 開始做DSE paper,我姨甥係中學部學生。

其實會唔會係話頭20就一定收(面試係循例) ,而20後那些因為競爭激烈,所以要睇埋活動和面試先收呀?

回覆 Happy_J 的帖子

好多中學都係 S4 操卷,有得按 topic 操,我自己都係 S4 就操選修科卷,中文我記得就 S3 已經接觸。有 d 初中就開始操中英文卷。

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 09:57
回覆 Happy_J 的帖子

好多中學都係 S4 操卷,有得按 topic 操,我自己都係 S4 就操選修科卷,中文我記得就 ...
其實现在DSE操卷會操到什麼地步?

bettyay 發表於 18-2-22 10:07
其實现在DSE操卷會操到什麼地步?

操卷, 尤其是英文是最差的做法。好多津校校長、校董不是英文出身, 以為好似數理科咁, 操熟不同topic 的題目就會有好成績。學生要時間浸好語文, 睇英文書、英文報纸雜誌, 睇英文youtube, 有extensive commonsense, 做comprehension, composition 甚至listening的short tasks and long tasks 做得好絶無難度。可惜其他科目老師chur學生操past paper, 搞到高中學生連等車坐車都做paper, 重話攞好成績只靠操自己科。最後英文、中文攞2、3, electives拎5又如何。但GHS實際情况未知。其他直資我都不知情况。但睇補習社廣告狅sell DXS等名校生在補習社讀完後拎星星, 你地有冇啟示?

edith208 發表於 18-2-22 11:44

操卷, 尤其是英文是最差的做法。好多津校校長、校董不是英 ...

德小功課多數係閱讀報告、週記、寫作、剪報,英文都係浸返黎。

回覆 bettyay 的帖子

操到可以記得邊 d 題目邊年出,CE AL 果 d 都要操。我老師影印嘅 past paper,疊埋夠做茶几。暑假日日都要返去補課,連聖誕聯歡會果日都要補課,study leave 就更加唔洗講,老師會捉人返去惡補。中文一科更加係日操夜操,至為求攞個 3 保班同學仔有機會入大學。咁恆常操卷,我母校就換來非常高嘅 3322 率,連 d 非常出名嘅直資中學都冇咁高 %(GHS 3322 率算係 Band 1 直資裡面較低,應該係好多人死中文 )。
Band 1 學校已經係算少操英文。都係每次考試前做 3-4 份。Band 1 直資出身果 d,本身唔係考入去就係插班,加上當中有不少係小學英文教深,所以爛船也有三分釘,就算唔操卷都可以有唔錯成績。不過操卷係幫佢地攞更高分,好多同學就係本身程度 OK,但係上唔到去星星,要操卷理解技巧,唔好踩陷阱。

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 15:14

操到可以記得邊 d 題目邊年出,CE AL 果 d 都要操。我老師影印嘅 past paper,疊埋夠 ...
巧嚴峻邊年出過都記得?我自己當年都只是操到記得條題目!但唔會記得係邊年出希望阿女捱得住

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 15:14

操到可以記得邊 d 題目邊年出,CE AL 果 d 都要操。我老師影印嘅 past paper,疊埋夠 ...

邊間?

回覆 Sophie0804 的帖子

可以睇 hkpapa 2016、2017 DSE 數據

因為我地每條題目上面都會寫 年份、題號,而且 CE AL DSE 20 年嘅試卷 3 年日日做,印象可以好深刻,尤其是有額外去補習的話。我同學就上補習班果陣可以講返出「呢題好似係 XX 年」。中文我同其他同學都有補 2 個導師(有 d 同學補 3 個),同一篇文張會不斷重複講同分析。所以有時候可以背返答案出黎但係仍然唔理解。作文金句先可怕,補習班有人可以成段「經」背寫返出黎,一字不差,仲要唔止係一個「引經據典」,係幾個。 好彩我作文能力高,同埋擅長寫抒情文,可以避過「背金句」呢部份。好多同學都會寫議論文去保合格,所以背金句係一定要的。
學校老師會捉 d 平日低分嘅同學返去惡補閱讀,作文都係,只要你肯做肯問,老師一定改一定答。離校果日,老師比喻為「將女兒嫁去遠方,為我地畢業而驕傲,但同時又擔心我地將來。」
加油!過埋呢關就海闊天空!

‹ 上一主題|下一主題