用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦) ...
go

小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦)  

今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小好難升到德中.一定要級20,先可以升到(佢個小朋友升到)又話全級六年級嘅小朋友去in協恩.

唔係德小家長,其他兩樣唔知,不過頭20先可以入德中好似誇張咗啲

回覆樓主:

冇乜研究GH, 只知唔係全部直上中學部,但冇諗到得20個位可以直上咁小law

馬騮狗 發表於 18-2-18 22:06
今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小 ...

德中收約120個德小學生,雖然無話100%全直升,但千奇咪當德小D女流既。

今年拜年時,親友同我講(佢個小朋友讀德望六年級).德望讀六年級,已經教梗中二嘅課程,係咪真有此事?佢話,德小 ...
如果真係科科中二程度,入唔番德中都不愁出路吧?!

dannyczx 發表於 18-2-18 23:35
德中收約120個德小學生,雖然無話100%全直升,但千奇咪當德小D女流既。

唔係話佢流,只係想知,咁快教到中二嘅課程,咪好深

馬騮狗 發表於 18-2-18 23:45
唔係話佢流,只係想知,咁快教到中二嘅課程,咪好深

你親戚讀緊德小六年班,連德小收120個親生女都唔知,似乎她對學校情況唔太掌握。

您係唔係聽錯,係唔係班20名內rather級20?

德小只收級20內...但又全級去考HYS
莫非當HYS流既...要求低過GHS
况且...級20內有幾多最終會直上先~~~

sheffield    發表於 18-7-5 16:09

你親戚……别有用心……級20內应該会去考SPCC同DGS......

Soundervolt 發表於 18-2-19 00:05
您係唔係聽錯,係唔係班20名內rather級20?

我無聽錯,我當時仲同佢講,直資考到級60內,通常收梗.因為勁嗰D會出哂去.留低中間嗰D.佢立刻答我,今年改咗.所以我先上黎問下,我認我八

馬騮狗 發表於 18-2-19 00:30
我無聽錯,我當時仲同佢講,直資考到級60內,通常收梗.因為勁嗰D會出哂去.留低中間嗰D.佢立刻答我,今年改咗. ...
你位親戚应該係好遠親下又或者-年先见-次果种禁既料都可以俾你……

級 20 唔去考 SPCC、DGS??

考班 20 去考 HY 我會信多 d。

德小最差最壞情況都應該至少 40% 上到返去,更何況今年有好消息大部份都入到。

應該冇中二課程(除非你係同二三線嘅學校比較),點將 8 年課程塞入 6 年時間,DGJS 都冇咁趕?如果係單一科英文科有出面普通中學中二程度的話,我會信。但係全部科目都中二??

Yanamami 發表於 18-2-19 00:33
你位親戚应該係好遠親下又或者-年先见-次果种禁既料都可以俾你…… ...

都幾親!不過,勁少見.一年見3次度,聽佢講完,搞到我好想知!

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 00:36
級 20 唔去考 SPCC、DGS??

考班 20 去考 HY 我會信多 d。

所以,我咪上黎問呢度jm!

回覆樓主

吹水,據我所知,只有英文科突然响上學年開始教深一年(有朋友上年p4,本身p3用p3書,但p4時用p5書),其他科目全部冇教深,老實說,有D人覺得學校教深係好型好叻,我有親戚都係咁

回覆 Ahbepapa 的帖子

教得深又跟得上,當然型啦,證明自己個小朋友夠班,天資聰穎吖嘛。
德望英文用 my pal 深一年,但係 reader 程度同出面其他英文好嘅津校近似。冇教淺考深,考試卷唔多刁鑽位,但係頗多頁數,我都係第一次見小學考試卷有 3 篇閱讀理解咁辛苦,所以時間好容易唔夠用。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 02:16
回覆 Ahbepapa 的帖子

教得深又跟得上,當然型啦,證明自己個小朋友夠班,天資聰穎吖嘛。
三篇阅讀理解唔係好奇吖~

其實是否級20先升到德中,或者已經教F.2 level, 同埋其他人去考協恩
真心講,以上問題諗都諗到唔係,唔係人地講咩你又信,又或者你心口所謂的親戚....又話好熟,但一年又唔見3次有多...
唉!算啦!唔好成日出埋這麼無聊的post又討論這間學校

回覆樓主

除咗英文,冇可能有一科有F2程度。

其他亦全錯。你信你親戚一成雙目失明。