用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦) ...
樓主: 馬騮狗
go

小朋友讀德望嘅家長,入一入黎,有事一問(純八卦)   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 18:19
回覆 bettyay 的帖子

因為我地每條題目上面都會寫 年份、題號,而且 CE AL DSE 20 年嘅試卷 3 年日日做, ...
聽到都想暈!阿女現在只中一,未黎料!亦未知學校到時會如何操她們希望到時頂得住,得見海濶天空

bettyay 發表於 18-2-22 16:34
巧嚴峻邊年出過都記得?我自己當年都只是操到記得條題目!但唔會記得係邊年出希望阿女捱得 ...
唔洗担心,無人可以比我大女既中文更差……茅操卷茅背作文金句(有间断補习)……四份卷有两份“肥佬”,拉拉扯扯都有3......我实在想像唔到中文要差到乜地步先可以比佢更差~

little_yolky    發表於 18-7-5 15:17

Yanamami 發表於 18-2-22 21:48
唔洗担心,無人可以比我大女既中文更差……茅操卷茅背作文金句(有间断補习)……四份卷有两份“肥佬”,拉拉 ...
請問大女英文摘星有秘技傳授嗎

bettyay    發表於 18-2-22 22:34

Yanamami 發表於 18-2-22 21:48
唔洗担心,無人可以比我大女既中文更差……茅操卷茅背作文金句(有间断補习)……四份卷有两份“肥佬”,拉拉 ...
可能其實係你以為好差!肥兩份卷都仲有3!即係其餘的卷答得唔錯中文⋯⋯都係我大女弱項

1998Ruby1998 發表於 18-2-22 18:19

因為我地每條題目上面都會寫 年份、題號,而且 CE AL DSE 20 年嘅試卷 3 年日日做, ...

聽你講到咁恐怖,我忽然有啲想走去人地口中嘅「避難所」

siden 發表於 18-2-22 22:46
聽你講到咁恐怖,我忽然有啲想走去人地口中嘅「避難所」
唔知“避難所”最後階段會如何?準備IB 會怎樣呢?

嚇~~得我騰騰震~~真係震到入啊~~心啊......

回覆 siden 的帖子

避難所要有返咁上下彈藥先好去,而且出路也未必容易。
其實睇返轉頭,雖然係好恐怖好辛苦,但係一切都值得。老師講過:「打工某程度上仲容易過做學生,打工只要冇錯漏就可以平平安安度日,但係學生要力爭分數,爭做最高分果個,唔爭就會跌落去,不進步就是退步。返到屋企都冇得休息要繼續溫習。但係正正因為咁樣,香港學生,尤其 d 傳統學校出身嘅都身心都好捱得,無論老師畀幾多野做都會同你做,會願意犧牲訓覺時間,仲會想辦法做到接近完美。」

我本身好討厭 IES,但係學返黎嘅 skills 一切都可以大學應用,我有 d 同學仲烏下烏下唔識做 project, powerpoint 同 excel 都搞到一鍋粥。教授準備 50 分鐘嘅課程,我可以 10 分鐘內搞掂。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

令千金係外來人,程度一定有返咁上下,我果屆最差果個外人都考得唔錯。你可以放心,起碼你知道學校老師願意花時間去幫學生補底,尤其中文。

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 00:19

令千金係外來人,程度一定有返咁上下,我果屆最差果個外人都考得唔錯。你可以 ...

恭喜曬,我以前小學籃球隊,因為我左手打波所以好多時候教練會叫我落場。可惜中學因為身高問題,無緣校隊。
而且學校有 inter-class 籃球同排球比賽,如果係班入面比較受歡迎而且體育唔差的話,真係有機會落場。我同學就因為正直樂團缺人,佢憑柳琴入樂團,果陣佢都係剛剛參加學校柳琴班(學校樂器班真係超平,而且一學就 3 年)。呢 d 係 DSE 相似級數嘅 Band 1 直資基本上係冇可能發生,輪唔到我地。

今年 Form 1 其中一班個正班主任係我 Form 4 個班主任+英文老師。佢負責 drama,通常呢 d 「風頭」活動我係冇份,係佢推薦我入 drama writers 小組,同幾個 drama 核心演員、老闆度 115 週年個劇本。不過佢果年身體唔好,大半時間都係代課老師教。佢之後派成績表果日同全班講好對唔住我地,冇盡過班主任同英文老師責任。 另一個 Form 1 正班主任係我 Form 2 個中文老師,佢果年新入黎教書就教成績差嘅班。佢日日幫我地背詩、背默,好多人成績都有進步,所以學校依家畀佢教成績好嘅班。高中班老師就更加唔洗講,你肯搵佢,佢一定肯幫,唔食 lunch、留校到 7 點都要幫你補底。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-2-23 16:52
b3410    發表於 18-2-23 09:19

b3410 發表於 18-2-22 22:06
請問大女英文摘星有秘技傳授嗎?
你唔会想个女学搏老命煲劇、上網、听歌……

little_yolky    發表於 18-2-26 13:33
bettyay    發表於 18-2-23 10:38

Yanamami 發表於 18-2-23 05:17

我識津校英文5**的學生都好似鬼妹咁, 大部份係咁追dystopian novels, 㷛美劇, 聽英文歌。寫英文好自然, 唔堆砌。重有冇。補。英。文。

edith208 發表於 18-2-23 07:26
我識津校英文5**的學生都好似鬼妹咁, 大部份係咁追dystopian novels, 㷛美劇, 聽英文歌。寫英文好自然, 唔 ...
語境!

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-23 02:54
都知嘅......世上那有免費午餐,阿女已有心理準備接受。其實間學校真係好啱我女,我女係讀書型,無音樂運動 ...
難得老師咁俾心機教學生,投入時間精力都無是無價的。好學校!抵佢成績好

Eat_Sleep_Play    發表於 18-2-23 16:54

Yanamami 發表於 18-2-23 05:17
佢一定開心到飛起
BTW,聽歌真係可以提升聽力?阿女話聽歌最考聽力

回覆 b3410 的帖子

係幾考聽力下,因為唔係個個歌手都字正腔圓,尤其歌詞係斷斷續續,未必有頭有尾/上文下理。

不過我覺得最考聽力係 Youtube Gaming Videos,因為佢地好多都係幾個人一齊玩,一齊講野不斷疊聲,個個唔同語言背景,而且會有好多 cultural reference 同 slang。我記得其中一個例子係 "This is called a fruit gun, it shoots fruits." "So are our teacher's gonna come shooting out of that gun?"

Yanamami    發表於 18-2-23 09:36

b3410 發表於 18-2-23 09:18
佢一定開心到飛起
BTW,聽歌真係可以提升聽力?阿女話聽歌最考聽力
...

同意Ruby.上網听人打机!吱吱喳喳, 粗口滿天飛~我話你都唔打机做乜听人講打机?佢話都唔个个落場踢足球,咪-样禁多人睇球賽听講波?(不过好多粗口)……前陣子美国大選佢亦跟到好貼。

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 09:27
回覆 b3410 的帖子

係幾考聽力下,因為唔係個個歌手都字正腔圓,尤其歌詞係斷斷續續,未必有頭有尾/上文 ...

十分正確。那如何提升oral 的能力?

回覆 Yanamami 的帖子

呢兩個月 YT 連續上演大龍鳳,精彩到呢! Gaming videos 的確係好多粗口下,有時候我都唔知原來係粗口。不過都有一兩個大 gaming channel 係完全唔講粗口。
我平日睇 d game theory videos 同 documentary。呢排有睇人養 ball pythons。唔睇都唔知原來同一個品種,可以有咁大 colouration 變化,而且有 d 蛇真係好靚,藍眼睛全身雪白,仲有個 colouration 叫 cow,同斑點狗一樣,越大越多斑點。

‹ 上一主題|下一主題