用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
樓主: dannyczx
go

對德望估值折讓的解讀   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-2-23 06:50
比較6年後增值了多少?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-23 17:09
係囉,响唔擁抱數據之下,SMCC又無簡介會...資訊又封閉,都真係幾難深入了解間學校,唔知點解有D人又會揀佢 ...

個人心水啩,啲花生友又點可以夏蟲語冰呢。

os_ecu 發表於 18-2-24 10:43
個人心水啩,啲花生友又點可以夏蟲語冰呢。
哦~~~原來係個人心水唔關數據事嘅,謎底已經解開
btw....你又知D花生友係夏蟲嘅?咁你咪磚家?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-24 21:34
哦~~~原來係個人心水唔關數據事嘅,謎底已經解開
btw....你又知D花生友係夏蟲嘅?咁你咪磚家? ...

其他我唔知,但啲只係識得 “食痾瞓” 嘅就多數係蟲蟲嚟嘅。蟲蟲據本能而活,係無乜思維可言的。

有啲離題去咗生物科添, 講返揀中學好啲喎。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-23 17:09
係囉,响唔擁抱數據之下,SMCC又無簡介會...資訊又封閉,都真係幾難深入了解間學校,唔知點解有D人又會揀佢 ...

SMCC校園環境很不錯
有同事的女兒本來打算自行MCS和QES,學校活動參觀完SMCC,QES就出局了!

os_ecu 發表於 18-2-25 00:01

其他我唔知,但啲只係識得 “食痾瞓” 嘅就多數係蟲蟲嚟嘅。 ...
我一向都講緊揀中學架,我咪講緊有人在不擁抱數據之下又要揀SMCC嚟in囉,係你自己無端端夏蟲語冰之嘛

asweetmom 發表於 18-2-25 01:45
SMCC校園環境很不錯  
有同事的女兒本來打算自行MCS和QES,學校活動參觀完SMCC,QES就出局了!
...
SMCC校園其實麻麻地,地方唔太大...不過係古蹟,周圍都舊舊地,有種樸素的古典味,比起上嚟...MCS靚得多,紅磚牆不是浪得虛名

回覆 asweetmom 的帖子

SMCC 校園其實唔係咁靚,因為太舊、學生數目非常多而且資金唔多,冷氣機經常壞,廁所好多時候唔係咁見得人(撇除教師 d 廁所,天台、Hall 個廁所已經係最靚),夏天我地因為冇風所以好悶熱,有時候摸 d 牆係濕暖,係得 staff room 果個走廊最涼爽。
DSE 考場我去過 LS、協恩、MCS、DB、民生、KTSSS、新亞、蔡功譜。去完 LS、民生、MCS 覺得正到飛起,如果我係升小學的話,我會好想考入民生。但係之後去協恩就覺得好彩自己間學校都算靚冇咁殘(走廊好暗)。KTSSS 個校舍都 OK。DB 個校舍係唔錯但係我唔想日日上山落山。

題外話,補習學生插 GH,見到校舍話靚到好似酒店咁,學校未出 offer 已經話最想入 GH。

1998Ruby1998 發表於 18-2-25 05:08

SMCC 校園其實唔係咁靚,因為太舊、學生數目非常多而且資金唔多,冷氣機經常壞,廁 ...

SMCC 未去過!但歷史建築,又多人用!都諗到古古舊舊未必是十分堂皇華麗。但係她的好就不容置疑

我認我係有少少外貌協會成員,上年去完幾間直資,神校不用說la! GHS無論中學定小學,真係覺得!唔講外貌,講數據!數據抱完一堆後,對我來說,幾間重量係差不多!重點係小女入咗去係咪可以佔據其中一個好成績位置,參與有興趣的活動時有無得發揮。

就算入咗神校,數據話9x%都係5以上,但自己唔努力或跟唔上,難保自己就係去破人家零肥佬數據紀錄的人

asweetmom 發表於 18-2-25 01:45
SMCC校園環境很不錯  
...

無去過嗰啲人可能以為人哋無公報數據覺得無料到添呢。

1998Ruby1998 發表於 18-2-25 05:08

SMCC 校園其實唔係咁靚,因為太舊、學生數目非常多而且資金唔多,冷氣機經常壞,廁 ...

GH 緊係靚,連起間狗屋都用幾萬蚊,校舍一定唔少野

emibaby 發表於 18-2-25 18:28

目前仍有基建進行

emibaby 發表於 18-2-25 18:28

你指果間,應該係貓舍 (德中D女同學好喜歡校監養果幾隻貓,好玩之餘,串串地但又乖又cutie,我本人亦見過),聽講係其中幾位愛貓德中家長們自資幫手起,方便學生『與貓同樂』,無用過重建校舍費用。

王家爸爸 發表於 18-2-21 08:54
DG、HY、GH三間都係好學校。個人覺得,首先係睇用家選擇,即係小朋友自己鍾意邊間多啲,始終讀書既係小朋友 ...

爬完所有留言, 最讚同王家爸爸的意見。

個人認為經濟/市場學、甚麼折讓溢價等, 真的不適宜套用在揀學校方面。

如果真的要用上這些, 我會説`吾怕買貴, 只怕買錯´。已升中了, 放手讓子女揀最適合的學校吧 ! 。不用擔心, 德望確是ㄧ所好學校, 如果是適合女兒, 是不會買錯的。(重申: 真心諗為不應將貨品買賣的經濟學原則套用於揀學校)

回覆樓主:

欣賞樓主在未有數據之下(就連每班幾多人都未知) ,勇敢地以"斷估無辛苦"之精神"分晰"GH既情況。網上留言大家都真係要fact check多啲呀! 另TSL男定女叻,每年不同。今年中三學生,想當年女仔叻啲。今年中一學生,男仔叻啲。小一收生冇刻意收多男或女。MSS 同SPCS 真係好鐘意收TSL 學生。至於SFA, 小一收男仔多過收女仔,友好中學名單亦男校較多。
‹ 上一主題|下一主題