用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
樓主: dannyczx
go

對德望估值折讓的解讀  

bettyay 發表於 18-2-21 16:42
如果指佢哋!情況應該可以係更好!HYS 不一定頭10, DGS也不用頭5吧!
DGS不用头5? 女生来讲wo...

bettyay 發表於 18-2-21 16:45
老老實實,相對英文,四大女直中文都未夠好!希望之後越來越有進步 ...
如果4大女直中文更上层楼,男校真的要拜拜了。以后由行政长官到AO都可能是女人。

mark2006 發表於 18-2-21 16:47
How is the recent allocation result of KTS? Any information ? thx
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

我囡是GH用家.是上年以外校身份入...
我覺得樓主不停開POST應該只是想多了解之餘亦有些心裡不安.怕GH名氣和實力不夠.怕外間評論不好!怕女兒入讀不適應!怕乜怕物!但又覺得算是現在手上的最好offer! 想多D認同吧!

我可以同你講!不如放手給女兒自己決定吧!
我女兒是自己決定的.我覺得她十分適應!如魚得水!十分喜愛學校!

mcdonn    發表於 18-2-22 12:45
2jkidsfather    發表於 18-2-21 18:20
bettyay    發表於 18-2-21 17:02

猴子爸 發表於 18-2-21 16:50
有特異技能者,就算SPCC也不用級5前。

回覆 dannyczx 的帖子

津小/直資一、二線都有

排名男女生一起排!如何分女生來說?

bettyay 發表於 18-2-21 17:02
排名男女生一起排!如何分女生來說?
直资是看申请者全港排名先后,并不是校内的排名,女校当然只看到女生的,对吗?我也不肯定。

猴子爸 發表於 18-2-21 17:09
直资是看申请者全港排名先后,并不是校内的排名,女校当然只看到女生的,对吗?我也不肯定。
...
你講緊DGS喎!DGS收生一向憑校長慧眼就收,排名都先睇到成績表上的一個就算睇全港排名分咗女生排,都係收咗先知

bettyay 發表於 18-2-21 17:15
你講緊DGS喎!DGS收生一向憑校長慧眼就收,排名都先睇到成績表上的一個就算睇全港排名分咗女生排, ...
中学wo? 小学当然靠慧眼识英雌啦

猴子爸 發表於 18-2-21 17:09
...

直資到收生一刻還未有全港排名作參考

猴子爸    發表於 18-2-21 17:36
猴子爸    發表於 18-2-21 17:36

猴子爸 發表於 18-2-21 17:21
中学wo? 小学当然靠慧眼识英雌啦
DGS 中小學都係一樣當然在慧眼之前,成績表及portfolio 也要有相當亮麗啦

猴子爸    發表於 18-2-21 17:37

dannyczx 發表於 18-2-21 17:22
直資到收生一刻還未有全港排名作參考
首輪收生就係!但第二輪收生或再call waiting 時,都會睇下排名參考下的!另如SPCS 就直頭睇埋排名才出2nd interview shortlist 的,男直如YW,SPC 也應睇埋排名才出offer !唔係唔睇架

我同事個女過年前剛收到DGS  call waiting,讀何文田私校應該不是級頭5內啊~也沒有特異功能,但佢自己話出外補習都補得好勁吓

nataliegooooo 發表於 18-2-21 14:34
回覆 dannyczx 的帖子

樓主好鍾意GH, 真好
交通位置絕對有影響。交通同成績嘅關係, 亦有例子可援。有邊間學校係非讀不可? 每人心中把尺都唔同, 只要返學交通時間超出自己可接受範圍, 你自然會放棄。你試下兩大神校搬咗去沙頭角(反正係假設, 索性去盡啲) 擔保成續一定跌!

王家爸爸 發表於 18-2-21 08:54
DG、HY、GH三間都係好學校。個人覺得,首先係睇用家選擇,即係小朋友自己鍾意邊間多啲,始終讀書既係小朋友 ...

非常讚同王家爸爸所講。

猴子爸 發表於 18-2-21 16:33
APS/SFA/KTS/TSL
另問哪間女生派位較出色?

回覆 mark2006 的帖子

我見到 TSL 女仔派位都唔錯,年年都有十幾個入到 Marymount、Paul Con,雖然油尖旺區本身已經係李男仔,但整體都係得 5、6 成入 Band 1,好多入顏寶玲。APS 就男仔強 d,SFA、KTS 就感覺差唔多。KC 就好似女仔好 d。

mark2006 發表於 18-2-21 21:41
另問哪間女生派位較出色?

我只是覺得升中來講,SFA男生比女生強. 其他三間應該差不多,但有可能TSL是女比男強

回覆樓主

怎解最近幾年大家對德望都有很大負評?大學同學、同事都有人讀德望,英文好、負責、又nice. 侄女在德望讀,早幾年去外國讀不錯的大學。成績、運動、音樂、都十分出色、校舍、環境,硬件更加沒得彈。
雖然最幾年成績有所下滑,但仍舊是很多人的dream school.
在我來講、適合子女的學校、讀得開心、學到做人道理就是最好的學校.