用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
樓主: dannyczx
go

對德望估值折讓的解讀  

Soundervolt 發表於 18-2-22 13:53
唔係啩?乜有尐咁嘅女校咩?最多咪條裙短少少,頭髮有highlight....絲襪、高踭鞋,返工咩?!
...

就係為「走出校園,面向社會」作預習

DiamondHill 發表於 18-2-22 13:58
Dgs 高中也可以穿小小的高跟鞋(emoji),讓她們開始有ladies 既味道,是否缺點睇你點睇!
...

有跟(一吋)同高跟係再回事喎。

Soundervolt 發表於 18-2-22 14:01

有跟(一吋)同高跟係再回事喎。

咁我糾正下,穿小小踭(約一吋)的高跟鞋款。sorry ,我阿囡未上中學部,所以我未完全了解!

DiamondHill 發表於 18-2-22 14:07
咁我糾正下,穿小小踭(約一吋)的高跟鞋款。

os_ecu 發表於 18-2-22 11:49
呢度唔係全部人都只會擁抱數據的,係某一啲版友跟本無深入理解過嗰間學校,只會用啲網上公開咗 (或聽返嚟) ...
小朋友係自已的, 如果佢地真係用cost effective 泥选擇, 正正顯示, 正碓与否, 决定是自己的
不过我会角得应两步走
1. 用数句先选出数間適合自己小朋友的學校, 高低攀都不太合適.
2. 之后再用脚去親身观察了解, 再在这里看看网友的感性回覆, 咁就算评介是太正或太負面, 自己都憧点取寫 (唔怕大好友只说点好点好, 前途光明, 又唔怕踩場派的负评)

twhkleung 發表於 18-2-22 15:37
小朋友係自已的, 如果佢地真係用cost effective 泥选擇, 正正顯示, 正碓与否, 决定是自己的
不过我会角得应 ...

cost effective 係話緊啲花生友。佢哋大多只是為吹水/份代表,選擇係咪正確對佢哋嚟講真係 四個大字  “關仁xx"”

你提及嘅正正小弟就係用呢個方法,先選出心十大,再花時間逐間親身探訪,再四圍收下料,再 fine tune 個 list排好次序. 最後視乎面試結果 交俾 stake holder 去決定。

當然會放上嚟俾大家參考下。

但呢度某啲版友一見呢十大 list 就會好上心 (尤其是佢哋啲客觀 又“心儀”嘅學校唔嚮你個 list 度),討論都好很熱烈㗎

twhkleung 發表於 18-2-22 15:37
不过我会角得应 ...
同意,一句講晒,做父母唔可以懶。

hkpapa852 發表於 18-2-22 11:26
其實GH既負評, 一直只在於"成績唔夠XX學校好之類" (咁算負評?), 以及近年對小學部學生直升既取態 (呢點係 ...
如果換轉係"成績唔夠SPCC好"既話,幾乎全港中學都係。

呢度唔係全部人都只會擁抱數據的,係某一啲版友跟本無深入理解過嗰間學校,只會用啲網上公開咗 (或聽返嚟) ...
唔少家長揀學校時連學校既校網都未上過,年報都未睇過。

王家爸爸 發表於 18-2-22 17:02
唔少家長揀學校時連學校既校網都未上過,年報都未睇過。

睇annual school report 對我來講真係迷思一件.  真係有一兩間試過睇, 有次甚至睇埋development plan. 不過睇了一兩份就沒再仔細去睇其他.
原因是雖然間間寫的都不盡相同, 但覺得除左hard facts (如人數, 有几多個NET以外等等), 感覺都係寫D"大路"都做那些,如STEM, staff development; 可能係對呢D report 沒信心, 私人偏見覺得都係官腔, 主要是交功課為多, 就算寫出來也不知是否學校真實的重點, 跟本沒多少會寫真實問題.  

想請教一下, annual school report會睇到那一方面的(當然除左hard fact)? 會在那一部份呢?

hkpapa852 發表於 18-2-22 11:52
年年有狀元都唔代表係成績係最好.

香港近年每年都出狀元個間中學, 水平同SPCC仲有一些距離

請問是那一間?

然然媽媽 發表於 18-2-22 18:36

請問是那一間?
QC ~~~

joeyxlma 發表於 18-2-22 17:44
睇annual school report 對我來講真係迷思一件.  真係有一兩間試過睇, 有次甚至睇埋development plan. 不 ...
我只識得去搵公開試成績不過搵到都唔係好識睇。

回覆 joeyxlma 的帖子

d report 黎黎去去都係果幾樣,「全人發展,健康身心,培育領袖人才」
我會睇有咩選修科提供,有咩學會,幾多老師(年資、每科嘅老師數目),有咩新設施、新校規,幾多日 active school days,每科上課時段比例、有咩獎學金(用家講過港同獎學金數量頗多而且非常吸引),學校攞咩校外獎多(學業/運動/音樂)。

依家先發現,原來母校 school report 係有登 “學生體重 %”,初中有接近 10% 同學體重 below average。有冇人可以解答一下,體重分佈百分比係有咩用意?

1998Ruby1998 發表於 18-2-23 01:09
回覆 joeyxlma 的帖子

d report 黎黎去去都係果幾樣,「全人發展,健康身心,培育領袖人才」

比較6年後增值了多少?

joeyxlma 發表於 18-2-22 17:44
睇annual school report 對我來講真係迷思一件.  真係有一兩間試過睇, 有次甚至睇埋development plan. 不 ...
我會睇三至五年,比較各年之間既用字、語調既異同,從中可以睇到好多野。

bettyay    發表於 18-2-23 11:23

王家爸爸 發表於 18-2-23 09:15
我會睇三至五年,比較各年之間既用字、語調既異同,從中可以睇到好多野。

...
收到! 多謝晒!

王家爸爸 發表於 18-2-23 09:15

...
我最多睇三年,你睇五年

係囉,响唔擁抱數據之下,SMCC又無簡介會...資訊又封閉,都真係幾難深入了解間學校,唔知點解有D人又會揀佢嚟in嘅?

王家爸爸    發表於 18-2-24 09:11

Eat_Sleep_Play 發表於 18-2-23 17:09
係囉,响唔擁抱數據之下,SMCC又無簡介會...資訊又封閉,都真係幾難深入了解間學校,唔知點解有D人又會揀佢 ...
可能鍾意佢間教堂

王家爸爸    發表於 18-2-24 09:11
Eat_Sleep_Play    發表於 18-2-23 18:25
bettyay    發表於 18-2-23 18:06
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。