用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
樓主: dannyczx
go

對德望估值折讓的解讀   [複製鏈接]

DiamondHill 發表於 18-2-21 13:04
我個人覺得負溢價呢些字眼好市儈,我相信什麼學校都唔係話入就隨手可入,這樣的評價抹殺了家長和學生六年 ...

用溢價,估值去評價學校,本身已經有問題。

學校價值是甚麼?

至少絕對不是以金錢投資角度去量度的價值。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dannyczx 發表於 18-2-21 12:58
巴菲特都話別人恐懼時我貪婪,別人貪婪時我恐懼。

德望的的估值折讓(比喻成別人恐懼)正好讓「戰娘300」 ...

學校=股票?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:25

學校價值是甚麼?

如想表達小六學生/家長 在選校時低估了「德望」,應該用什麼字眼或比喻更準確易明呢?

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:25

學校價值是甚麼?

同意,評一所中學是講其是否增值,即同一banding學生,在中一時入學,到中六時的表現有無增長,而唔係計什麼什麼的折讓!
可見樓主只從商之角度言之!真攞命!

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:37
學校=股票?

我是想表達

1B女生、甚至1C女生因德望被低估,而有機會越級入讀1A的德望。

而即使1A女生,都因女拔協恩被熱捧而降低被錄取機會。

家長可以參考多方面意見,去作出最符合自己實際情況的決定。

dannyczx 發表於 18-2-21 13:47
我是想表達

1B女生、甚至1C女生因德望被低估,而有機會越級入讀1A的德望。

你自己覺得抵讀就夠,點解你覺得別人一定要認同你?

回覆樓主

點解樓主一直認為GH有折讓價,俾有啲外來同學可以低價入貨,又唔去研究一下點解市場普遍對GH估值偏低嘅原因呢?

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:51

其實都無要求任何人認同,只是分享自己的個人分析讓其他家長參考。

kennyklt 發表於 18-2-21 14:03
點解樓主一直認為GH有折讓價,俾有啲外來同學可以低價入貨,又唔去研究一下點解市場普遍對GH估值偏低嘅原因 ...

有講啊

折讓的成因有三:交通不便、學費不便宜和學位多。

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:37
學校=股票?
同你哋成日 band 啲學校  1A 1B 1C 咪一樣, 字眼唔同, 都係想量化個分別.

最後都係要嚟排高低.

dannyczx 發表於 18-2-21 14:08
有講啊

折讓的成因有三:交通不便、學費不便宜和學位多。

之前都有家長提過,套用你的財經邏輯,你是用GH的過去盈利能力來說明她低估值,其實EK都有資料看到,GH最近幾年的DSE成績,已距離Band1A 校成績很遠了。

回覆 dannyczx 的帖子

樓主好鍾意GH, 真好
我相信DG同GH轉校址  / DG再貴啲
大部份家長都唔會因為交通/學費而唔入DG

又或者咁講,你估你會唔會因為CityU交通方便而唔入3大而入CityU?

twhkleung    發表於 18-2-21 14:53

回覆樓主:

樓主幾間女校都有去串門,似乎並唔係只心儀德望。

greentea000 發表於 18-2-21 15:06

我正收集不同學校的資料

greentea000 發表於 18-2-21 15:06
踢館

回覆 nataliegooooo 的帖子

你第日會否問阿女點解唔同李嘉誠個孫拍拖呢?全香港最有錢喎, ㄧ定最好啦! 點解同平民拍拖咁cheap 呀!有車有樓又愛你都唔夠㗎,總之你ㄧ日唔同李嘉誠個孫拍施, 你阿媽我ㄧ世俾人睇唔起。

dannyczx 發表於 18-2-21 13:47
我是想表達

其實你想表達乜?

少左B1A學生考GHS而學校被迫收稍次學生,而DGS HYS過度熱棒又令B1A學生機會大降。邏輯上有無茅盾? 咁D入唔到DGS HYS既學生去咗邊,莫非放棄升學? ~~~

mcl203 發表於 18-2-21 15:18
其實你想表達乜?

少左B1A學生考GHS而學校被迫收稍次學生,而DGS HYS過度熱棒又令B1A學生機會大降。邏輯 ...
我终于明白了。
如果GHS让很多B1C的学生入读,这所学校又怎可以维持着B1A的status? 如果它可以用六年时间,把大部分B1C的学生蜕变成B1A DSE成绩的学生,这所学校岂不厉害非常? 现在香港有没有类似的例子?

除非學校有公佈Pre-S1成績,否則邊間學校收生水平高D,咪又係斷估。

hkpapa852 發表於 18-2-21 13:51
這都是人知常情!樓主可能覺得自己入到好嘢(成功升值有offer),想得到大家認同自己看法,來增加持貨信心(決定無錯);又何罪之有?其實這裡大把人都是咁想,要不然,唔會咁多人在發表和回應啦!(當然當中亦有不少無私分享,萬分感激!)

樓主,或者改用正面標題會容易受人們接受,如「感覺德望超值」,反應應該大不同!

twhkleung    發表於 18-2-21 15:51
‹ 上一主題|下一主題