用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 對德望估值折讓的解讀
樓主: dannyczx
go

對德望估值折讓的解讀  

趁現在曝光率高, 鞭策下佢改善也是好事喎! 我覺得德望的優點是學生都好乖好純, 英文教得好好, ECA 認真(debate team試過揾退休律師客串教), 有心有資源去發掘學生潛能(我囡在學校最開心的時光是上ECA,與同學仔ㄧ齊去比賽或表演), 環境清幽(個人喜好, 不覺得交通不便, 可能是習慣了), 設施完善(中學部將有lecture theatre)等等。至於缺點, 當然是功課多時間不夠用。這個問題, 我覺得學校必須正視, cut 緊啲無謂嘢...

IYY    發表於 18-2-21 14:22
b3410    發表於 18-2-20 22:38

chunlaifat 發表於 18-2-20 20:10
趁現在曝光率高, 鞭策下佢改善也是好事喎! 我覺得德望的優點是學生都好乖好純, 英文教得好好, ECA 認真(deb ...

趁現在曝光率高, 鞭策下佢改善也是好事喎! 我覺得德望的優點是學生都好乖好純, 英文教得好好, ECA 認真(deb ...
一向知GH功課多, 想問下D功課真係多到成為問題?

其實不用對網上某些苛刻的留言太認真, 人無完人, 更何況是學校呢~比來比去最終還是靠小朋友自己努力讀書。共勉之

joeyxlma 發表於 18-2-20 20:26
一向知GH功課多, 想問下D功課真係多到成為問題?

小女外校生現讀德中,感覺功課少過小學,起碼依家,晚晚都有時間睇電視。校風自覺不錯,同學老師相處融洽。佢話兩個班主任都好好人。

老實說:功課真的多,到中二將會是中一的Double, 包括功課和projects.

DiamondHill 發表於 18-2-20 21:28
老實說:功課真的多,到中二將會是中一的Double, 包括功課和projects.
這個連佢哋自己的校務報告都有提及認係多功課,尤其中二級!其實點解要咁多呢?

bettyay 發表於 18-2-20 21:43
這個連佢哋自己的校務報告都有提及認係多功課,尤其中二級!其實點解要咁多呢? ...

我相信是希望她們學習怎樣做好時間管理,中二多projects 是因為多左一堂叫projects,所以加埋平時既projects 就Double 左。

DiamondHill 發表於 18-2-20 21:54
我相信是希望她們學習怎樣做好時間管理,中二多projects 是因為多左一堂叫projects,所以加埋平時既projec ...
Icic!認同時間管理真的很重要!

e2m 發表於 18-2-20 12:18
但有時好難界定點為之適合,點為之不適合。就像GH與另外一間直資,兩間都差不多,只是校舍新舊之分別吧!
...
DG、HY、GH三間都係好學校。個人覺得,首先係睇用家選擇,即係小朋友自己鍾意邊間多啲,始終讀書既係小朋友,唔係家長。第二,小朋友喜歡學校,學校都要鍾意你,三間都唔容易入,人哋收咗先至煩惱點揀。第三,要睇邊間近屋企,始終讀書係喺學校度讀,唔係係巴士、地鐵度讀,浪費太多時間係交通上,其實唔多化算。

2jkidsfather    發表於 18-2-21 10:19

王家爸爸 發表於 18-2-21 08:54
DG、HY、GH三間都係好學校。個人覺得,首先係睇用家選擇,即係小朋友自己鍾意邊間多啲,始終讀書既係小朋友 ...

王家爸爸 發表於 18-2-21 08:54
DG、HY、GH三間都係好學校。個人覺得,首先係睇用家選擇,即係小朋友自己鍾意邊間多啲,始終讀書既係小朋友 ...

絕對認同

甚麼負溢價,估值折讓,其實只係家長一廂情願對某校睇法既意見,同埋想得到認同既講法。

其實,自己子女讀邊間學校,有需要路人甲乙丙去認同嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-2-21 12:37
甚麼負溢價,估值折讓,其實只係家長一廂情願對某校睇法既意見,同埋想得到認同既講法。

其實,自己子女讀 ...

最緊要仔女讀得開心和投入。有時學校裏面的事,外面的人未能全部了解的。

道理是這樣, 但自問還是不免會關注別人看法.畢竟並非現任家長, 收集口碑是了解學校的其中一個環節.但當然不是全部, 而且收集了之後也要自己仔細分析、比較和求證...

最大問題是連續三年DSE成績不再b1aa吧!
原因係咩呢?

巴菲特都話別人恐懼時我貪婪,別人貪婪時我恐懼。

德望的的估值折讓(比喻成別人恐懼)正好讓「戰娘300」的邊緣人有機會升level入讀。

我個人覺得負溢價呢些字眼好市儈,我相信什麼學校都唔係話入就隨手可入,這樣的評價抹殺了家長和學生六年的努力,家長可以理解什麼是言論自由,但在於一群正在成長中的學生,發現原來自己所讀的學校被人評論到一文不值,如果你是他們,有何感覺呢?呢個世界都係個句,沒有最好,只有更好!大家太著意某間學校,但其實學生們所競賽的是全香港、全中國、甚至全世界的學生。

醒目開學勳章 王國長老

為食仔 發表於 18-2-21 12:47
最緊要仔女讀得開心和投入。有時學校裏面的事,外面的人未能全部了解的。
...

弊在有時自己人以為自己最清楚,其實一路俾人呃 (請勿對號入座,我講以前見過嘅情況咋)