用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女經期到
go

阿女經期到

11 years old, is it too soon?

第一次大概七日都幾多,下次幾時到?
聽人話第一次應該好小嘅點解佢今次咁多嘅

如果女女係生得高大的話,11 歲算正常,十年前生得高大嘅同學都係五六年級開始有經期。經期早遲應該有媽媽遺傳?

多少應該係因人而異吧

而家相对早熟……細时应少食雞翼腸仔。

11yr 好正常,我女第一次同第二次相差3個月後,第二次來仲發燒TIM。。。量都多:thinking

回覆 ramuza 的帖子

我囡小五,幾個同學仔都話開始黎M,我就提自己留意吓,就算黎都正常的。

回覆樓主:

係今時今日,中國人數據,11歲初潮係正常時間。

回覆樓主:

小五算早,但都算係合理和正常的range内。

熱媽 發表於 18-2-19 19:00

我囡小五,幾個同學仔都話開始黎M,我就提自己留意吓,就算黎都正常的。 ...

咁第一次m 之後通常幾耐有第二次㗎

個多月,差不多2個月

回覆樓主

順便問下有經驗家長,快來第一次經期前有沒有什麼特別徵兆呢?等阿女早點有心理準備
YY Mom :-D

yy0601 發表於 18-2-23 20:27
順便問下有經驗家長,快來第一次經期前有沒有什麼特別徵兆呢?等阿女早點有心理準備
...

nothing special

ramuza 發表於 18-2-23 23:46
nothing special

謝謝!咁即是準備定巾巾帶喺身

回覆樓主

小五已經俾巾巾佢袋書包,亦先教佢點用,佢地未必知個巾巾要貼咩位,仲有個兩塊翼點搞,教識佢之後,如果初潮唔係佢身邊都唔怕點算好。

奇怪, 呢個帖係咪好多爸爸嚟? 點解大家對話好似咁奇怪咁?

2jkidsfather    發表於 18-2-27 13:41

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-26 13:05
奇怪, 呢個帖係咪好多爸爸嚟? 點解大家對話好似咁奇怪咁?
而家先覺得怪?正常就算係爸爸自己唔識都可以返屋企問老婆啦,洗乜開帖問

bobbob 發表於 18-2-26 13:24
而家先覺得怪?正常就算係爸爸自己唔識都可以返屋企問老婆啦,洗乜開帖問 ...
咁現代社會係單親家庭都唔出奇既。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-2-26 13:41
咁現代社會係單親家庭都唔出奇既。
真係有咁多單親家庭?就算離咗婚都可以去搵返前妻傾啫

bobbob 發表於 18-2-26 13:44
真係有咁多單親家庭?就算離咗婚都可以去搵返前妻傾啫
咁又唔係個個再見亦是朋友既。而且單親都有好多情況。

bobbob    發表於 18-2-26 13:59

yy0601 發表於 18-2-23 20:27
...

一般開始生暗瘡,有D開始有臭狐,亦有聽過脾氣開始燥燥地
8-)

anitawong21 發表於 18-3-5 15:24
一般開始生暗瘡,有D開始有臭狐,亦有聽過脾氣開始燥燥地

其實我不是問這些大路的青春期變化,而是想知道更仔細一些,有沒有特別先兆知道例如一兩個月後便會有初經了。看來是沒有