用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs 津校
樓主: mark2006
go

直資vs 津校   [複製鏈接]

mark2006 發表於 18-2-17 11:00
如約band 1b grade 學生,直資學校取錄(band 1,非spcc,shcs,dgs)你們會不會搏自行/派位(band 1但更喜歡被取 ...
SHCS?聖心?是聖心私小或津小同學?如果B1, 直升中學簡單啲。

b3410 發表於 18-2-18 08:14
係,四大女直,入到邊一間都好開心!成績comparable, 資源多,重視全人發展。EK對GH的負面評語,多因為德 ...
哪四大女直?交通的確頭痕,天天返學多數轉兩次車

mark2006 發表於 18-2-18 08:24
哪四大女直?交通的確頭痕,天天返學多數轉兩次車
DG,SPCS,HY,GH加埋SPCC,除非b1aaa,非頂級學校唔入

mark2006 發表於 18-2-17 11:00
如約band 1b grade 學生,直資學校取錄(band 1,非spcc,shcs,dgs)你們會不會搏自行/派位(band 1但更喜歡被取 ...
用家自己點諗?

始終讀既係小朋友,所以應該問下用家自己鍾意做雞頭定牛尾;鍾意玩定係讀書多啲;另外,佢願意花幾多時間係交通上。

suzuki12 發表於 18-2-18 00:18
咁自行呢2間bps & ywg, 成績要求如何呢?大約黎講,一線名小學級15-20內,或普通小學級10內機會如何呢?
...
我校区內一線津小,上年自行级一入BPS, 级四入YWG
朋友女兒二線直资级三入BPS

TLHE 發表於 18-2-18 10:53
...

多謝資料! 這是好有用的指標啊!

TLHE 發表於 18-2-18 10:53
...

要參考埋究竟循自行定派位,成績或來自官津或直資並不代表一切。

mark2006 發表於 18-2-17 16:59
Understood thx my daughter got average 20-30 out of 140

今年升中人數比往年多,競爭大,亞女咁快有GH offer,  好叻女,GH 是B1A,亞女是否1線小學?如果是,考20-40,已好叻!分分鐘是b1A 水平,但津校講排rank,20-40名有點蝕底,若放棄GH, 真係要搏!
要叩門也不易,不過,夾b1A學位叩門,又有着數

e2m 發表於 18-2-17 21:41
幾年前與今年.....當年的出生率已相差很遠!
隣居升中是舊年的事至今亦只是相差幾個月時間,至於升中人數係多左,但佢係b1中人除非今年多出來的人全部是b1頭,而又是簡這兩間自行,否則,我又睇唔到對佢有乜大影響,我只是想說b1尾都入到,如果佢是b1中機會是相當大,但每個選擇都不是100%肯定,致於嬴面有幾大,佢自行定斷。

其實論交通,SPCC咪又係在山頭,不方便!最緊要父母和女兒也鐘意,其實大家也來自不同小學,自己間小學也不是最好,呀女咪又係咁開心。

suzuki12 發表於 18-2-18 00:43
謝謝資料,大膽一問囡囡學校係算哪種小學?名津小/普通津小?有何冒犯,請見諒,因想知道一下出面嘅benchm ...

普通津小,但多人爭

回覆 AAAS10 的帖子

朋友家姐之前讀聖心私小,升中 SPCC 收但係 DG waiting,因為住九龍父母都唔想日日過海返學。幸好有位入到 DG。

回覆 TLHE 的帖子

請問你們學校级一和級四的除了成績, 課外活動如何? 是否presentable?謝謝.

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 19:03
回覆 AAAS10 的帖子

朋友家姐之前讀聖心私小,升中 SPCC 收但係 DG waiting,因為住九龍父母都唔想日日過 ...
咁佢排名次約多少?SPCC同DG收非常犀利!也有音樂運動嗎?

回覆 mark2006 的帖子

佢排級一,有鋼琴(未到 8 級),冇運動。佢話 SPCC 個面試嚇到佢唔想入,個面試要佢企係 hall stage,同幾個學生一齊搶答問題,其中一題係 4 位乘 4 位,佢未計到一半已經有人搶答到。
我之前都有朋友入到 SPCC,佢愛德小學級一,有長笛 5 級,冇運動。

回覆樓主:

我朋友女兒幾年前由元朗返GH,每朝開車送小朋友返學,到中二左右搬近少少,不過都要轉兩程車,但睇住佢女兒越黎越有氣質,女校真係唔同D

樓主,揀直/私定等派位,好睇師兄師姐過往派位派成點,知唔知你囡囡的定位之前派成點,同埋你果區女仔有幾多B1位,夠唔夠比B1女生,如果100%足夠B1位,我就徧向等派位。

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 19:39
回覆 mark2006 的帖子

佢排級一,有鋼琴(未到 8 級),冇運動。佢話 SPCC 個面試嚇到佢唔想入,個面試要 ...

入神校的同學實力強橫,每年考生千裡挑一,無法比較。

emibaby 發表於 18-2-18 21:10
我朋友女兒幾年前由元朗返GH,每朝開車送小朋友返學,到中二左右搬近少少,不過都要轉兩程車,但睇住佢女兒 ...

這等奔波似乎也很值得。

aa06 發表於 18-2-18 19:28
回覆 TLHE 的帖子

請問你們學校级一和級四的除了成績, 課外活動如何? 是否presentable?謝謝. ...
活潑好動型,做风纪,也有参与不少课外活動,presentable
‹ 上一主題|下一主題