用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs 津校
樓主: mark2006
go

直資vs 津校  

YWGS 自行應該機會唔高,更莫論 BPS。我朋友考級 5 先自行入到 BPS。

如果經濟、交通不成問題,畀我就當然要 GHS,GHS DSE 成績比 YWGS 好,依家穩穩陣陣袋入袋,唔洗 touch wood 抽獎過後不斷叩門忐忑不安。

對,gh係一個好選擇

Charlotte_mom 發表於 18-2-17 11:49

Play safe:要直資,照去自行,搏叩門
之前己開名、行play safe

christy2011 發表於 18-2-17 17:40
對,gh係一個好選擇
Not easy to guarantee good offer  indeed

1998Ruby1998 發表於 18-2-17 17:36
YWGS 自行應該機會唔高,更莫論 BPS。我朋友考級 5 先自行入到 BPS。

如果經濟、交通不成問題,畀我就當然 ...
考到頭級五直正學校收自行目標學生!

LittlePigmom 發表於 18-2-17 16:51
回覆 mark2006 的帖子

BPS和YW唔係band 1A學生,真係難搏,今年多左人。GH一定係good choice. Bps要全面人 ...
呢兩間統一也不易何況自行

回覆 mark2006 的帖子

朋友唔係傳統名校,佢間係比較次少少,一線尾二線頭。

mark2006 發表於 18-2-17 16:59
Understood thx my daughter got average 20-30 out of 140
如果咁, take GH, 因為自行個兩間頗有難度。

b3410 發表於 18-2-17 20:02
如果咁, take GH, 因為自行個兩間頗有難度。

手持GH,再去0壓力in BPS & YW,或有驚喜。

不過,根據你女小學成績,恕我直言,自行這兩間機會不大。

jasonfather 發表於 18-2-17 15:08
回覆 LittlePigmom 的帖子

兒子在官塘區亦屬Band 1中,自行選官瑪、順天,現獲李國寶取錄,亦心大心細。因 ...
侄子b1尾早幾年自行官瑪,順天,結果入左順天,舊年聽隣居兒子b1尾亦是自行入順天,所以你b1中我覺得自行機會好大

mark2006 發表於 18-2-17 15:38
My dss offer is GH
自行1 BPS 2 YWGS
是否放棄GH 搏自行?thx all

band 1b成績自行BPS及YW Girls多數陪跑。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

所以都係0壓力去in 輕鬆d

大件仔 發表於 18-2-17 21:03
侄子b1尾早幾年自行官瑪,順天,結果入左順天,舊年聽隣居兒子b1尾亦是自行入順天,所以你b1中我覺得自行機 ...

幾年前與今年.....當年的出生率已相差很遠!

gracelam 發表於 18-2-17 21:14
band 1b成績自行BPS及YW Girls多數陪跑。

yw仲無得叩門添

dannyczx 發表於 18-2-18 00:09
yw仲無得叩門添

咁自行呢2間bps & ywg, 成績要求如何呢?大約黎講,一線名小學級15-20內,或普通小學級10內機會如何呢?

suzuki12 發表於 18-2-18 00:18
咁自行呢2間bps & ywg, 成績要求如何呢?大約黎講,一線名小學級15-20內,或普通小學級10內機會如何呢?
...

3年前 我女學校級11 無得in
舊年 我女學校有8個入bps (級二至級廿幾)
估計 應該有2-3 個較大機會自行入,有2個一定係大抽獎入

醒目開學勳章 王國長老

dannyczx 發表於 18-2-18 00:09
yw仲無得叩門添

英華會在派位後主動call自行見過鐘意,但最後派位唔見人嘅學生。如果唔係b1頭相信有難度
BPS叩門難度分都相當高

我會建議take GHS

patpat234 發表於 18-2-18 00:33
3年前 我女學校級11 無得in
舊年 我女學校有8個入bps (級二至級廿幾)
估計 應該有2-3 個較大機會自行入, ...

謝謝資料,大膽一問囡囡學校係算哪種小學?名津小/普通津小?有何冒犯,請見諒,因想知道一下出面嘅benchmark, thanks !

GH吧! BPS和YW好,但個人覺得GH始終是直資,資源一定多一些,一定多一點課外活動。自己一直覺得GH不錯。 我人認為,其實GH也屬神校之一。

AAAS10 發表於 18-2-18 02:11
GH吧! BPS和YW好,但個人覺得GH始終是直資,資源一定多一些,一定多一點課外活動。自己一直覺得GH不錯。  ...

係,四大女直,入到邊一間都好開心!成績comparable, 資源多,重視全人發展。EK對GH的負面評語,多因為德小升中制度唔透明,見中學家長的分享都頗為正面
有時猶豫,都係因為交通,學費等其他考慮,不是因為學校本身唔好。