用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs 津校
go

直資vs 津校  

如約band 1b grade 學生,直資學校取錄(band 1,非spcc,shcs,dgs)你們會不會搏自行/派位(band 1但更喜歡被取錄那間)?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果更喜歡被取錄果間,註冊等入學咪大家開心囉。除非學費係好大負擔

我意思是我喜歡自行兩校多過被取錄那間直資,搏吾搏 15 ,16?是否乖乖交票等開學罷了!

晤知你直資入邊間,但如直資不是你最心儀,好似博自行兩間好d

醒目開學勳章 王國長老

mark2006 發表於 18-2-17 11:14
我意思是我喜歡自行兩校多過被取錄那間直資,搏吾搏 15 ,16?是否乖乖交票等開學罷了! ...

Play safe:要直資,照去自行,搏叩門
搏舖大細,放直資,等派位,到時失準玩叩門(包括返兜)

開名易俾意見wor

當然揀你或你子女最鍾意果間,最緊要係適合同鍾意

回覆 mark2006 的帖子

一定要自己鐘意唔好後悔先好揀直資。如果唔係,你果兩間自行,唔係好搏,又大機會,不如搏自行。band 1b有好多choice

回覆樓主:

回覆 LittlePigmom 的帖子

兒子在官塘區亦屬Band 1中,自行選官瑪、順天,現獲李國寶取錄,亦心大心細。因官塘區Band 1學位始終不足,怕大抽獎不中。

mark2006 發表於 18-2-17 11:00
如約band 1b grade 學生,直資學校取錄(band 1,非spcc,shcs,dgs)你們會不會搏自行/派位(band 1但更喜歡被取 ...

樓主應該是GH吧,1B去GH值得簽,GH英文語境好,DSE成績達到1A。

如果你阿女夠實力,叩門都會有offer,到時候再作打算。

如果萬一叩門無offer,你會慶幸今天簽了。

dannyczx 發表於 18-2-17 15:10
樓主應該是GH吧,1B去GH值得簽,GH英文語境好,DSE成績達到1A。

如果你阿女夠實力,叩門都會有offer,到 ...
You are smart

My dss offer is GH
自行1 BPS 2 YWGS
是否放棄GH 搏自行?thx all

mark2006 發表於 18-2-17 15:33
You are smart

你留意下身邊比你女成績好的同校「戰娘300」當中,有多少個落實去左 DGS、HY、SPCC?

除非你阿女自行肯報D二線1A校,否則,自行競爭相當激烈。

你自己評估下阿女,實力夠的話,就繼續行自行抽獎條路;反之,GH一定比二線1A好,and,零風險。

要考慮:
1. 經濟能力
2. 交通 - 住得遠的話校車網是否能覆蓋你屋企
3. 阿女意願

mark2006 發表於 18-2-17 15:38
My dss offer is GH
自行1 BPS 2 YWGS
是否放棄GH 搏自行?thx all

1B去 BPS 同 YWGS 不容易。

回覆 jasonfather 的帖子

如果b1b又好似不用咁快考慮李國寶,自行官瑪好大機會入

jasonfather 發表於 18-2-17 15:08
回覆 LittlePigmom 的帖子

兒子在官塘區亦屬Band 1中,自行選官瑪、順天,現獲李國寶取錄,亦心大心細。因 ...

似乎李國寶唔太值得放棄自行住~~~

BPS和YW唔係band 1A學生,真係難搏,今年多左人。GH一定係good choice. Bps要全面人,級頭幾都未必入,yw要有運動較好。

回覆 jasonfather 的帖子

李國寶係band 1尾,觀瑪band 1b應該不難入。除非你好鐘意李國寶的語境

LittlePigmom 發表於 18-2-17 16:51

BPS和YW唔係band 1A學生,真係難搏,今年多左人。GH一定係good choice. Bps要全面人 ...
Understood thx my daughter got average 20-30 out of 140

mark2006 發表於 18-2-17 16:59
Understood thx my daughter got average 20-30 out of 140
如果係我,我會穩穩陣陣take GHS!