用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 ...
樓主: LeeCC
go

本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別

mansdom 發表於 18-2-19 10:07
這是你朋友的事
作為家長,若真緊張小朋友的事, 應自己上網親身問
你只是個小學生, 即使問到了些似樣答案, ...

我不是小學生,我是一個小學生的家長,  他們遇到的問題我也有興趣,因為話吾定,數年後,我也要考慮下.

不過,我比較好彩,小朋友中文跟得不錯,如果保持得到,中學的中文應該跟得到.

LeeCC 發表於 18-2-19 11:01
所以咪叫我幫手問下咯

好啦, 你問完啦, 得出乜野結論, 會同你朋友點講,

再者中文唔多掂 可用英文問, 相信EK咁多家長樂意回覆

其實我冇惡意
亦好欣賞你咁幫朋友
只係希望你朋友有個更直接方法問, 怕有任何 miscommunication

mansdom 發表於 18-2-19 11:08
好啦, 你問完啦, 得出乜野結論, 會同你朋友點講,
再者中文唔多掂 可用英文問, 相信EK咁多家長樂意回覆

各位前輩點答,我咪照講, 等他們自己分析

他們自己還有其他非華語的群組去問,叫我幫手在中文的討論區問, 只是想知從不同渠道, 聽聽家長的經驗和心得,集思廣益,讓他們可從各方面的考慮, 因為他們自己網絡的朋友背景差異也很大, 各人考慮重點也不同.有些經驗未必適合參考.

謝謝各位

回覆樓主:

有無考慮去英國讀A level? 不用考慮第二語文問題,一樣經non jupas申請本地大學

回覆樓主

我坦白講吧,晤收錢!

中文屎,英文普通,西班牙文未入流,可以在香港或英國讀GCSE,GCE AL,然後以 NJ 申報八大的水泡科目吧!去到英國留學,就無謂返香港讀大學啦,留俾有需要的家庭吧。

如果我收錢,我會咁答

英文唔錯喎,要重點出撃,我們機構下面有語文精益課程,可以銜接 lB,GCE,還有 DSE,只有買貴不會買錯!加上我們的皇牌「英聯邦國家」遊學團,英紐加澳,跨越南北半球,又可以看到大不列顛帝國的興衰,同時鼓勵他學好中文!

中文的挑戰性較大,我們有不同程度及一對一的教授,加上一帶一路或者大灣區遊學團,會令他響往中華文化及中國的經濟強大,中國人的優越感,自然地肯去學好中文!

西班牙文不是我們的強項,但我對西甲聯賽有深入研究,我可以提供個人化的一對一的看西甲學西語。我亦可以安排參觀及觀賞西班牙國家打比,我建議去班拿貝主埸睇,加太羅尼亞太敏感了,如果令郎將來從政,會被選舉主任 DQ就唔好啦!我亦可以安排 side trip 去不同城市。還可以考慮去中南美洲的西語系國家,一定有莫大助益,因為他會見到世界第三大的語系影響力!

我們還有配合字母試的基準班,升中必備的比賽證書課程連 portfolios ,就算不是每間學校需要,但機會是留給準備好的學生及家長!

還有近期最熱門的 STEM 課程,亦可以參加由垃圾會議員 endorsed 的 STEAM 課程,可以參觀她家中的格林威治村,不是英國那個,是夏威夷那個,是Virtual Reality投影的!

我們支持教育局的既定政策,不贊成催谷小孩的,你在我提供的眾多課程中,選三五七個就可以。付款可以用Apple Pay, 支付寶及微信支付,有88折。Bitcoin 就暫停,因為太波動了,小本生意,應付不來!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-19 12:11
我坦白講吧,晤收錢!

中文屎,英文普通,西班牙文未入流,可以在香港或英國讀GCSE,GCE AL,然後 ...
真係好好笑,講中晒agent 的 醜陋面!順便應該提醒家長,不要盡信agent意見,要自已多做研究!

我坦白講吧,晤收錢!

中文屎,英文普通,西班牙文未入流,可以在香港或英國讀GCSE,GCE AL,然後 ...

謝謝你的推介

ANChan59 發表於 18-2-18 13:09
樓主可能在 EK 被誤導,以為讀 lB 只是避中文及易 d 入香港大學,誤信某些網友亂噏的結果!

EK 部分人真係害人不淺。
有幾個仇 non-jupas 的人,成日話 IB 易。
又有某人,佢自己小朋友好釆,A Level 差,但 non-jupas late admission 入水泡科,咁佢就好似好叻咁,成個代言人咁教人選學校,成日叫人去英國讀 A Level ,自己又唔明,佢小朋友係好采而已,並不代表年年有人咁好釆,話過佢好多次都唔聽。

manning2014    發表於 18-2-21 16:46

nintendo 發表於 18-2-19 14:18
又有某人,佢自己小朋友好釆,A Level ...

我知你說那幾個網友,都是奇人!

有酸葡萄,有無知,有死好命,真係要小心一點收風!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LeeCC 發表於 18-2-18 15:28
其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香港考大學,佢地講到易過dse, 令朋友聯想到在香港讀IB ,情況是否一樣呢?

其實,點比較邊條路易?
每個學生都只可以用 jupas 或 non-jupas 申請,點比?
某同學 A 君,IB 學生,成績好,可能 HKU CUHK 爭住收佢。
某同學 B 君,DSE 學生,成績麻麻,結果冇大學收。
作為外人,未必知 A 和 B 成績,人地肯講,亦未必講真。
有些人謙,入到 HKU 都唔會吹話自己好叻。
有些人唔衰得,自己成績差入唔到大學又話人地 non-jupas 搶佢學位。
自己理性分析啦,你估大學儍,成績唔掂,也因為你 non-jupas 而收?

,讀書除能力外,運氣是重要因素!各人有不同意見,是對昰錯不昰—言堂的!仇恨希望經時間沖淡吧!要放低,不想將仇帶下—世可能做兄弟/夫妻

回覆樓主:

人要看前看,因AL已改制,AL是不容易了,好似冇看近來自己的評語!

我坦白講吧,晤收錢!

IB 比 DSE易,所以香港讀唔掂就去英國插班讀 IB。英國學校收生年齡較鬆,16歲未夠就IB畢業。Non jupas 收入CUHK,19歲就大學畢業喇!
以上真人真事,証明 英國+IB+NJ 係得嘅,如有疑問可親臨查詢,不要一笑置知

Bluegene 發表於 18-2-19 19:24
IB 比 DSE易,所以香港讀唔掂就去英國插班讀 IB。英國學校收生年齡較鬆,16歲未夠就IB畢業。Non jupas 收 ...
有幾個重點冇提喎:
在香港唔掂,是什麼唔掂?中文?
回CUHK,讀什麼呢?水泡科?
16歲未夠就IB畢業!你講是資優?香港不適合資優?

ANChan59 發表於 18-2-19 14:37

太陽底下沒有新鲜事,奇人奇事少見多怪吧!命好讀書叻更加令人羨慕!

freespeech 發表於 18-2-19 20:32
有幾個重點冇提喎:
在香港唔掂,是什麼唔掂?中文?
回CUHK,讀什麼呢?水泡科?
不要認真,純粹攪笑,當然有些真實。

成日叫人去英國讀AL又話過佢好多次都唔聽,及好多野都講錯,請—定要大大力/狠狠地指出佢的錯處!(每次見那貼D會好事近,佢昨天要求公司加人工,希望事半功倍,信是貴人)

ANChan59 發表於 18-2-19 14:37

奇人奇事一定要指定+貼又冇分段+錯字多+詞不達意等。。今次加人工,食粥食飯靠二位貴人,希望一唱一和/共鳴最好(因每次檢討後佢好事便來)

課程深淺難易因人而異,我習慣會比出路闊窄及面對咩對手。

樓主朋友,中 英 西方面語言能力都弱,下決心去英國Boarding Shool 浸下英語似乎是可取嘅方向。花時間諗攪好中文就好窄下,不太可取。