用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別 ...
go

本地學校讀IB,和去英國中學讀IB,考香港大學的分別

代友問,想問下,中學選本地IB或國際學校,還是去英國,之後考IB ,再經non jupas 考本港的大學,兩者的分別?好處和壞處?

我想到的金錢,小朋友要離開香港幾年,大學是否哪個易取錄

謝謝

LeeCC 發表於 18-2-17 10:59
代友問,想問下,中學選本地IB或國際學校,還是去英國,之後考IB ,再經non jupas 考本港的大學,兩者的分別 ...
德瑞, 漢基, 聖保羅男女

LeeCC 發表於 18-2-17 10:59
代友問,想問下,中學選本地IB或國際學校,還是去英國,之後考IB ,再經non jupas 考本港的大學,兩者的分別 ...
首先,他為什麼選 lB?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-2-17 13:10
首先,他為什麼選 lB?

因為小朋友中文比較弱,家長想避開考中文和用中文考通識

LeeCC 發表於 18-2-17 17:12
因為小朋友中文比較弱,家長想避開考中文和用中文考通識
Why not consider GCSE and GCE AL? Easier   
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

去英國讀Y12/3? 話易唔易,話難都可以係難,好睇回港讀大學有咩目標。
中文對入本地大學嘅影響慢慢減退緊嘅趨勢都幾明顯,只為避中文去轉,好似有必要考慮清楚。

2jkidsfather    發表於 18-2-18 09:45

ABC-DAD 發表於 18-2-17 19:11
去英國讀Y12/3? 話易唔易,話難都可以係難,好睇回港讀大學有咩目標。
中文對入本地大學嘅影響慢慢減退緊嘅 ...

Y1213回港入大學選科易?(不講興趣先)

回覆 brother4 的帖子

你講咩一我閱讀理解一向唔高分。我意思係要睇下大學選科目標係咩,目標定得高year 12/13 都要付出相當,係唔易達到目標。

有人唔介意,入到大學就得,亦有人目標明確,爭取競爭激烈的大學科目。

回覆樓主:

其實唔係好明樓主問題,用ib成績申請本地大學,無論在香港或英國讀,一樣是non jupas,無聽過收生有分別。另外ib規定讀兩個語文,如果唔選中文,你朋友孩子打算讀什麼語文?留港的話,要看看學校会否俾佢讀chinese as a second language (淺D)或有無提供其他語文,即使有french or spanish a b initio (即從未讀過), 亦不容易。

poonseelai 發表於 18-2-18 07:49
其實唔係好明樓主問題,用ib成績申請本地大學,無論在香港或英國讀,一樣是non jupas,無聽過收生有分別。 ...

樓主可能在 EK 被誤導,以為讀 lB 只是避中文及易 d 入香港大學,誤信某些網友亂噏的結果!

其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香港考大學,佢地講到易過dse, 令朋友聯想到在香港讀IB ,情況是否一樣呢?  佢問我,我個仲係小學生,未想到甘遠,所以上來請教,希望有高人指點

回覆樓主:

三十年河東,三十年河西,將來誰可保證!dse,IB,gce 全部也難!

LeeCC 發表於 18-2-18 15:28
其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香 ...

返原居地讀高中,即應該留港考dse, 經jupas入大學機会大好多

poonseelai 發表於 18-2-18 16:32
返原居地讀高中,即應該留港考dse, 經jupas入大學機会大好多

朋友認識的例子,小朋友在外國出生,返原居地意思去小朋友出生地讀高中,因為初小時來香港,在本地讀小學,拉拉扯扯捱到初中,中文真的跟不上,估計應付不到dse 中文
朋友孩子情況也是類似,孩子中文弱,在band2學校讀英文班,中文拖低成績,但出生地是非英語國家,當地治安也不好,所以家長想到送孩子去英國讀高中或轉去香港的國際學校

LeeCC 發表於 18-2-18 17:29
朋友認識的例子,小朋友在外國出生,返原居地意思去小朋友出生地讀高中,因為初小時來香港,在本地讀小學 ...

建議你朋友了解多些ib才決定,人地話容易唔代表自己孩子同樣容易,ib对語文要求高,所以科目也要寫essay, 你朋友孩子在band 2讀,有興趣先考下香港國際或提供ib直資或私校,收了才考慮我上面所講除了英文,第二語文讀什麼

poonseelai 發表於 18-2-18 18:52
建議你朋友了解多些ib才決定,人地話容易唔代表自己孩子同樣容易,ib对語文要求高,所以科目也要寫essay,  ...

明白,朋友的孩子會說西班牙語,閱讀就只懂字母和單字
謝謝

LeeCC 發表於 18-2-18 15:28
其實系朋友聽說讀IB ,用nonjupas這方法易d 入大學,例子好似系一些回流家庭小朋友返原居地讀高中,再來香 ...

這是你朋友的事

作為家長,若真緊張小朋友的事, 應自己上網親身問

你只是個小學生, 即使問到了些似樣答案, 佢係咪又可當真..

mansdom 發表於 18-2-19 10:07
這是你朋友的事
作為家長,若真緊張小朋友的事, 應自己上網親身問
你只是個小學生, 即使問到了些似樣答案, ...

他們當然自己去問其他渠道,不過他們在香港親人不多,中文都系有限公司,新年見面,問起我,我幫下手問下姐

他們也有問過agent,問十個,十個都系叫佢地去英國或澳洲,講到去外國好著數甘,佢地都想知家長的心得

LeeCC 發表於 18-2-19 10:41
他們當然自己去問其他渠道,不過他們在香港親人不多,中文都系有限公司,新年見面,問起我,我幫下手問下 ...

問 agent 有利益衝突喎,唔推你出國點賺錢,加上出口讀書再入囗讀大學,賺多一筆 。你朋友都要自己獨立思考分析!

ANChan59 發表於 18-2-19 10:47
問 agent 有利益衝突喎,唔推你出國點賺錢,加上出口讀書再入囗讀大學,賺多一筆 。你朋友都要自己 ...
所以咪叫我幫手問下咯