用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

SeaOtter 發表於 18-2-17 01:43
現在有一中小傳統龍校 和 一間英小直資的offer, 冇細佬妹, 其實我覺得學好英文有助上好的英中, 以及之後讀U ...
会选英小!以英为第一语言,中文第二。原因是现今创意和先进的文明都是英语系国家,50年内都不可能改变。学好英文主要是思维上跟

先进的文明接轨,跟上什么中学没有关系。

licpd 發表於 18-2-27 13:31
会选英小!以英为第一语言,中文第二。原因是现今创意和先进的文明都是英语系国家,50年内都不可能改变。学 ...
咁其實最好去國際學校或ib,otherwise 只是換湯不換藥

其實大家都是想仔女學好兩文三語,方便升學和工作。要做得到,要家庭,子女和學校的配合。我和太太都是中國人,也希望兒子學會中文,將來也可用中文書寫和跟別人溝通。我想中文比英文難學,我小兒現就讀與愉景灣—中文小學小三。我們想樣他有多點機會接觸中文。在學校大部分的科目都是用中文教學。長時間浸淫在中文語璄中,他學會了不少的中文字詞。太太是內地人,孩子小時已教他普通話。小兒現可用非常標準的普通話跟內地親戚和小朋友溝通和玩耍。
回到家,小兒最喜歡看電視,上網和用youtube看不同的科學,數學節目和遊戲。內容全是英文。他的英語聽講思維能力也非常好。最近和他去英國文化協會做了評估,他參加了primary plus 的英文課程。因為愉景灣有不少的外國人居住,他有很多英文為母語的同學。在小息和生日會,同學都用英語交談。不會説英文時夾雜中文。又因他常在網上自學,他的科學和數學非常好。最近幾個月不單在看limit和微績分,還有看Fourier Transfrom和 Heisenbert uncertainty principle 等。當然我也不會期望他會完全明白。

MrBeast 發表於 18-2-27 18:16
咁其實最好去國際學校或ib,otherwise 只是換湯不換藥
都系加!不过如果资源有限就选直资英小啦,都有好的语境啊!反正香港中学大学都用英文。其实方间说中文难学要读中小好的真系未必要尽信,小朋友天资和父母点教重要的。

licpd 發表於 18-2-28 01:09
都系加!不过如果资源有限就选直资英小啦,都有好的语境啊!反正香港中学大学都用英文。其实方间说中文难学 ...
中文個learning curve 好steep,課程以first lang 去教和考,一定比英文難,你比較下中文和英文卷就知,幾個身邊讀谷英小都聞中衷膽

omg012 發表於 18-2-27 19:51
其實大家都是想仔女學好兩文三語,方便升學和工作。要做得到,要家庭,子女和學校的配合。我和太太都是中國 ...

神童。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實大家都是想仔女學好兩文三語,方便升學和工作。要做得到,要家庭,子女和學校的配合。我和太太都是中國 ...

小三識 FOURIER SERIES,UNCERTAINTY PRINCIPLE,有D 誇張。

LIMIT 或 CALCULUS,概念反而唔難明。

都系加!不过如果资源有限就选直资英小啦,都有好的语境啊!反正香港中学大学都用英文。其实方间说中文难学 ...
你忘記左小朋友大大下会傾斜左去佢感到舒服同流暢既語言学习同表達。到时另-种語言,係好多情况下只会係極不情願地拉牛上树。
情况係讀中小学生,如屋企从幼稚園起俾到恒常英文語境同学习資源,升上英文絕無问題~但相反,常見情况係要英小学生学好中文係極痛苦既事,考DSE中文唔達標既高危人士。

我大女係中小,但从小都有英文語境,佢从小就觉得用英文学习同溝通比中文易……DSE中文差d肥,滴晒汗。佢就係傾向用英文既中小学生。

MrBeast 發表於 18-2-27 18:16

咁又未必。

如當英語是工具,可涉獵更多知識。

並不等於要在西人環境成長,培養西人文化。

Yanamami 發表於 18-2-28 07:42
你忘記左小朋友大大下会傾斜左去佢感到舒服同流暢既語言学习同表達。到时另-种語言,係好多情况下只会係極 ...

你大女是否成長中,而在有選擇下,只願意看英文書(電影)?

retriever 發表於 18-2-28 07:58
係吖~好細个已發现係禁。

的確有幾間直g辦得幾好,不過唔易考

retriever 發表於 18-2-28 07:54
咁又未必。

如當英語是工具,可涉獵更多知識。
事實research papers, qed ⋯都是英文,地位很難取代,但要子女有獨立思考和反思,家長和老師較language 重要

retriever 發表於 18-2-28 07:58

我都是看西片多,除了obvious reason 學英文,主要走片源較有質素。通常來說我會選擇orriginal sound track,asian 的會用中文字幕

回覆 Yanamami 的帖子

我以前都係偏英嘅中小生。有 d 後悔做咩以前咁「偏食」,多 d 睇中文書就唔會搞到高中讀到咁冤枉。身邊好多中文好好嘅同學,英文冇咁叻但係都會有返咁上下分數,低極有個 4。但係英文叻嘅同學,有一半人都係中文死下死下。
我見偏英嘅中小生機會率會高過偏中嘅英小生,而且本地考英文程度同中文比,係容易好多。到最後大家都係考 DSE,英文一樣有機會 5 或以上,但係中文就....睇下邊個死得更壯烈。 英文 4 中文 4 共 8 分,英文 5* 中文 2 也是 8 分,但係一個入到大學,另一個就無緣本地大學。

MrBeast 發表於 18-2-28 08:19
我都是看西片多,除了obvious reason 學英文,主要走片源較有質素。通常來說我會選擇orriginal sound trac ...

睇英文電影,會否配英文字幕俾細路?

我有個fd 有年去 disco bay 住左個summer,其中一原因就是語境,不過佢係ftm

retriever 發表於 18-2-28 08:28
睇英文電影,會否配英文字幕俾細路?
我有用和西片一定唔會用中文字幕,e加太方便,碟有,盒子又可自動幫你download,但如 s 君所說,應該唔用最好,免得變成依賴。

回覆 retriever 的帖子

其實若開字幕,我自己會看字幕多過看片,外語片就冇得講,最近看了出貓特工隊,起初仲以為字幕太快,但細路話ok

....
‹ 上一主題|下一主題