用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 18:52
回覆 shadeslayer 的帖子

有分細分,但係冇分開寫「評語」,我見多數都係成績下面寫一句 "XXX is a yyy an ...

連DGS學生最喜愛成績表上出現red mark你都唔清楚,似乎,你真係唔瞭解DGS了~~~

回覆樓主:

有幾個朋友和舊同事的女女讀Dg,都係好好的家庭,父母本身的能力高,家庭資源和愛心都係好豐富。一媽一女,耳提面命咁教,小朋友好難唔叻的,讀邊間都係頭果堆。

greentea000 發表於 18-2-19 19:19
樓主只係計到預科去外國,咁大學呢,工作呢,係咪之後都唔回流?唔打算投資中文,要睇退休之前有幾多機會用 ...

Good point. 如果打算將會回流但又不太重視中文的話,幾可肯定將來會後悔。

回覆 mcl203 的帖子

我同學個家姐讀 DGS,佢話係咁,我咪信囉。我知道有 red mark 呢樣野存在都算係咁,更何況我又冇講自己係 DGS 專家,討論區作用都係大家分享,然後互相更正。

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 17:07

我同學個家姐讀 DGS,佢話係咁,我咪信囉。我知道有 red mark 呢樣野存在都算係咁,更 ...
Ruby EQ好高!叻女!

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 17:07

我同學個家姐讀 DGS,佢話係咁,我咪信囉。我知道有 red mark 呢樣野存在都算係咁,更 ...

好難想像你經常咁大篇文章,又為DGJS初小和高小學生補習,都唔太瞭解咁啫。你果個red mark,同DGS既red mark,似乎係兩個極端唔同既表示,真係唔知信唔信你好~~~

咁你可以選擇唔信,略過我冗長篇幅。
見你比我更加了解 DGS,不如你又分享下 DGS 英文教學,集思廣益。

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 17:18

咁你可以選擇唔信,略過我冗長篇幅。

我唔知點分享呢~~~

....

somoon 發表於 18-2-20 18:05
當真?我唔覺DB仔語文能力好過女校喎!

你問中英兼備,有乜嘢中英兼備過,同客觀過,中英文也考第一語言,拿 bilingual diploma。DGS 英文叻極,都係考DSE,第二語言,客觀證據上中英文語文能力唔夠 bilingual diploma 好。

回覆 somoon 的帖子

之前隔離小一選校 post 過 the speaker 2018 決賽選手錄音,當中有 DB、港同、SPCC、GH、西島、德瑞等學校。個 DB Grade 11,但係 d 英文講得唔夠好,西島同港同雖然得中三,但係講得流暢動聽而且內容充實,所以佢地攞 3 甲係實至名歸。我初初都以為有能力出去參賽嘅 DB,英文都一定有返咁上下,尤其以前我睇歲月神偷,DB 感覺係英文非常非常好。

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 18:37
回覆 somoon 的帖子

之前隔離小一選校 post 過 the speaker 2018 決賽選手錄音,當中有 DB、港同、SPCC、G ...

錄音可以分十日錄一百次。  講英文口語,終極考驗係(1) 辯論, (2) 酒吧 social。學生當然(2) 不合適。

這些一定要完全英語思維,有少少中譯英立即死。

個 DB 學生 Prepared Speech 都講到一舊舊,咁辯論就真係死得

1998Ruby1998 發表於 18-2-20 18:43

個 DB 學生 Prepared Speech 都講到一舊舊,咁辯論就真係死得  ...

一個 sample 者,佢可能也有 bilingual diploma。

記憶中佢地 bilingual diploma 比例好高。IBDP 是少數客觀衡量中英兼備的能力。

....

....

選中小好D

somoon 發表於 18-2-21 12:53
同平時接觸到的不符,即不能以IB  bilingual diploma 作標準

即係信「你平時接觸到的各校學生中英文」主觀情況,來否定客觀的 IB Bilingual diploma 水平.

想問下你做邊行咁把炮。咁把炮使乜在EK問呀。

況且你問那些學校中英了得,不是問那校中英文全港第一。

somoon 發表於 18-2-21 12:50
有睇。有D失望全港最top 既speaker 都竟然……
對貴母校期望亦會高少少……
...

可能最top 的Speaker 走左去debate.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

....
‹ 上一主題|下一主題