用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-2-18 19:31
咁可能係dg 收閱讀能力高的學生,再加練習,所以英文先咁好

唔使如果如果可能可能,事實己擺在眼前,你隨便信自己想信的東西。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 18-2-18 19:22
噚日去拜年,表姐先講早幾年有朋友女讀DG,去到中五,老師話佢成績唔夠好,要求學生出去補習,單親媽媽話佢 ...

基本上名校普遍係咁,唔夠水平不要拖累校名。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-2-18 19:36
基本上名校普遍係咁,唔夠水平不要拖累校名。

即是, 家長要發力, 吾好依賴學校。

haihaimom 發表於 18-2-18 19:22
噚日去拜年,表姐先講早幾年有朋友女讀DG,去到中五,老師話佢成績唔夠好,要求學生出去補習,單親媽媽話佢 ...
機玄考合,有次搭枱咁岩坐隔離係個dg mami,佢話如果真是咁好,點解咁多人走。學校要keep 住業績,學生難免要付出,所以舊生子女(官津)有分加絕對是合情合理。

-入校门即講英文?我唔知DGJS, 但中学-定唔係~~英普广乜都有……实在有太多迷思~

Yanamami 發表於 18-2-18 20:26
-入校门即講英文?我唔知DGJS, 但中学-定唔係~~英普广乜都有……实在有太多迷思~ ...

朋友說老師基本沒有規定學生間必須講英文,但見到除中文老師外,就一定要講英文。而且小學部英文風氣重,很多小朋友自己也會不自覺地用英文溝通。

serinac 發表於 18-2-18 20:54
朋友說老師基本沒有規定學生間必須講英文,但見到除中文老師外,就一定要講英文。而且小學部英文風氣重, ...
禁同老師就一定要講英文,但同学间無,反正英广普都有人講~

assado 發表於 18-2-18 19:39
即是, 家長要發力, 吾好依賴學校。

唔係,本地學校係學校定一個標準,學生家不長者去達到。如何達到則有多個因素,達唔到便自己想辦法。

MrBeast 發表於 18-2-18 19:33
教法

講緊學英文,你D咩情義「教法」有乜啦 lung?

回覆 serinac 的帖子

應該唔會咁聽話全部用英文 ,不過入面個個英文都有返咁上下,要用英語溝通都唔係問題,估計大概就好似國際本地學生咁,英粵普一齊用。但係同英語教授科目嘅老師用英語溝通,呢個基本上好多學校學生都做得到?

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 00:45

應該唔會咁聽話全部用英文 ,不過入面個個英文都有返咁上下,要用英語溝通都 ...

國際學校中國學生在校中英夾雜?邊間呀?

國際學校考英文為第一語言試,本地英文中學如何勁也是考DSE,第二語言試,一般來說無得比。中文則反轉。

回覆 shadeslayer 的帖子

我講緊個情境係例如係屋企/校車,兩兄弟姐妹/朋友本來講緊英文,突然講唔掂/對方不斷打斷,會用一兩句廣東話去制止對方,然後變返用英文。又或者同父母傾傾下,突然解釋唔掂/父母唔明,會中英並用。我個英國土生土長嘅親戚都會咁。
所以我咪講情況「大概好似」,並非一樣。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 00:45

應該唔會咁聽話全部用英文 ,不過入面個個英文都有返咁上下,要用英語溝通都 ...

「真」國際學校一入門口一定全英文,就算不在學校平時學生自己玩也是全英文。如果學校playground language 有廣東話,真係考慮清楚先好讀,因為而家好多IS。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 06:56

我講緊個情境係例如係屋企/校車,兩兄弟姐妹/朋友本來講緊英文,突然講唔掂/ ...

好多時國際學校的local學生在家會同父母會講番廣東話,所以有這個情況,而且遇到英文唔地道,佢又feel到你識廣東話的,佢也會同你講番廣東話,所以我朋友話想同我小朋友playdate練下講英文,我話唔得㗎佢會同你小朋友講番廣東話架。

回覆 964000 的帖子

我自己都會咁,對住班外國長大嘅表哥表姐,明明大家用英文會表達得好 d 快 d,但係硬係覺得對住佢地用英文有 d 怪(講唔出有咩怪),結果用返客家話。我個表姪女今年大學同屋有個 international school 讀書嘅香港男仔,雖然大家都係英文好好多,兩個嘅廣東話都有嚴重口音同唔識表達(口音重過岑麗香),但係都會用返廣東話溝通。我問佢點解,佢話有時候對方唔肯接納意見/冇心裝載,用廣東話可以即時有效。

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 06:56

我講緊個情境係例如係屋企/校車,兩兄弟姐妹/朋友本來講緊英文,突然講唔掂/ ...

你對真正國際學校認識不多。一般讀國際學校,本地生在校和屋企係兩個完全不同的語言政策。

真正國際學校,本地人,西人好,最強第一語言一定是英文,在校不會加插中文,除了中文課,没有所謂兄妹情急轉中文。在家不少會轉講中文,但「情急時」轉英文就常見,我一般會叫佢用番中文。

有時我都夾d pth,貪得意 ,not rocket science

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 07:36

我自己都會咁,對住班外國長大嘅表哥表姐,明明大家用英文會表達得好 d 快 d,但係硬 ...

咁情況不能推斷真正國際學校內學生之間會講廣東話。

因為他們要就其他人。

shadeslayer 發表於 18-2-19 00:21
講緊學英文,你D咩情義「教法」有乜啦 lung?
有些野輕於鴻毛 重於泰山,我唔解釋la

1998Ruby1998    發表於 18-2-19 08:00

1998Ruby1998 發表於 18-2-19 07:36

我自己都會咁,對住班外國長大嘅表哥表姐,明明大家用英文會表達得好 d 快 d,但係硬 ...

收效原因, 可能對方都吾太明你講乜, 或吾知點用中文答你, 咪算了。
‹ 上一主題|下一主題