用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?   [複製鏈接]

kwunpa 發表於 18-6-8 01:08
同意你所講。我加多一條香港學校的問題:不會培養學生的演説能力。
e加傳統小學都有project 有present,另外考試亦有說評,唔可以話冇但當然唔可以和is 相比

HaYi 發表於 18-6-8 08:43
都唔係架, 我地幼稚園(私立)及小學(宣資) 都多機會學同用此能力, 上英文堂有教, 平時功課同project 都有好 ...

直私普遍做得好些,大部分官津都仲系好傳統。學生對住一大班人講野唔掂。

MrBeast 發表於 18-6-8 09:38
e加傳統小學都有project 有present,另外考試亦有說評,唔可以話冇但當然唔可以和is 相比 ...

直私好D,傳統官津小學差好遠,而且說評完全唔系果回事,對訓練學生演說能力無幫助,仲阻住上堂時間,有破壞無建設。

kwunpa 發表於 18-6-8 12:09
直私好D,傳統官津小學差好遠,而且說評完全唔系果回事,對訓練學生演說能力無幫助,仲阻住上堂時間,有破 ...
我都覺得說評考試係法國大餐
又要花時間溫,group dis ussion 遇著個雪霸就慘了,若唔使考係好事

MrBeast 發表於 18-6-8 12:42
我都覺得說評考試係法國大餐
又要花時間溫,group dis ussion 遇著個雪霸就慘了,若唔使考係好事
...

雪霸!好有趣!所以Dse oral 都几搞鬼

回覆樓主:

有啲學校無論中、英、通識,每學期都有2次左右嘅presentation。至於oral考試,我覺得短短3、4分鐘評審,完全唔足以評審學生嘅能力

學校亦會讓學生主持各大會、週會。
‹ 上一主題|下一主題