用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重新比大家選擇, 選英小定中小?
樓主: SeaOtter
go

重新比大家選擇, 選英小定中小?  

回覆樓主:

想英文好, 要去國際校同鬼仔真係全英環境上堂。

somoon 發表於 18-2-17 20:25
同意

同意x2

回覆樓主:

中文要學, 流利普通話同樣重要。

Rubycocoruby 發表於 18-2-17 08:05
也要看那个中小呀?

中小:喇沙, 官立學校

同意,中小vs英小,一定要睇係邊一間,才有客觀比較。

個人經驗,如果家庭能夠提供條件和語境學英文,要應付香港小學的英文,應該沒有困難。認識很多朋友,自己從小培養中英文閱讀,就算讀中文小學,英文成績也非常好。另外讀英小的,英文一般都比較出色,只是上到高小,中文會面對較多困難,甚至缺乏興趣,那對上中學後,會是一大障礙。

所以,如果心儀的中小質素/升中唔錯,中小會係較佳選擇。

MrBeast 發表於 18-2-17 21:37
dg 英文真是好好,我遇過的都是loc loc 聲

dg 英文真係好好, 我都想了解下點教法。

assado 發表於 18-2-18 15:37

第一,校規說明一入校門要講英文。

講比你聽都無用,淨係呢樣有幾多學校家庭可以跟?學生也全部細心挑選。

assado 發表於 18-2-18 15:37
校長識揀
教法就唔清楚,不過街上見到dg girls 都愛閱讀,有和家長吹過水課程程度亦較一般小學高,最後就物以類聚,有班英文好的C姐,自然遺傳落去

回覆 assado 的帖子

DG 本身個個唔係考入去就係插班,而且 DG 一向都係被睇高一線嘅學校,報得名嘅家長都係有錢去培養女女。學生水平一定比出面大部份津貼私立直資高出一截,個個都起碼有津小一年級嘅程度,所以佢一開始可以教深。一年級下學期已經可以掌握到 past tense。我之前一個好討厭但係有料嘅英文補習老師鬧「DG 個個都係考入去架,有曬能力,學校都有資源教,連咁基本 100% 5 以上都做唔到,枉佢話自己教英文教得好!人地出面其他 Band 1 津校都教到同你水平貼近。」
佢地完全唔用教科書,用 storybooks 去教(聽聞跑馬地聖保祿依家試用呢套方法?),其中一本係 The Enormous Crocodile 。SJPS、GH、St Mary's 等校據我記憶,都係有用 storybooks,但係都脫離唔到教科書。學校有額外畀 grammar 工作紙同係藍簿貼 d exercise,有文法練習之餘也有教額外 vocab,例如不同農場動物嘅住屋-kennel、sty、coop、hutch。呢 d vocab 考試唔考,只係畀你多接觸。功課量都唔算多,每科通常都係一兩頁嘅功夫(中學應該頗多功課下,朋友家姐之前讀 DG 中學)。物以類聚,校內規定講英文(雖然難保個個細路都會時時刻刻講英文),所以口語唔會差。值得留意係 DGJS 係冇 NET,係得中學現有,老師清一式香港人(用家話係全部香港人,資料不免會有所出入)。

學校係好鼓勵睇英文書,佢地有一個 Reading List,唔會計分但係會做工作紙關於 d 書。冇記錯的話,小二其中兩本係 BFG 同 Shadow。BFG 程度係適合出面小三小四左右,因為中間有好多 play on words,唔識本身隻字係唔會笑。Shadow 係我初中玩 Battle of the Books 其中一本讀物,內容涉及歧視、移民監、阿富汗戰爭、賄賂貪污私刑等問題,係需要有個大人幫手解釋一下先會睇得明+透徹。

DG d 成績係有寫每科評語,英文的話口語同書寫係分開評語。呢點我好 buy。

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 18:36

DG 本身個個唔係考入去就係插班,而且 DG 一向都係被睇高一線嘅學校,報得名嘅家長都 ...

好多年前呀女中英文成績表已經分聽講讀寫四個細分,再一個大分。乜唔係好普通咩。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

有分細分,但係冇分開寫「評語」,我見多數都係成績下面寫一句 "XXX is a yyy and zzz student" /「勤奮好學、XXYY」總結。DG 會分開寫 “XXX is a yyy student who has good comprehension skills....”,加上一兩句建議說話。然後口語會寫 "She can speak clearly and express herself very well" 等字句。家長除左睇到分之外,仲會睇到 Class Median,會大概知道每科女女大概係班入面咩位置。因為分班唔跟成績,班入面有高有低,所以 Class Median 可以大概被理解為 Form Median。
唔知小學部是否一樣,中學部成績如果有一兩科比較低分的話,會用紅色數字表示,提醒同學要多努力提升。

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 18:36

DG 本身個個唔係考入去就係插班,而且 DG 一向都係被睇高一線嘅學校,報得名嘅家長都 ...

EK有人認為閲讀故事書遠重要過練習,網路友唔太受,覺得唔做練習唔聚財。依家香港英文可能最好的學校,又係重故事書,輕練習。其實差不多所有英文好的學也清一式真。重視閲讀和生活化用英語。

其實唔使問,好似減肥咁,旁門左道好多,正確方法只有一個。

shadeslayer 發表於 18-2-18 18:58

EK有人認為閲讀故事書遠重要過練習,網路友唔太受,覺 ...
米住先
1. 人地有reading list, 唔係任睇

2. 要做工作紙,是練習,睇落似是一份長的comprehension多d

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 18:52

有分細分,但係冇分開寫「評語」,我見多數都係成績下面寫一句 "XXX is a yyy an ...

都係幾隻字,效用未能驚天動地,當然有好好過無。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

當然係有好過冇,雖然大家都清楚最叻同最差嘅學生,評語先係最準確,但係一兩句「安慰說話」總好過咩都冇,一句總結敷衍。我地津校 d 字句係無限 recycle,一班有三四個同學成句評語係一模一樣,而且有同學個評語係串錯字。

MrBeast 發表於 18-2-18 19:06
米住先
1. 人地有reading list, 唔係任睇

細節當然不盡同,你以為DG girls 只靠學校建議的幾本 reader?  但大方向主旨一樣,家長在家不是要取代學校。

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 18:52

有分細分,但係冇分開寫「評語」,我見多數都係成績下面寫一句 "XXX is a yyy an ...

噚日去拜年,表姐先講早幾年有朋友女讀DG,去到中五,老師話佢成績唔夠好,要求學生出去補習,單親媽媽話佢冇能力俾補習費,結果老師話唔補習佢女唔適合喺度讀,學校寫封信俾佢出去搵學校,老師話放心,大把學校收。佢女真係中五走咗,其實佢女成績唔係差,已經大學畢業了。

1998Ruby1998 發表於 18-2-18 19:15

當然係有好過冇,雖然大家都清楚最叻同最差嘅學生,評語先係最準確,但係一兩句 ...
物輕情意重,講中學生的長處effect 可以好positive,唔好睇小一兩個字。家長日老師對我小朋友的評語我會repeat 返比小朋友聽

shadeslayer 發表於 18-2-18 19:20
細節當然不盡同,你以為DG girls 只靠學校建議的幾本 reader?  但大方向主旨一樣,家長在家不是要取代學校 ...
咁可能係dg 收閱讀能力高的學生,再加練習,所以英文先咁好

MrBeast 發表於 18-2-18 19:27
物輕情意重,講中學生的長處effect 可以好positive,唔好睇小一兩個字。家長日老師對我小朋友的評語我會rep ...

講緊學英文定戀情義?

shadeslayer 發表於 18-2-18 19:32
講緊學英文定戀情義?
教法