用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 衷心請教Stamford American IS 分享
樓主: heihei2007-1
go

衷心請教Stamford American IS 分享   [複製鏈接]

xiubak 發表於 18-4-15 20:12
就是在學校前門的空地。outdoor area 會在天台位置。

奇怪school tour冇提的,冇留意學校門口仲有空地咩。

回覆樓主:

有冇人知為何新加坡同香港分校以美國一個小市鎮的名字命名?

我快速看完香港和新加坡網站 About Us, 無提過 Stamford.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

heihei2007-1 發表於 18-2-16 17:47
請問有冇人讀緊Stamford American IS?  滿意嗎?師資?教學方法?校風如何?中文是繁體還是簡體?著重中文 ...
我女兒读Grade 2, 我觉得老師教得還不錯,设施比較新。但是學校小,学生活动面積不足。校風一般,大陸学生為主,本地生佔一二成。中文用簡體。

shadeslayer 發表於 18-4-16 08:53
有冇人知為何新加坡同香港分校以美國一個小市鎮的名字命名?

我快速看完香港和新加坡網站 About Us, 無提 ...

我估因為似Stanford

回覆 Blabrabra 的帖子

咁有無其他國藉學生?

回覆 sallym 的帖子

学校整體看來8成来自中国大陸,以投資移民为主,其余2成是本地人和外藉学生,所以看起來像本地学校或大陸学校。很明显学校愛收大陸学生,这跟她們願意付债券有关;因此学校整体英语水平比較差。

回覆 Blabrabra 的帖子

如果讀的國際學校英文程度差,實在不能接受。

Blabrabra 發表於 19-4-6 17:26
回覆 sallym 的帖子

学校整體看來8成来自中国大陸,以投資移民为主,其余2成是本地人和外藉学生,所以看起 ...

看樓上外籍學生構成泰韓意法幾乎全部非英語母語,你決定正確,真係要盡快轉校。我鄰居仔在一間類似語境IS小學讀咗四年,想轉到有不錯中學的IS,但英文唔得,申請多間學校一間都唔收,唔知以後升中點算。

jackycyn 發表於 19-4-6 11:45
兒子在Grade 3, 泰國,法國,意大利,韓國,印度,美國國籍都有。

全部(除了US) non native English,如何學得好英語,海軍鬥水兵,如果係我就早些轉去真正的IS, 細個係學語言的黃金期

yaijing 發表於 19-4-8 10:48
如果照你咁講, 即係全香港除咗 stamford 之外, 其餘所有嘅國際學校學生都係英國同美國人啦? ...

香港人有時幾奇怪架,有時又笑澳洲人英文難聽。我反而幾treasure 真正multi-national , 少d香港虎媽,少d大媽更好

picamama 發表於 19-4-8 08:57

全部(除了US) non native English,如何學得好英 ...

大家去下Esf Shatin junior 睇下有幾多外國人先啦

回覆樓主

多口講句,又唔知德瑞又點呢?德國呀瑞士呀好似六歲前都唔學英文。

貝珠 發表於 19-4-8 11:26
大家去下Esf Shatin junior 睇下有幾多外國人先啦

Shatin Junior 有EAL?

重點在於學校以錢為先收生標準低,收唔到幾個英文好的本地生,即使外籍生也都多需要English support。實話講只適合做踏腳石。

回覆樓主

某D學校會提供學生語言背景數據,好過睇學生樣貌或者護照。

回覆 hitommycc 的帖子

我仔班的外籍學生,只有一個韓國人需要EAL,而且一個學期後已經返正常班,其他外籍學生英唔需要EAL.

回覆 sxd 的帖子

我個仔嘅情況係,佢當日收到EAL offer,email內話已經睇過晒佢學校嘅報告,衡量多時才作此決定。我立即打返去問校長,同埋仔嘅班主任,我仔係咪英文差到需要EAL,校長和老師二人都斬釘截鐵話我仔一定不需要EAL。雖然我仔係一個在陌生環境不會出聲的人,可能面試真係冇講過英文,但如果如招生部所說,真係有詳細睇過我仔的report,又點會咁輕易判定佢需要EAL?至少都打電話給校長問一問?這是我和校長老師們最不解的地方。因為我仔有同學考ESF,就算面試時英語暫未達標(因是細B),ESF都會和校長溝通,看看能不能再給予面試機會。

‹ 上一主題|下一主題