用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 衷心請教Stamford American IS 分享
go

衷心請教Stamford American IS 分享   [複製鏈接]

請問有冇人讀緊Stamford American IS?  滿意嗎?師資?教學方法?校風如何?中文是繁體還是簡體?著重中文嗎?聽說是比較science and robotic,適合男孩子對嗎?可分享一下嗎?先衷心謝謝!
   4    0    1    0

回覆樓主:

jackycyn 發表於 18-2-16 22:27
學校幾好,多元化美式教育,校舍唔算大,但應有盡有,可以照顧得貼心一些。中文堂簡中,分中文程度分班,高 ...

謝謝!就是見口碑不錯,所以想了解一下!正積極爬文,因為想為小兒由傳統轉IS..... 謝謝分享!

xiubak 發表於 18-2-17 10:39
學校不錯,很適合男仔。中文用簡體,但老師說可以選擇用繁體寫字默書做功課。高班程度算幾深。會接觸好多科 ...

謝謝(emoji)(emoji)

回覆 heihei2007-1 的帖子

May i know the reason for transferring from LS to IS?

lamsiufai 發表於 18-2-20 10:54
回覆 heihei2007-1 的帖子

May i know the reason for transferring from LS to IS?

... after almost 2 years study in a local school, more understanding of what suit my son more.... it’s more about the learning n teaching approach , look for suitable school for him indeed!!!  

jackycyn 發表於 18-2-16 22:27
學校幾好,多元化美式教育,校舍唔算大,但應有盡有,可以照顧得貼心一些。中文堂簡中,分中文程度分班,高 ...

Is it a pure IB school?

回覆樓主

在其他forum ,有人說Stamford 係老師係bilingual, 以我understanding 係同時中英並用。並非一老師一語言,想求正一下。

jackycyn 發表於 18-3-1 17:44
唔係,全部都係英语授課,只是預備班到Grade 1,有個option比你選EAL (English As 2nd Language),咁就班里 ...

請問TA 是説普通話嗎?還是説廣東話?

jackycyn 發表於 18-3-1 19:51
貌似普通話,因我兒子讀mainsteam 班,冇太留意EAL 啲TA,我見佢地講國語,可能有啲識廣東話,冇深究過。 ...

謝謝你,我明白喇

貝珠 發表於 18-3-1 16:45
在其他forum ,有人說Stamford 係老師係bilingual, 以我understanding 係同時中英並用。並非一老師一語言, ...
小兒讀bilingual class, 老師也是bilingual teacher. 他們首先會以英文教一次,再用普通話教一次。例如教時間,會先以英文教half past twelve, 個鐘係点行,大家明白時間concept後,同一位老師再用普通話講一次 十二点半是怎樣、,小朋友由於已有concept, 所以基於已知的理解去學習12点半的普通話
老師和TA 也是bilingual, 他們會用英文和普通話跟小朋友溝通,以訓練他們的即時轉台能力

但bilingual班需要有一定英文程度,因為老師以native英文速度授課,以英文明白concept後便要轉台。

vivi2001vivi 發表於 18-3-2 12:30
小兒讀bilingual class, 老師也是bilingual teacher. 他們首先會以英文教一次,再用普通話教一次。例如教時 ...

我就是講緊呢個安排,在其他學校少見,所以問一究竟如何運作?有什麼好處壞處呢?

回覆樓主

參觀了學校:
1.校舍比較細,沒有戶外,做幼稚園小學還勉強,中學都係埋個幾層樓,似夜校多過正式學校。20萬學費真的覺得不太值。
2. Reception and grade 1有bilingual class, 是一個老師又中又英,grade 3會變番全英。但你也可以選一開始就全英個班。
3. 很多EAL support, 感覺上是會收多英文比較弱的學生,似乎啱local school想轉IS又沒有更好選擇的踏腳石。
4. Show 了Singapore 分校uni placement 成績,並不突出,冇乜top U.
好處:
地點方便(最大優點),有很多EAL support, 有些stem的元素,有coding/robot個D學, canteen 包飯,學校都有心在limited space之下攪好。

xiubak 發表於 18-4-15 16:14
學校正興建多一個新 building 作為擴充中學部,將會有 outdoor space.

I see, where is it? That should be better.

‹ 上一主題|下一主題