用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Delete
go

Delete [複製鏈接]

Deleted
   2    0    0    0

我小朋友考了四級及六級,由四級到六級用一年時間準備

聲樂的考試模式是如何 ?

回覆樓主:

我想請教吓一般幾歲開始考?會唔會好似鋼琴咁跳級考?

HaYi 發表於 18-3-6 08:44
聲樂的考試模式是如何 ?

其實好似考樂器咁,響三組考試歌曲列表中各選唱一首歌,另外要清唱一隻指定嘅母語民歌。譬如上年我小朋友考四級,佢係中國藉所以要唱返中文,咁四級嘅指定中國民歌就係「孟姜女」,仲有要考aural test同sight reading ,大約係咁。
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 02:05
其實好似考樂器咁,響三組考試歌曲列表中各選唱一首歌,另外要清唱一隻指定嘅母語民歌。譬如上年我小朋友 ...

請問母語民歌係咪一早知邊首㗎?

Queenielam88 發表於 18-3-10 17:27

係,每級考試書內有,通利都買到,不過係包住。不過聲樂老師會知邊首。
8-)

Queenielam88 發表於 18-3-10 17:27

係,每級考試書內有,通利都買到,不過係包住。不過聲樂老師會知邊首。
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 18:26

...

我都有呢本書,因小朋友今年有參加校際唱歌比賽,但我冇仔細睇過。就因為買咗書就幻想考埋個試!

Queenielam88 發表於 18-3-10 18:31
我都有呢本書,因小朋友今年有參加校際唱歌比賽,但我冇仔細睇過。就因為買咗書就幻想考埋個試!
...

係咪唱where is the bee suck?我個仔又係呀
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 18:32
係咪唱where is the bee suck?我個仔又係呀

係呀,下星期五嗰場。係喎你囝囝都有得in九華,恭喜晒!

Queenielam88 發表於 18-3-10 18:33
係呀,下星期五嗰場。係喎你囝囝都有得in九華,恭喜晒!

我個仔改咗期係最後嗰日至比賽。學鍾校長話齋,希望九月見啦
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 18:44
我個仔改咗期係最後嗰日至比賽。學鍾校長話齋,希望九月見啦

我地都改咗,原先27號比賽點知撞正敲擊樂團比賽,所以改咗下星期五先唱。我都想九月佢地一齊入九華合唱團呀!大家努力!

回覆樓主

May i know where has gd 聲樂班? Many thx!!!! Any referral in Kln side?

Queenielam88 發表於 18-3-10 18:31
...

請問校際獨唱的歌會和考試歌一樣嗎?  仔校際果首唔系你地講果首啊

你地小朋友參加哪一組獨唱呢?

LeeCC 發表於 18-3-10 21:13
請問校際獨唱的歌會和考試歌一樣嗎?  仔校際果首唔系你地講果首啊

你地小朋友參加哪一組獨唱呢?

我哋唱嗰首係外語歌,嗰個指定版本咁啱就係響皇家唱歌考試書內,去比賽要帶埋去㗎。其他組唔清楚。
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 21:31
我哋唱嗰首係外語歌,嗰個指定版本咁啱就係響皇家唱歌考試書內,去比賽要帶埋去㗎。其他組唔清楚。
...

我剛剛check左syllabus,原來係校際13歲以下組別的歌,我小朋友細d, 唔系呢組

想問下,校際比賽要帶書去嗎?我小朋友參加過幾次都未帶過書啊

LeeCC 發表於 18-3-10 21:38
我剛剛check左syllabus,原來係校際13歲以下組別的歌,我小朋友細d, 唔系呢組

想問下,校際比賽要帶書去 ...

其實係要帶返syllables 指定版本去,不過都可以上校際買合法有印仔copy,但就唔可以私自影印,雖然評判通常唔會check。以前唱過有版本一定要上校際買copy。
8-)

anitawong21 發表於 18-3-10 21:52
其實係要帶返syllables 指定版本去,不過都可以上校際買合法有印仔copy,但就唔可以私自影印,雖然評判通 ...

我小朋友就未帶過譜去比賽,因為已經背左,我見佢老師就帶有印仔copy版本伴奏

LeeCC 發表於 18-3-10 22:33
我小朋友就未帶過譜去比賽,因為已經背左,我見佢老師就帶有印仔copy版本伴奏
...

冇錯學生要背唱,唔會拎譜。樂譜正本係由伴奏拎出場,其實伴奏未必會真係用正本,可能都只係放響譜架,show 俾評判睇係有正本。因為有D歌長D,如果有三四版紙或以上的話,通常伴奏都copy 多一份,方便出場嗰陣唔洗揭書,不過嗰份樂譜正本係由我俾錢買嘅

我小朋友係有參加學校合唱團,但學校冇特登train學生去比賽,只係代報校際。佢係出面自己跟老師學,老師又只得佢一個學生參加校際,伴奏我都要另外搵,所以樂譜一定係由我提供。但有D伴奏係同一場對幾位參賽者,每次嗰個伴奏出場都用返同一份譜,嗰D參賽者來自同一合唱團或者同學校音樂團隊,可能都係一齊學。我估你小朋友係哩種,其實咁樣冇問題㗎。如果真係要你買正本,負責訓練你小朋友嗰位一定會同你講,所以你唔好擔心。
8-)
‹ 上一主題|下一主題