用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Delete
樓主: dingdingba
go

Delete

anitawong21 發表於 18-3-10 23:13
冇錯學生要背唱,唔會拎譜。樂譜正本係由伴奏拎出場,其實伴奏未必會真係用正本,可能都只係放響譜架,sho ...
明白了
我小朋友是學校合唱團,學校在合唱團內再揀幾個參加獨唱,老師訓練和伴奏,所以家長只負責俾比賽費和帶去比賽,乜都唔知道

anitawong21 發表於 18-3-10 02:05
其實好似考樂器咁,響三組考試歌曲列表中各選唱一首歌,另外要清唱一隻指定嘅母語民歌。譬如上年我小朋友 ...

Thx very much!

回覆 Queenielam88 的帖子

清唱不一定用中文, 我女清唱是唱英文民歌.

回覆樓主

我女剛入香兒預備班,佢好鍾意唱歌,如果大個去考聲樂,要額外跟聲樂老師學習嗎?香兒會教sight reading之類嗎?

pekovian 發表於 18-3-17 11:30
我女剛入香兒預備班,佢好鍾意唱歌,如果大個去考聲樂,要額外跟聲樂老師學習嗎?香兒會教sight reading之 ...

香兒上堂時會教sight reading的,但這是不足夠考皇家試用,再加上合唱團的唱歌要求跟獨唱的是有分別,如果想考皇家聲樂咁就一定要搵聲樂老師上堂喇。

Queenielam88 發表於 18-3-17 11:35
香兒上堂時會教sight reading的,但這是不足夠考皇家試用,再加上合唱團的唱歌要求跟獨唱的是有分別,如果 ...

明白了,咁到小朋友大d再安排,多謝意見!
我見阿女好enjoy唱歌覺得好開心,希望可以成為佢既興趣!

pekovian 發表於 18-3-17 11:41
明白了,咁到小朋友大d再安排,多謝意見!
我見阿女好enjoy唱歌覺得好開心,希望可以成為佢既興趣!
...

希望你囡囡可以在香兒盡情享受唱歌嘅樂趣。
我姪仔5歲入香兒預備班開始,初一至中一跟住老師推薦考跳班試上咗中三A,有中三A兩年出外表演嘅經驗真係獲益良多,之後今年佢好順利考入高B班,佢最希望明年可以考入concert choir。香兒合唱團條路就係咁行喇,希望畀到個指標你囡囡喇。

Queenielam88 發表於 18-3-17 11:55
希望你囡囡可以在香兒盡情享受唱歌嘅樂趣。
我姪仔5歲入香兒預備班開始,初一至中一跟住老師推薦考跳班試 ...

原來香兒可以跳班,你姪仔都應該好優秀先可以獲老師推薦 希望阿女大左都可以有機會出去見識見識!

我女日日唱香兒既歌,唔單止我識唱,連佢校車既同學都識唱,好似個mini choir咁,我覺得好搞笑 我自己本身都鍾意唱歌,但就半桶水,希望阿女自小入啱團培養左興趣同基本技巧,從中發現樂趣!