用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 其實有無小朋友兩歲都唔識行同離手企
go

[其他] 其實有無小朋友兩歲都唔識行同離手企

如題,好灰,個仔22m都仲未識離手企同行,佢完全無意欲想行咁,已經有e位跟進。我咩佢出街咩到腳發炎,真係好灰(emoji)

回覆樓主:

我聽過有小朋友差吾多2歲半先至叫做識行。 要返特殊學校。

funghon 發表於 18-2-15 14:09
我聽過有小朋友差吾多2歲半先至叫做識行。 要返特殊學校。

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

健康院有無跟進轉介
建議無的話要聯絡健康院做評估
或者自己去搵物理治療師做評估

nixphoenix 發表於 18-2-16 13:52
健康院有無跟進轉介
建議無的話要聯絡健康院做評估
或者自己去搵物理治療師做評估

返緊早期訓練中心啦

shan14g 發表於 18-2-16 14:01
返緊早期訓練中心啦

有訓練就好了
祝新一年進步神速

shan14g 發表於 18-2-15 13:41
如題,好灰,個仔22m都仲未識離手企同行,佢完全無意欲想行咁,已經有e位跟進。我咩佢出街咩到腳發炎,真係 ...
1. 有
原因有好多,相信醫院兒科醫生同你E位嘅治療師亦同你分析過,亦有俾建議你點幫自己嘅小朋友。

通常會建議你:
1) 照顧好自己身體 (暫時唔好孭,減輕腳部負擔,俾對腳休息吓快啲康復);
2) 請繼續努力跟進並執行家居訓練;
3) 如遇上困難 (e.g:小朋友蝦家長,喺屋企唔肯做運動),可向相關治療師及中心社工求助。

每個小朋友嘅情況都唔同,咁細個要俾時間佢進步,冇得急,打好基礎之後其他各方面嘅能力亦會有所改善。 喺EK呢度有好多同路人,你並不孤單,新年新氣象,試下換個新角度睇自己小朋友嘅進步,可能會有新發現。

祝新年快樂、身體健康

回覆樓主:

識小朋友2歲4個月先至可以完全放手自己行,不過都係會有時會跌
佢係整體發展遲緩,其實好早發現一歲都唔可以扶着企

除咗行嘅問題,其他各樣ok?

crystal媽咪 發表於 18-2-16 19:51
識小朋友2歲4個月先至可以完全放手自己行,不過都係會有時會跌
佢係整體發展遲緩,其實好早發現一歲都唔可 ...

言語都係得12m,小肌同認知就delay3個月

Letter_lalaland 發表於 18-2-16 15:56
1. 有
原因有好多,相信醫院兒科醫生同你E位嘅治療師亦同你分析過,亦有俾建議你點幫自己嘅小朋友。

我平時出去買送都要咩住佢,真係好難唔咩(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
我成日同自己講要頂住,但係真係好累好累

shan14g 發表於 18-2-17 00:34
我平時出去買送都要咩住佢,真係好難唔咩(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
我成日同自己講要頂住 ...

可以考慮用手推車。
你自己健康亦相當緊要,萬一腳痛失平衡點算

Letter_lalaland 發表於 18-2-17 00:55
可以考慮用手推車。
你自己健康要緊,萬一腳痛失平衡點算

我住個度去邊都要搭車,就算去個公園,去個惠康都要搭車,搭車只係3-5分鐘到,如果行路要4-6個字先出到去,所以我會搭車就用唔到手推車

shan14g 發表於 18-2-17 00:58
我住個度去邊都要搭車,就算去個公園,去個惠康都要搭車,搭車只係3-5分鐘到,如果行路要4-6個字先出到去 ...

用手推車落街, 點解會影響到搭車既?

你行公園起碼15 分鐘、去下超市或街市買餸都最少半個鐘、仲有去E位上堂呢,
你唔怕發炎嘅問題惡化咩?到時邊個可以幫手帶上訓練/堂?

身體嘅痛楚會影響到心情,小朋友對於自己媽媽嘅心情好敏感架。

Letter_lalaland 發表於 18-2-17 01:23
用手推車落街, 點解會影響到搭車既?

我住個度好偏僻,無街市,出城買野要搭車,如果拎手推車要摺車,我仔唔識企的單拖會搞唔掂,所以要咩住(emoji)(emoji)‍♀️

shan14g 發表於 18-2-17 14:28
我住個度好偏僻,無街市,出城買野要搭車,如果拎手推車要摺車,我仔唔識企的單拖會搞唔掂,所以要咩住(em ...

落街 帶咗手推車點解唔帶埋孭帶?

shan14g 發表於 18-2-15 13:41
如題,好灰,個仔22m都仲未識離手企同行,佢完全無意欲想行咁,已經有e位跟進。我咩佢出街咩到腳發炎,真係 ...

你每天抽時間 給他去公園走動 日子有功
會有進步

回覆樓主:

樓主,你要休息吓。買少幾日餸。叫外賣送到家裡。做少幾日家務。認真幫自己隻腳求醫 。睇醫生食消炎藥。祝早日康復。

回覆樓主

我仔四歲未識行明白你感受(emoji)(emoji)

回覆樓主

我小朋友3歲7個月都未放手企到,返緊S位

回覆樓主:

我仔就黎3歲都是最近放手下,我都好明白!你朋友有無扶住周圍行?個時我仔扶住就會周圍行,佢有無鍾意既玩具?可唔可以引下佢