用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 其實有無小朋友兩歲都唔識行同離手企
樓主: shan14g
go

[其他] 其實有無小朋友兩歲都唔識行同離手企

回覆樓主

Search下 雷特氏症(Rett Syndrome)

聞一多 發表於 18-4-17 12:54
Search下 雷特氏症(Rett Syndrome)

小朋友呢幾日剛可行幾步

shan14g 發表於 18-4-17 13:00
小朋友呢幾日剛可行幾步

Good. 努力!

shan14g 發表於 18-4-17 13:00
小朋友呢幾日剛可行幾步

突然自己放手行?之前放手都企唔到?

kwankwanchun 發表於 18-5-7 10:05
突然自己放手行?之前放手都企唔到?

之前只能扶企,自己企會跌,有一日開peppa比佢係電視睇,扶住佢企,扶扶下我試下鬆手企,佢又企到30秒,但搖搖下的。雖然呢個方法唔係正確,但唯一可以令佢企既我都試下,同時每晚會同先生設法令佢由a點離手行去b點,用零食引佢,最初只係衝住咁行到1,2步,經過一個月之後,可行10步,同埋我每日都帶佢去行樓梯,練大脾肌力,同埋做多d蹲低起身既動作,當然我仔都係要扶住先做到,每晚同佢玩下sit up,多方面既訓練後現係屋企都會行黎行去,雖然都要用雙手舉高去平衡,但我信佢有一日可以行得自如

shan14g 發表於 18-5-7 10:17
之前只能扶企,自己企會跌,有一日開peppa比佢係電視睇,扶住佢企,扶扶下我試下鬆手企,佢又企到30秒,但 ...

唔好意思,我想問下你仔仔而家識唔識自己唔扶嘢企起身呀?

jaredleto 發表於 18-6-22 16:00
唔好意思,我想問下你仔仔而家識唔識自己唔扶嘢企起身呀?

一時時可以,但就算得都唔太靈活