用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人收到 聖士提反 acceptance letter
樓主: littletongtong
go

請問有無人收到 聖士提反 acceptance letter   [複製鏈接]

klungbb 發表於 18-3-20 12:16
回覆 小時了了 的帖子

其實我覺得讀中文都好有用...未來是東方主導! 我女從小想讀獸醫...希望佢可以做到! ...
我細女都話想做獸醫如果您囡囡將來讀呢科,可否多多請教?

小時了了    發表於 18-3-20 12:24

小時了了 發表於 18-3-20 12:12
嘻!嘻! 我上星期六同阿女傾偈, 我叫佢放膽追求大學讀中文,中史, 考古.

P.S. 佢阿爸想佢讀心理學或商科易 ...

其實讀完1st degree, 第時工作唔一定相關既。我識幾個fund manager 係讀history/ geography 架

小時了了    發表於 18-3-20 12:24

scyauchris 發表於 18-3-19 22:59
回覆 IloveJJ 的帖子

港同和SCC也會考,唔知你囝同我囡會否有機會同校!我當然要早瞓,我要5點半起身預備 ...
SSC 咪同你囡既中學部風格一樣...交通都係唔方便...仲要俾學費
留係原校似乎著數D...坊間評級都高D
其實...港同亦似乎差不多 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

語言環境,SSC好好多,還有IB多條出路!我小朋友不是死讀書那種,想真d佢都叫主動學習,有乜唔識自己上綱揾答案,唔會問我包括佢最唔喜歡的中文!如果佢在外國可能更適合佢,因為可以有更多時間比佢慢慢摸索!

回覆 b3410 的帖子

記住教小朋友要做一個有醫德的獸醫,出面太多獸醫無醫德!

b3410    發表於 18-3-20 18:32
klungbb    發表於 18-3-20 13:31

scyauchris 發表於 18-3-20 13:10

語言環境,SSC好好多,還有IB多條出路!我小朋友不是死讀書那種,想真d佢都叫主動學習 ...

講真,語境真係差不多,學術水平你囡中學部高D,你囡中學傳統如此,其實唔使擔心太多。以往,港同都係有機升唔到中學女生既保險安排,只或許,宜家競爭大左。但,你囡學校轉去其他或國際,應該機會唔細,除左1A中學要睇番校內成績。轉國際多D,轉去SSC真係個案少,風格太類似了~~~

....

somoon 發表於 18-3-20 13:27
佢去意已決…… 其實我都有興趣想知點解

選校係好個人意向,只係,SSC真係太差不多,都係比較輕鬆自由,若認為原校唔適合,可能要多瞭解一下SSC,是否比原校更適合自己~~~

BTW, SSC 都係一間好好既學校~~~

完全同意! 其實間間學校都會有好及不好的地方, 真係個人選擇而已!講真我地大人都知...讀書或是學校不代表一齊, 都是一個成長過程而已!補充多句: 我不太介意SSC是BAND幾, 我的要求是有IB的英文中學, 有國際視野而小朋友又喜歡的!

Lindytiger    發表於 18-3-20 14:04
RiboMM    發表於 18-3-20 13:46
小時了了    發表於 18-3-20 13:45

mcl203 發表於 18-3-20 13:18

講真,語境真係差不多,學術水平你囡中學部高D,你囡中學傳 ...

若果,有留意下學校網頁,佢哋往績參加Battle of the Books成績係好唔錯,比賽學校大部分係國際學校,DSE英文科成績亦係非常好,只係學校風格比較自由,全方位D,唔會只以成績為單一目標,現今家長未必完全欣賞和認同~~~

scyauchris 發表於 18-3-19 22:13
回覆 RiboMM 的帖子

唔留學都可以撰擇!我自己都有同個女傾過IB 和 DSE 的問題,最後我女同我講要讀到書, ...

I appreciate your comments with both hands up.
The boarding scheme also encouraged my decision made efficiently and earlier, especially the nice school principal offered it to us immediately during interview. I expect this as a way-paving stage for my son's future progress not only in study, but also more a shaper in being a man. We cannot decide everything for the kids, let God guides and helps them to make the right decision.

Lindytiger    發表於 18-3-20 14:12

請問SSC不用讀中文嗎?

somoon 發表於 18-3-20 14:00

話走IB條路嘛~~~

相信家長比街外人應更能了解自己仔女需要, 其他人所講既甚麼排名, 名氣等只是錦上添花, 一雙著得舒適可以奔馳飛躍既跑鞋遠比只睇牌子名氣重要啊! 同埋每個人都有自己既選擇權, 亦冇必要樣樣同人交代呢!

回覆 somoon 的帖子

要讀呀! 到IB 時可選擇中, 英, 西班牙文

其實我好多謝你一直比意見我!你見我撰擇的學校同自己中學分別不太,原因是小朋友不是死讀書那種小朋友,即不是背答案去考試那類,加上佢傩是要較多空間的小朋友,所以太傳統的學校唔多適合佢!我知你是好意,因為始終原校不用交學費!如果要我講我最欣賞現時的小學,相信是老師,大部份都好包容及有愛心!我女其實思想好成熟,特別同佢傾關於IB同DSE的睇法,上星期同佢對話最少我知佢會考慮家中經濟問題去作出撰擇,最後佢終結係讀乜學校同乜考試制度都無分別,讀到就會讀到!我最後是給囡囡趕出房,佢話我似其他家長,是幫個細路避開問題,不是要佢面對困難學懂解決!-

scyauchris 發表於 18-3-20 16:46

其實我好多謝你一直比意見我!你見我撰擇的學校同自己中學分別不太,原因是小朋友不是 ...

, 明白~~~

somoon 發表於 18-3-20 14:00

要中文 及 普通話課

今天有信了,可能係第二輪in的原因卦,28日前註冊。

我今日都收到信呀,呀仔超開心

GIPW    發表於 18-3-22 19:59
‹ 上一主題|下一主題