用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝又轉校長,會影響大家的選擇嗎? ...
樓主: kiki1016
go

王錦輝又轉校長,會影響大家的選擇嗎?  

係呀,令家長好冇信心,校長同團隊甘唔穩定,如推行有效的學與教措施。

kiki1016 發表於 18-2-16 20:20
係呀,令家長好冇信心,校長同團隊甘唔穩定,如推行有效的學與教措施。

真係有啲擔心,連續三年都有高層離職,究竟發生了什麼事?

識人做,話係傳聞,吾係真喎

joejoe828 發表於 18-2-17 00:03
識人做,話係傳聞,吾係真喎

家長收到學校通告了,學校話會化危為機

supermom2002 發表於 18-2-17 12:12

如果學校喺通告稱「化”危”為機」,呢幾個字都幾嚇人。

Soundervolt 發表於 18-2-17 12:49
如果學校喺通告稱「化”危”為機」,呢幾個字都幾嚇人。

咁又唔係exactly係「危」嘅,只係家長印象會有「危」嘅感覺,通告exact wordings係:

We will formulate strategies and viable options to grasp every challenge and turn it into opportunity. We will keep you posted of any new moves.

supermom2002 發表於 18-2-17 13:58
咁又唔係exactly係「危」嘅,只係家長印象會有「危」嘅感覺,通告exact wordings係:

We will formulate  ...

”grasp every challenge and turn it into opportunity. “咁樣寫都唔係幾好,意識比較負面,不過點樣寫都係門面功夫,校長轉得咁頻密,感覺上始終唔可以用筆墨去改變家長嘅睇法。

其實作為用家既我,當然不喜歡常換校長,但對於林校長走,説真的沒有感到可惜,只對之前陳校長及彭副校長既離開深感不捨!

Soundervolt 發表於 18-2-14 19:24

不過我朋友因為咁嘅原因,而且冇買debenture又係咁加學 ...

Debenture可以唔買? 呢間入讀時就要買,無得選擇喎!

tonyjaababy 發表於 18-2-18 07:48
Debenture可以唔買? 呢間入讀時就要買,無得選擇喎!

我好肯定朋友一定冇買debenture,因為佢太太喺我面前呻過學校發展新校舍需要大量金錢,創校初期好多人都好似我朋友一樣冇買debenture而要俾levy及加學費而失哂預算,導致好多聲音,可能係咁嘅原因,所以宜家要用家强制性買debenture。

Soundervolt 發表於 18-2-18 10:34

我好肯定朋友一定冇買debenture,因為佢太太喺我面前呻 ...

咁你朋友好唔抵! 我朋友入時俾25萬買debenture, 上年加到45萬但係唔讀時扣返手續費可全數退回。

tonyjaababy 發表於 18-2-18 10:54
咁你朋友好唔抵! 我朋友入時俾25萬買debenture, 上年加到45萬但係唔讀時扣返手續費可全數退回。
...

冇話抵唔抵,如果幾年前買騰訊仲抵啦。老實講,學校唔夠錢使,就算買咗debenture,學校都可以透過其他名目籌旗。私立新校太多不穩定性,好易令用家失去預算。

Soundervolt 發表於 18-2-14 11:14
唔少揀WKF嘅家長都唔喺追求成績。

需然成績吾係一切, 但收得近4K 學費, 都要交功課俾家長及學生, 作為浸大附屬学校, 成績去吾到B2A, 看似不大像樣。

tonywcc 發表於 18-2-14 12:15
又要唔谷又Happy , 成績又要好...
好多人都好天真~

好認同啊

hoivy 發表於 18-2-14 11:50
除非一心諗住去外國讀書,不然成績還是很重要。

assume香港中小學程度比外國高,中游的成績可能已不錯,但面對大陸學生競爭,就算諗住出國,若對U有要求,成績都是重要

milkybb 發表於 18-2-17 18:48
其實作為用家既我,當然不喜歡常換校長,但對於林校長走,説真的沒有感到可惜,只對之前陳校長及彭副校長既 ...

好認同,雖然陳校長走咗2年,彭副校走咗1年,仍然覺得好可惜。至於林校長走,只係覺得學校無咗個top sale。

abc2010    發表於 18-3-7 14:45

supermom2002 發表於 18-2-17 12:12

即係成日換校長,係危定機,學校自己心中有數啦

henxyvan 發表於 18-2-13 21:25
有冇人原因?
中學部個校長難頂

smart_bus 發表於 18-2-25 20:26
即係成日換校長,係危定機,學校自己心中有數啦

用家都話 WKF一直團隊都不斷請人

回覆樓主

知唔知林校長轉去那裡?