用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 邊間密集訓練好
go

[其他] 邊間密集訓練好 [複製鏈接]

27個月言語遲緩,上緊言語治療,但學校投訴專注力低,周圍走唔守規矩。但我自己單對單和上治療堂唔覺,可能係多人先會分心。 想比d 密集班改善行為,準備k1.  想問那間比較好?邁步(油麻地), 領思,扶康會比較好?我另外排協康會和楊震。請大家多多指教
   0    0    0    0

回覆樓主:

私人係咪即刻有位? 其他機構駛唔駛排? 你甚麼都申請先啦。到收你先上嚟問啦。治療師老師成日轉工。同學仔又係轉嚟轉去。邊間好邊間唔好,話唔埋㗎。

我個仔整體發展遲緩,讀咗領思一年,進步比較慢,於是今年轉咗邁步,現在讀咗半年左右,有明顯進步,姑娘亦較細心,所以個人比較喜歡邁步。

a6u1 發表於 18-2-23 14:18
我個仔整體發展遲緩,讀咗領思一年,進步比較慢,於是今年轉咗邁步,現在讀咗半年左右,有明顯進步,姑娘亦 ...

請問邊間邁步,中環or 油麻地?我上完領思新春密集班...只知佢感統有問題。

回覆樓主:

邁步好過領思,領思好hard sell。
會誇大咗小朋友嘅問題

港島楊震都ok

Kasiufung 發表於 18-2-23 14:45
請問邊間邁步,中環or 油麻地?我上完領思新春密集班...只知佢感統有問題。
...
油麻地邁步.  領思成日會講到你個小朋友好大問題,樣樣都唔得,要你額外加訓練班。

a6u1 發表於 18-2-26 12:44
油麻地邁步.  領思成日會講到你個小朋友好大問題,樣樣都唔得,要你額外加訓練班。 ...

我就係怕不停加$,報course.  你是否在中環邁步上堂

Kasiufung 發表於 18-2-26 12:47
我就係怕不停加$,報course.  你是否在中環邁步上堂
我仔仔在油麻地邁步。我很喜歡。
領思成日會講到你個小朋友好大問題,樣樣都唔得,要你額外加訓練班。油麻地邁步不會。

a6u1 發表於 18-2-26 14:28
我仔仔在油麻地邁步。我很喜歡。
領思成日會講到你個小朋友好大問題,樣樣都唔得,要你額外加訓練班。油麻 ...

明白了,因我在bk 看油麻地邁步看到不太好評語,想問是特殊教育或普通教師教?

Kasiufung 發表於 18-2-26 14:34
明白了,因我在bk 看油麻地邁步看到不太好評語,想問是特殊教育或普通教師教?
...
我轉之前都看到油麻地邁步不太好評語,但係咁岩佢地又有位,而我真係唔想阿仔再留係領思浪費時間,所以就膽操操幫佢轉咗試下。其實我個仔有言語失用症(嚴重case),佢地當然有要求我幫阿仔報言語治療,而我都覺得有需要的,亦預咗 budget,但係佢地個言語治療師又 Full 到爆晒燈,最後佢地比咗個唔錯嘅安排比我個仔,就係一個月見一次言語治療師,但係就會在每一堂嘅密集課抽佢出來半個鐘單對單由特殊幼兒導師訓練作言語訓練,訓練內容由言語治療師每月設定,佢地稱之為報習課,要額外每堂$200,但係我個仔上咗之後,說話有明顯進步,所以我覺得值得。之後我也有要求額外替我仔參加社交課程,反而佢地覺得我個仔冇需要。

總括來說,我對邁步的評語,也只是在領思與邁步之間作比較,對我來說邁步比領思好,其他的我未試過,所以不能評價。

Kasiufung 發表於 18-2-13 18:10
27個月言語遲緩,上緊言語治療,但學校投訴專注力低,周圍走唔守規矩。但我自己單對單和上治療堂唔覺,可能 ...

建基是一間有愛心的私人密集中心,我女兒在這裏上緊堂,你可打電話去同姑娘傾下

a6u1 發表於 18-2-26 15:07
我轉之前都看到油麻地邁步不太好評語,但係咁岩佢地又有位,而我真係唔想阿仔再留係領思浪費時間,所以就膽 ...

多謝你意見,咁邁步真係好好多。以家領思都有追住我報課程

ilovecat1234 發表於 18-2-26 19:32
建基是一間有愛心的私人密集中心,我女兒在這裏上緊堂,你可打電話去同姑娘傾下
...

多謝你,我打去建基問問先
‹ 上一主題|下一主題