用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 網上資優課程 - 數學
go

網上資優課程 - 數學 [複製鏈接]

小六生第一次參加,第一階段的幾何及多邊形個part似乎有D難度,請問有無家長可分享應搵邊類資料輔助小朋友更好地了解d concepts? 暫時只是遇到難點就叫佢在youtude search相關topic,但好似唔太system, 希望有經驗家長可分享,Thx in adv~~~
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

從頭睇多次嗰part得唔得?
個test好似可以重做嘅,我完全無理過阿仔,見佢苦惱嗰樣就開心,難得有野難到佢,係佢話我知可以重做嘅...

恐龍家

小曳人 發表於 18-2-13 16:21
從頭睇多次嗰part得唔得?
個test好似可以重做嘅,我完全無理過阿仔,見佢苦惱嗰樣就開心,難得有野難到佢 ...
多謝建議~~你仔仔好叻呀,自己攪得掂應係佢本身程度高d~~~我會叫阿女自己再repeat試下~~~因佢向我求助我先8左下內容,見d代數去到3個未知數,呎規作圖個d好似都算深,見阿女覺得難但都有興趣,先諗住一係幫佢搵d資料補充下,不過唔知應相當於邊d程度先會合適~~唔知中學的書會match嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實呢~ 佢嘅"玩法"主要係試下的準學員嘅學習動機,所以係好鬼深架!
但遇到難題,阿女都無退縮,已經成功咗一半!
嗰d題目係初中程度嘅,我明白呢d細路唔會得過且過,所以,有需要就真係要認真搵人教一教,網上係一個可行方案,但如果真係有能力自學,搵d中學課本睇下都係可行方案
恐龍家

小曳人 發表於 18-2-13 17:19
其實呢~ 佢嘅"玩法"主要係試下的準學員嘅學習動機,所以係好鬼深架!
但遇到難題,阿女都無退縮,已經成功 ...
明白,多謝曬~~阿女係有興趣就會主動自學探究個款,咁我搵d中學書俾佢自己參考下~~extra去上堂我估佢會唔like的,而家佢有學習興趣,想俾d support佢,希望佢可keep住~

回覆 Alice00 的帖子

數學科: 網上有很多免費資源, 高小應該有能力自已search
我仔現在最愛是Numberphile, 以前有上Khan Academy, Open edX, Murderous Maths等

王家爸爸    發表於 18-2-15 12:10

tcbobo 發表於 18-2-13 20:53
回覆 Alice00 的帖子

數學科: 網上有很多免費資源, 高小應該有能力自已search
Thx for ur kindly sharing very much, will try~~~

我仔未開始做, 唔知佢識唔識。佢做的時候可能都要請教大家了。

回覆 米米爸爸 的帖子

亞仔小三,喜歡自己上網找有興趣的東西看。他正在看微積分的原理和應用,三角函數,複數,代數,如何証明無理數,如何對tan函數做積分,如何proof by contradiction等。簡直廢寢忘餐。

omg012 發表於 18-2-17 10:38
回覆 米米爸爸 的帖子

亞仔小三,喜歡自己上網找有興趣的東西看。他正在看微積分的原理和應用,三角函數, ...

你個仔超勁呀, 很高興認識你。我仔小四, 剛剛開始做, 我覺得佢未習慣。暫時只做左percentage, directed number試試。這一期課程要在31/3或之前做final assessment嗎?

回覆 米米爸爸 的帖子

阿仔對數理都有興趣,我平常只是留意一下他在看甚麼YouTube 內容,偶爾比一點意見,例如學數學要留意怎樣證明不同的共式,問他一點問題,例如你知道這方程可用來導出integration by part嗎?使他多點思考。他甚麼數學YouTube 都看,內容全是英文。他多看就懂,不用我教。現時我也不知道他對那一方面數學比較有興趣,希望他將來可將所學到的內容融會貫通,破舊立新,解決些新的數學問題。他也有他的行為問題,例如非常固執,叫極都唔聽,天天為看電視和玩手機和媽媽吵架。
‹ 上一主題|下一主題