用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DB or SPBoys Better
go

DB or SPBoys Better   [複製鏈接]

As subject
   4    0    0    0

20060130 發表於 18-2-13 14:55
As subject

兩間都收咗,有得揀先諗啦

回覆樓主:

DB,兩間有距離。

王家爸爸    發表於 18-2-14 14:28

Overall, DB

Thx! 有沒有多點意見可以提供參考🙏

20060130 發表於 18-2-14 09:19
Thx! 有沒有多點意見可以提供參考🙏
如果係我,會揀DBS。有IB選擇。
資源豐富。
校舍無敵。
如果揀DSE,中文一定要外補,不過我估SPB 都有呢個問題。

我會揀SP IB夠實力去SPCC插班,唔夠實力,去DBS都不一定入到IB.

感覺SP正在返彈中。有次同C grade決賽,佢地第二,師兄兄話攞支校旗落場Cheer, 話:無規定話第二唔Fing得旗,去Cheer up返,下年再嚟。  好好氣氛。好有Sportsmanship.

ABC-DAD 發表於 18-2-14 11:13
我會揀SP IB夠實力去SPCC插班,唔夠實力,去DBS都不一定入到IB.

感覺SP正在返彈中。有次同C grade決賽,佢 ...

講緊挿班咩?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實DBS嘅DSE成積如何?

回覆樓主

好快就會有數據分析,然後又B1ABC。
阿仔讀咗半年DBS,覺得校方好清楚男仔心理同成長,大部分時間都較自由,但一到紀律其實都幾嚴,到高班做「大佬」亦係一個成長過程。
中文科唔覺得容易,而且有大量學校自家製教材,算好有心機。

SPBoys

ANChan59 發表於 18-2-14 11:33
講緊挿班咩?
選校,有IB做為其中一個條件仍言之過早。
真係只想讀IB而選,要經三年DSE洗禮,到時事與願違,插班到其他學校讀IB,亦算係可以嘅選擇。

畢竟,要知香港以致亞洲教育都是競爭。 競爭。 篩選。 篩選 ,保持自己步調,唔好被打亂已好難, 自亂陣腳更加唔抵。

回覆 20060130 的帖子

去到呢類學校已經唔係講成績,係講距離,舊生和鍾唔鍾意間學校。不過,有IB會多一個選擇,比較好的是中三才選擇,唔使小學或F1就要決定搭唔搭呢條船。插班?唔係咁多家長喜歡轉來轉去,對大人和孩子交友未必係好事。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 11:13

感覺SP正在返彈中。有次同C grade決賽,佢 ...
SPC有IB班?

kennyklt 發表於 18-2-14 11:43
好快就會有數據分析,然後又B1ABC。
阿仔讀咗半年DBS,覺得校方好清楚男仔心理同成長,大部分時間都較自由 ...
請問DB是否跟成績分班?叻班有否教深?

bryanlkc 發表於 18-2-14 12:23
SPC有IB班?
SPC 係開GCE A level, 同女拔一樣

ajfamily 發表於 18-2-14 12:25
請問DB是否跟成績分班?叻班有否教深?

DBS係按成績分班,辦法係寫得好淸楚,但唔會label佢地做精英。而且最top成績果兩班同學嘅能力並非其他學校嘅精英班,而且亦好大競爭,所以我地完全冇意思推阿仔入去。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 12:13
選校,有IB做為其中一個條件仍言之過早。
真係只想讀IB而選,要經三年DSE洗禮,到時事與願違,插班到其他學 ...

我同意,不应将 lB 硬性规定作选校指標,可能学生简晤到,可能 GCE 重容易,又可能一早出咗国。

就 NJ 只会越来越难入神科,反其道而行之,可能更容易,始终学位数目差好远。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

bryanlkc 發表於 18-2-14 12:23
SPC有IB班?
你睇多次我點寫?

實際啲去講,去打聽下升中一中二期間,學校對同學適應新環境有無咩措施幫到好過。
‹ 上一主題|下一主題