用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 聽話的資優?
go

聽話的資優?

我想問下家既意見,我仔有可能是資優嗎?

我仔而家5歲8個月,讀緊國際學校小一。他的數學相對上比其他小朋友都好,現在已經學緊乘除數。爸爸給他join了IXL,IXL用美國curriculum,平均數學程度都去到grade 3-4。除此之外,仔仔的記性很好,觀察力很強。現在讀小一,開學半年了,學校用reading recovery level,仔仔已經升到level 17 (Turquoise)了。老師給仔的學術評價,很多時是exceeding expectation,我估他在班上的成績都算是標青。仔仔說學校教的都很容易,他都識。他喜愛新事物,平時他會自己看書和IPad尋求知識,百科全書他十分喜歡看。

但問題在這裡,資優通常都有其他方面的社交和情緒問題,我又唔覺得我仔有。他的EQ很好,由細到大很少會大吵大鬧,遇到唔開心,都只是sobbing。仔仔是一個講道理的小朋友,當他做得不對時,我指出他的問題,他已經知道自己唔啱,所以由細到大都未曾試過比我打過一次。仔仔亦很獨立,自己的事情通常都會自己處理,在學校亦都很喜歡幫助老師,所以老師給他ATL評價也是exceeding expectation。他的性格很socialable,有好多朋友,在班上很受同學歡迎。

相對上,雖然我仔的知識能力強,但語言能力較弱,明明他識很多東西,但偏偏不懂得elaborate他想表達的東西,就好像是收埋很多寶物,不懂拎出來用。同一般資優的語言能力強,又好似不同。

所以根據我仔的情況,我不知道他有可能是資優,還是只是一般的小聰明績優呢?應帶他去測試嗎?因測試價錢都不便宜,所以想知道如果係機會大先帶他去做。

醒目開學勳章

你囝是否資優,你會有不同的教養方式嗎?
如果你好想知就做test,既然你都負擔到每月國際小學學費,祗付一次的test費用不是大數目吧?

回覆 little-pig-pig 的帖子

恭喜啊! 情緒穩定又正面已是一個好開始,學校表現可以keep 住exceeding expectation不容易,不要給孩子太多壓力,畢竟只是year one,學習路長,要留點進步空間和心力。
7歲後再考慮評估吧,因為就算現在有個 IQ test score,也不會有好多培訓機會。玩多兩年,做做運動對身心有益。

評估後,可考慮資優學苑、中大、科大及港大一些課程,有免費和收費兩種,也有JHU的CTY,視乎資源吧。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,人人潛能唔同,資優通常轉數快,但唔等於佢表達能力強,我仔就係咁,從來唔識講學校發生過咩事,滿腦子vocab,但作文奇差,佢唔識得用返出嚟

至於聽話,只能夠話你有福氣,其實聽話嘅資優兒一定有,只係出嚟訴苦嘅,唔會係呢班幸運兒!

王家爸爸    發表於 18-2-15 12:11
恐龍家

小曳人 發表於 18-2-12 18:05
首先,人人潛能唔同,資優通常轉數快,但唔等於佢表達能力強,我仔就係咁,從來唔識講學校發生過咩事,滿腦 ...

即係聽指令都有機會是資優兒?

little-pig-pig 發表於 18-2-12 18:08

資優兒不一定不聽指令,但聽指令不等於資優囉。

無論是否資優,都不會改變你教法,咁有乜所謂,iq分數代表乜呢!乖咪好,唔通要個曳的好咩!健康快樂成長,平平安安渡過每一天就夠。無乜大問題不用check。

回覆樓主:

我女兒4歲半,早排偶遇一位來自美國既心理學博士,佢觀察了阿女5-10分鐘(有互動)後同我講阿女係資優兒,叫我好好栽培佢。我冇諗住因為想確認佢係唔係資優而待佢6歲後去做IQ test。除非佢在學校出了問題,而我需要那份報告去幫佢。

P.S.阿女從小乖巧講道理,冇任何情緒問題。

little-pig-pig 發表於 18-2-12 18:08
兩者無直接關係,情況就好似運動叻同讀唔讀到書一樣。

我兒子係資優兒,佢肯聽我指令因為佢服我,但其他人指令佢唔聽。

回覆樓主:

我仔係,佢EQ 高,情緒穩定性格樂觀,由細到大唔多發脾氣,又唔會大吵大閙大喊扭計。講道理會聽,又乖又窩心,思想成熟。其實資優唔係一定脾氣差。

但佢有與同齡小朋友溝通問題,好多時人地都唔明佢講乜。

Radiomama 發表於 18-2-12 16:20

恭喜啊! 情緒穩定又正面已是一個好開始,學校表現可以keep 住exceeding expec ...
數理的資優課程好似相對比較多, 但如果係文科方面的呢?  我女對文字、寫作方面能力好一點, 請問有無資料? 謝謝~

ramen 發表於 18-2-28 10:47
數理的資優課程好似相對比較多, 但如果係文科方面的呢?  我女對文字、寫作方面能力好一點, 請問有無資料?  ...

另一個帖有會員討論英文小作家,可參考。

中大和資優學苑都有語文方面的課程,可上網看大概。

其實語文能力高,不等於就要做作家;語文能力高,也可以有助發展高階思維、邏輯分析,所以最重要是開拓視野,不用太専注在單一項目上。

回覆 Radiomama 的帖子

你講得好對,你同CTY老師講的野是一樣(不過老師上一次無你咁直接講明)! 不過睇完你個post,我終於明白,唔怪得佢飛走左我建議我女上的課程!不過課程方面最終由囡囡決定,佢撰的課程是reader, 佢話可以令佢思考,亦都有Writing, 所以學到好多野!要多謝你,我女女好喜歡上綱上課程!

scyauchris 發表於 18-3-1 09:04
回覆 Radiomama 的帖子

你講得好對,你同CTY老師講的野是一樣(不過老師上一次無你咁直接講明)! 不過睇完 ...

我個小朋友都上緊 reader course,老師比嘅 feedback 超好。

回覆 RunningPig 的帖子

我女上左兩個reader courses, 今次無take readers, 佢話下次先再上readers,今次係take左佢平日無可能肯上的課程!  平日我女唔會主動温書,不過readers 最尾有test佢係主動温習的!同返學是完全兩個人! HKAGE d online courses 我都未見過佢會温書,反而CTY online courses佢真係會温了書才做d quiz.

scyauchris 發表於 18-3-1 14:49
回覆 RunningPig 的帖子

我女上左兩個reader courses, 今次無take readers, 佢話下次先再上readers,今次 ...

因為 CTY course 實在有趣

RunningPig 發表於 18-3-1 16:54
因為 CTY course 實在有趣

不要忘記CTY 的費用不便宜啊

我仔已是Y9的學生,學校功課加活動忙到不得了,所以從去年十月完成了他的online course後就暫停;去年到了美國參加summer course,今年會再試,剛confirm了Stanford uni的offer;因此如果要持續培育gifted youth, 資源考慮是個挑戰。

儲定彈藥,早些做資料搜集和準備吧!

Radiomama 發表於 18-3-1 21:39
不要忘記CTY 的費用不便宜啊

我仔已是Y9的學生,學校功課加活動忙到不得了,所以從去年十月完成 ...

我都覺得啲 online course 唔係物有所值,平時自己多睇多寫,然後暑假直接參加暑期班更好。

王家爸爸 發表於 18-3-2 12:11
我都覺得啲 online course 唔係物有所值,平時自己多睇多寫,然後暑假直接參加暑期班更好。
...
是否物有所值,真的見仁見智,我仔參加cty online courses五年,學習的範疇深且廣,而這平台的設計、教材的提供、tutor的水準均是頂級服務。