用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升咗中學後
樓主: sumsum2010
go

升咗中學後 [複製鏈接]

沒有不合格.

回覆 crazyhippo 的帖子

有何好方法?

rulerL 發表於 18-2-12 23:40
我仔升中後好得閒,見已升咗中學我放任佢自由發揮,結果佢返到屋企九成時間用於打機,功課、溫習無幾何見 ...
我仔也是,但第2次考試成績開始下滑...

kittypo 發表於 18-2-26 11:39
我仔也是,但第2次考試成績開始下滑...

剛升上中一,我會視作調整期,就算考得唔好,我都會處之泰然,再觀察下佢之後既作為,如果有唔妥先再出手,不過都以佢自行調節為先。

greentea000 發表於 18-2-15 14:33
點樣揾資料/分類/歸納/整理等,都係要學既。有D人好快摸索到方法,又有人遲遲都領悟唔到,淨係揾資料都 ...
係, C6搵資料好快, 整理/分類係佢強項, 我就歸納分析好D, 唔知點解永遠都上網搵唔到資料, 阿女就兩邊都學D。

little_yolky 發表於 18-3-2 10:52
係, C6搵資料好快, 整理/分類係佢強項, 我就歸納分析好D, 唔知點解永遠都上網搵唔到資料, 阿女就兩邊都學D ...
網上找野叻 , 之後要summerised1. Keywords 多, 發展出聯繫各有關的再 further search, 好似mind map.  
2. 中英或其它語言強, 可以睇多些唔同語言的website.
3. 睇重點快, 太多資料睇有冇用都要花費好多時間, 如果唔快, 好難睇多些去蕪存菁.

HaYi 發表於 18-3-2 22:00
網上找野叻 , 之後要summerised1. Keywords 多, 發展出聯繫各有關的再 further search, 好似mind map.  
2. ...
响網上搵資料, 最重要係要識得分辨資料可靠性。

Yanamami 發表於 18-2-13 12:35
升左中点解要幫?小学都唔幫……
对,独立要从小培养的

阿仔上咗中學,我覺佢係時間安排能力方面强咗好多:佢會係第二小息零食吃個半飽,中午一落堂,即和同學衝落球埸霸位打球,直至上堂。

回覆樓主

中一蜜月期,放手睇成效,佢出聲求幫就比指引及意見,最終決定權交給仔女,後果自付。

囡今年中一,行為與表現,、相對小學簡直截然是兩國人。
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

judy 發表於 18-3-8 16:18
阿仔上咗中學,我覺佢係時間安排能力方面强咗好多:佢會係第二小息零食吃個半飽,中午一落堂,即和同學衝落 ...

‹ 上一主題|下一主題