用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升咗中學後
go

升咗中學後

升咗中學後, 我仔好似好忙...好想幫下佢, 例如SEARCH下資料, 但老公話要比佢做返@.@

係呀,最好自己做返。如果中學之後還要家長幫手,要幫到幾時呢?可以俾啲意見,例如,如何搵資料比較快速有效,不過都係同學自己做

我都係儘量比佢自己做,叫佢唔明問我,或者問下佢有冇嘢要教下佢。

sumsum2010 發表於 18-2-12 12:00
升咗中學後, 我仔好似好忙...好想幫下佢, 例如SEARCH下資料, 但老公話要比佢做返@.@ ...

我仔升中後好得閒,見已升咗中學我放任佢自由發揮,結果佢返到屋企九成時間用於打機,功課、溫習無幾何見。

到前日派第一張成績表,我已打定輸數佢係尾嗰堆,但又出乎預料ok喔。

jc2009    發表於 18-4-18 14:05

比佢自己做好D

升左中点解要幫?小学都唔幫……

回覆樓主:

功課果d等佢自己做返,唔可以幫佢地搵㗎!

家長要放手啦,比機會孩子在錯敗中學習、成長。

回覆樓主:

都啱嘅,放……手

我仔仔自從升上s1後,我已經放哂手比番佢自己做

回覆樓主:

小女中二,好多 project, quiz, 佢做咗派返我都唔知 lu...

YolandaTam 發表於 18-2-14 13:42
小女中二,好多 project, quiz, 佢做咗派返我都唔知 lu...

我仔初上中一時我都有同佢一齊研究文言文功課,衣家佢乜都自己搞掂,有時爸爸教佢快啲既方法,佢都會話俾佢試下,仲然嗰個方法可能係慢啲,錯既,攞唔足分既,但起碼係佢自己諗過試過,升中後我覺得佢大個仔咗。

但仔女只肯在考試時才study, 怎麼辦?

紫蘿蘭 發表於 18-2-14 20:21
我仔初上中一時我都有同佢一齊研究文言文功課,衣家佢乜都自己搞掂,有時爸爸教佢快啲既方法,佢都會話俾 ...

好主動學習a

Bravewoman2011 發表於 18-2-14 22:01

如果考完成績都ok既,咁我就唔會干涉佢,如果係遠不符預期,咁就要作出適度提點、甚至收緊佢既娛樂時間,但都不至於過於嚴謹,以免影響親子關係。

面對已屆青春期既小朋友,需要小心處理。

回覆樓主:

點樣揾資料/分類/歸納/整理等,都係要學既。有D人好快摸索到方法,又有人遲遲都領悟唔到,淨係揾資料都花多人地幾倍時間。俾佢自己摸索一段時間,佢真係無自己方法你再教下佢。

所有書也留校
根本不會溫習

Bravewoman2011 發表於 18-2-15 21:47
所有書也留校
根本不會溫習
建議進快跟進細路的學習態度, 青春期的孩子, 只會愈來愈反叛

2jkidsfather    發表於 18-2-17 10:01

Bravewoman2011 發表於 18-2-14 22:01
禁考試成績点?