用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 NON JUPUS 選大學課程的好與壞
go

NON JUPUS 選大學課程的好與壞 [複製鏈接]

囝囝考慮S4讀gce課程,而老師都認為可以入讀因理科較好,我們擔心以non jupus身份選讀大學比jupus難,有沒有家長可指教好與壞?

而 DSE 和 GCE 兩者課程,那一邊較淺?
   8    0    0    0

我仔今年考IB。因為本地大學係12月份申請,基本上1月份已經收到3大及英國學校的conditional offer。

只要成績OK,其實無分別。可能係更安心添,因為早D知。

不過,選醫科的,聽聞只會在成績出左之前後,才會俾offer.

回覆 kyliema2006 的帖子

請問中大是否已出OFFER?

mymelody2003 發表於 18-2-12 08:43
囝囝考慮S4讀gce課程,而老師都認為可以入讀因理科較好,我們擔心以non jupus身份選讀大學比jupus難,有沒 ...

有咩學校有得揀GCE課程?

BBHHO 發表於 18-2-12 11:46
回覆 kyliema2006 的帖子

請問中大是否已出OFFER?
一月已收到Conditional offer.

[成績好,就讀咩都無咩問題]

呢句說話,一般家長聽到好似講左等如無講。

直接啲講,選GCE/IB入大 學,要諗一諗,自己會處於咩位置,要同咩對手競爭多少個學額。

早啲知con offer 同meet到offer 都係兩回事,出左final result 先知事實。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 09:49
早啲知con offer 同meet到offer 都係兩回事,出左final result 先知事實。
當然啦!

但係選擇大學時要有策略,選擇不同大學及選不同科目,那麼大學收生標準就會有差別。如小兒的CO分別有 32, 34, 38,當中的差距就成了一個安全網。

考IB的同學係現階段(2月),都差不多知道自己未來路向,因為大部份人都已收到大學CO。還有非三大的本地大學會於3, 4月才開始選生。

同考完DSE 才開始將羅根本係兩種遊戲。鍾意行邊條路,就自己選擇啦!但收到不同大學比出的CO,學生的心理相對係無咁徬徨,亦可專心考試。

唔知呢?

小心謹慎去選擇,我知PG 好係着數啲,但我會提人地睇餸食飯。

求安全網都分唔同水平。
選左合適高中課程,有左自知之明,先講選大學選科策略會穩陣少少。

Dse 報UCAS,都係咁上下時間有con offer, 無咩差別,睇成績啫。
實際去睇下係咪課程同師資係咪對學生本身最啱,先係考慮嘅前題。GCE AL 同IB 有分別嘅。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 09:46
直接啲講,選GCE/IB入大 學,要諗一諗,自己會處於咩位置,要同咩對手競爭多少個學額。 ...

Well said.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kyliema2006 發表於 18-2-14 10:57
當然啦!

但係選擇大學時要有策略,選擇不同大學及選不同科目,那麼大學收生標準就會有差別。如小兒的CO分 ...

專心考試不一定,如果有 firm offer ,可以唔考或者 hea 考!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

kyliema2006 發表於 18-2-14 10:57
當然啦!

但係選擇大學時要有策略,選擇不同大學及選不同科目,那麼大學收生標準就會有差別。如小兒的CO分 ...
#同考完DSE 才開始將羅根本係兩種遊戲。鍾意行邊條路,就自己選擇啦!但收到不同大學比出的CO,學生的心理相對係無咁徬徨,亦可專心考試。#咁咪好大鑊,我今日先知個遊戲係咁玩,長了知識。IB 嘅PG一定係好好,選科面好全面,先會有3>>>38嘅安全網。受教了。

ANChan59 發表於 18-2-14 11:30
專心考試不一定,如果有 firm offer ,可以唔考或者 hea 考!
呢種心態好微妙,家長好難觸摸。
要感激陳sir 多次無私分享。

選學制真係要好細心去考量。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 11:43
呢種心態好微妙,家長好難觸摸。
要感激陳sir 多次無私分享。

跟學制冇必然關係,跟申請大學地區有關,美國在年初已經有 firm offers 。其他地區國家就出CO,是要睇最後成績。

ANChan59 發表於 18-2-14 14:17
跟學制冇必然關係,跟申請大學地區有關,美國在年初已經有 firm offers 。其他地區國家就出CO,是要睇最後 ...
咁個題目係講Non Jupas,再者地區的區別分,不就是學制的不同嗎?

選到英美就大學唔係講Non jopas la。樓主係比較DSE 同Non Jupas選大學的好與壞。
英美大學對海外留學生申請有不同學制下入學成績成績的參照。有啲firm offer 都唔係易攞。

ABC-DAD 發表於 18-2-14 14:33
咁個題目係講Non Jupas,再者地區的區別分,不就是學制的不同嗎?

不同地區收生方式不同,有些睇成績,有些成績加吹水,有些斎吹水加俾得起錢!
‹ 上一主題|下一主題