用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Y12父母,有無後悔送子女去英國?
go

Y12父母,有無後悔送子女去英國?

大家可以share 嗎?

Iputa 發表於 18-2-12 02:02

你諗住送子女去讀Y12?

我仔Y10過去,我們無後悔,反而覺得遲左,如果Y9過去可能更好,不過每個人吾同,好難一概而論。

Hong Hong Ma  :-)

我有後悔 !

俾我再選擇,我應該Y8,就送仔過去英國上學 !

我囡囡就係今年Y12先過去, 去到真係要開始應付A-level, 冇時間真正去參與課外活動, 如果各方面許可的話, 真係早D俾佢過去會輕鬆得多

maylmm 發表於 18-2-12 11:36
我囡囡就係今年Y12先過去, 去到真係要開始應付A-level, 冇時間真正去參與課外活動, 如果各方面許可的話, 真 ...

好多year 12 過去係為咗考英國top U 做踏腳石,多數係adademic minded 嘅細路,預咗過去係mostly 為成績,唔係為boarding life 或social/exposure.

回覆樓主:

阿大中四過去,佢都話應該早啲去仲好,而我覺得如果小朋友及家庭預備好,Y7就去吧!

UK 就應該 Y7, US 就應該 Y9 相對較好

每人留學故事都不一樣,自己和身邊的朋友大都好正面。我們從阿囝Y9已打算送他出國,但最後還是Y12才走,主要考慮還看小朋友ready未。Y12走最大的好處,人成熟D,喺整個選校過程學生都能自己積極參與,自己主導,自己選擇,亦更識珍惜機會。 可能有足夠的心理準備,阿囝適應得好快亦讀得好開心,自己會話,喺合適時間做咗個最好的決定。

想講嘅喺,邊年走最理想,真的不可一概而論。但如果有條件提供留學機會,不妨俾小朋友多參與這個過程和選擇。

elbar 發表於 18-2-12 18:20

UK 就應該 Y7, US 就應該 Y9 相對較好

Why, 美國year 9 比較好

tontonma 發表於 18-2-12 21:55
美國 Top Private high school 多屬4年制, 由year  9-12

tontonma 發表於 18-2-12 21:55
美國報大學, 要求高中四年的GPA成績, 美國高中是grade 9 to 12.  我仔讀IS, 在同一間學校讀grade 9 to 12, 佢既GPA由所就讀的學校提供.  但佢有小部份同學, 是從其他學校轉來, 譬如grade 10, grade 11插班入來的, 我聽聞校方有要求這些同學取回舊校成績.  可以想像, 如果高中前段在香港讀, 後段在美國讀, 就比較麻煩, 因要取回香港成績以計算GPA, 多了一個程序, 也不知實際如何換算.

謝謝大家分享! 一去就七,八年 (如讀到大學),真是唔捨得!

Iputa 發表於 18-2-13 00:25
謝謝大家分享! 一去就七,八年 (如讀到大學),真是唔捨得!

好正常,自己子女咁細個就離開父母去遠方讀書,的確會唔捨得,但如果只係呢個原因而令子女少左一個選擇或一個機會,「唔捨得」呢三個字就變得唔重要喇!

回覆樓主

但另有一説法,子女太早出國,父母一心為佢地好,但結果係同子女相處時間太短,自小冇父母在身邊關心照顧,關係疏離,長大後同父母變得生疏。所以父母除左出錢出力送子女出國,覺得係對子女最好選擇外,都要子女有這個心意,亦明白父母對佢地嘅關懷,唔好每次都只問佢地讀書讀成點。做人父母甚艱難

回覆 honghong_ma 的帖子

好认同

回覆 gogogo333 的帖子

的確很矛盾。 知己覺得現 在是與孩子相處的黃金期。在這只想听聽大家的意見的意見。

我們自己觀察,早至grade 7-9 就留學,長大後真系小了家的觀念。再看一下,你最重視的是什麼?每個人的價值觀不同。話你知冇影響是假的
但如果是y12走,相信沒有影響你們的關係

回覆樓主

同意,yr12 已足夠大去學會獨立了,亦會理解父母送他們出國係為佢地好。