用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: stellakwok88
go

九龍塘小學  

bettyay 發表於 18-2-18 09:59
我自己未聽過有人因成績差而被「勸退」!但確有家長覺得子女「跟唔上」有壓力而轉校!咁應該每間學校都有, ...

同樣,未聽過勸退,有見過留班,亦有見過唔合格需要重考,之後都順行升班。但真係有自覺出晒力都浮浮沉沉,最後選擇轉學的同學。

mamamic 發表於 18-2-16 15:44
今年我們有幸參加second interview. KTS 是私校中最心儀的。其中的原因就是十分同意和欣賞每個人都有「閃 ...

有空上網睇下月訊,校長的話對你了解學校會更容易的。當年我2nd in前都睇咗很多。

gigayan 發表於 18-2-18 16:36

無話必需,但二年級開始音樂考試會有一次是樂器,但小朋友 ...

我鐘意,thanks

gigayan 發表於 18-2-18 16:45
有空上網睇下月訊,校長的話對你了解學校會更容易的。當年我2nd in前都睇咗很多。
...

好的!謝謝你!

...

多謝你的提點

...

但外人是入不到去看月訊喎(emoji)

回覆 stellakwok88 的帖子

證明你未上KTS website 了解了解
https://www.ktsps.edu.hk/1/07_2.html

加油

stellakwok88 發表於 18-2-19 09:22
但外人是入不到去看月訊喎(emoji)

唔係呱,我舊年爬哂所有校長寫嘅月訊先去2nd in喎
加油吧!

stellakwok88 發表於 18-2-18 08:48
有朋友説KTS week end有20樣功課,我覺得很誇張,是否因為小朋友跟不上,才有大量功課留回家做好,所以咁 ...
我女讀緊第六年,都未見過weekend有20樣功課,就算今次放超長年假都係得10樣左右。。。而且KTS 的功課份量好少,抄寫特少。

joeyxlma 發表於 18-2-21 10:40
我女讀緊第六年,都未見過weekend有20樣功課,就算今次放超長年假都係得10樣左右。。。而且KTS 的功課份量 ...
想問下朋友説九小夾樂團學費唔平的,她說圍起每堂也要幾百元,想知是否屬實,有家長可以解答嗎?

gigayan 發表於 18-2-18 16:40
同樣,未聽過勸退,有見過留班,亦有見過唔合格需要重考,之後都順行升班。但真係有自覺出晒力都浮浮沉沉 ...
我有聽到, 是婉轉叫轉校, 重話比好D操行 !
不過最後小朋友又轉唔成, 谷留 ! 

Wmacy89 發表於 18-2-21 14:41
想問下朋友説九小夾樂團學費唔平的,她說圍起每堂也要幾百元,想知是否屬實,有家長可以解答嗎? ...
我小朋友沒玩樂團, 所以不能提供具體數字. 不過有玩運動校隊. 基本概念是KTS的課外活動( 不論校隊與否), 如果是校內老師教多數不收費, 如果是請校外人士教則收費 (多數學校有津貼一部份但不會太多).我覺得KTS的校多教練有一定質素.

subb 發表於 18-2-21 14:52
真係未聽過類似"勸退"的事. 個人來說校長和老師都唔係死谷成績果種, 好難想像會講得出叫同學轉校. 不過學校好似只比留一次班就真.

subb 發表於 18-2-21 14:52
想问一问“劝退”的定义:
科科合格,但分数低,学校婉转说不适合,叫走?

想問下朋友説九小夾樂團學費唔平的,她說圍起每堂也要幾百元,想知是否屬實,有家長可以解答嗎? ...
我小朋友不屬樂團,但見學校的樂團通告收費不算貴喎!以其中一團計,一學年除開都係百餘元一堂!特訓時還二三小時起跳!係咪叫平才對

猴子爸 發表於 18-2-21 15:28
想问一问“劝退”的定义:
科科合格,但分数低,学校婉转说不适合,叫走?
我識人直頭肥埋都無叫要走,老師仲用私人時間跟同學學習進度!

猴子爸    發表於 18-2-21 15:52

bettyay 發表於 18-2-21 15:46
我小朋友不屬樂團,但見學校的樂團通告收費不算貴喎!以其中一團計,一學年除開都係百餘元一堂!特訓時還二 ...
明白,因見朋友咁講先嚇左跳,如果幾百元夾一堂樂團就真的幾誇,以我所知英華樂團不收費,APS也只是收百零蚊一個月咋!

joeyxlma 發表於 18-2-21 15:27
真係未聽過類似"勸退"的事. 個人來說校長和老師都唔係死谷成績果種, 好難想像會講得出叫同學轉校. 不過學校 ...
其實一樣米養百樣人,
有人喜歡東, 有人喜歡西, 有人喜歡南...等
點神的學校, 總有人喜歡, 有人討厭唔夾唔啱KEY !

自己夾到喜歡已經可以 , 那理得咁多!

唔夾唔啱channel, 努力也是夾不了,  咪分手, 勉強無幸福 !  

subb 發表於 18-2-21 16:17
其實一樣米養百樣人,
有人喜歡東, 有人喜歡西, 有人喜歡南...等
點神的學校, 總有人喜歡, 有人討厭唔夾唔啱 ...
勸退唔肯定有冇,但聽朋友講,升二年級時見有小部份一年級的同學不見了,那些都是成績中下的。其實唔啱早啲走,未嘗不是一件好事。

好似一年幾仟元,每週練習二次,比賽前會有加操。我囡囡玩了幾年、十分開心。畢業后還常常去探老師同師妹分享一下