用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: stellakwok88
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

Cheddar85ang 發表於 18-2-14 00:53
請問各位可以分享一下second in的形式嗎?
又例如會問家長甚麼問題呢?
謝謝

小朋友會有律動活動體驗!然後會入課室跟老師傾閒計!之後老師就見父母,都係傾下計,看看父母的教育理念和方向是否和學校相配合

bettyay 發表於 18-2-14 14:09
小朋友會有律動活動體驗!然後會入課室跟老師傾閒計!之後老師就見父母,都係傾下計,看看父母的教育理念 ...

咁2nd in result 約幾時會出?

BB_dragon_2012 發表於 18-2-16 09:53
咁2nd in result 約幾時會出?

你有second in 嗎?
封信入面有寫哂喎!

如無second in , 又何須問?

回覆樓主

學校絕對做到因材施教,小朋友今年高小雖然成績一直不在前列,運動又沒有太大成就,成績只屬中游份子,但老師都不斷俾機會小朋友在學校發揮佢嘅所長。日積月累下已變成小朋友的長處,每個KTS的小朋友都自信滿滿,因為大家都知道同學間每人都有自己的所長,我記得小一入學校長所講嘅「閃光點」,學校和老師真的會幫小朋友發掘出來,這個並不是推銷學校的廣告。

至於主菜教學方面,校長和老師都幾肯聽家長意見,如果有問題發現到,提出後都有很快改善。中文沒教快學年,不過都有文言文,詩詞要學,但真的無需擔心,老師教得很仔細,小朋友考試前溫習絕對可以自己應付。英文教快一年,但有額外vocab booklet,學嘅詞語對正常小五小六都會偏深,好些詞語可能中學先會遇到,但如果有閱讀習慣絕對不是問題,而且這些詞語學習了後在寫作上一定有很大幫助,可以優化句子。數學教快半年,我自己覺得初小時考試可能要些時間預備,因為文字解題小朋友可能未掌握好,但去到高小後,理解能力高咗,你會發現突然間小朋友數學進步很多。GS雖然用英文,但唔難應付,因每次範圍都唔算多。

我小朋友覺得返學是有少少壓力的,因佢想追求自己做得更好,但總括是愉快的,我都會時常和佢傾下計,佢會覺得人生生活一定要有少少壓力先會讓自己做得更出色,所以佢認為這是一種好嘅壓力。

gigayan 發表於 18-2-16 12:29
學校絕對做到因材施教,小朋友今年高小雖然成績一直不在前列,運動又沒有太大成就,成績只屬中游份子,但老 ...

今年我們有幸參加second interview. KTS 是私校中最心儀的。其中的原因就是十分同意和欣賞每個人都有「閃光點」這個教育理念。
另外,再聽前輩家長的分享,更加喜歡這間學校,希望自己在二面時能有好表現。現在我都努力爬文,了解學校,因為機會是留給有準備的人!

邪惡木馬 發表於 18-2-16 10:58
你有second in 嗎?
封信入面有寫哂喎!

有,原來g項有寫。
是4月27日啊。

BB_dragon_2012 發表於 18-2-16 19:37
有,原來g項有寫。
是4月27日啊。

係呀,睇清楚張指示,帶齊啲文件

bettyay 發表於 18-2-14 14:09
小朋友會有律動活動體驗!然後會入課室跟老師傾閒計!之後老師就見父母,都係傾下計,看看父母的教育理念 ...

Thx

starry_night 發表於 18-2-12 21:59
認同KTS測考時間好人道,而且有溫習週真係值得一讚(emoji)
但課程超學年真係事實。我小朋友唔係醒個類,要 ...

如果小朋友只屬於普普通通成績,其實學校會否比家長壓力?或要求小朋友自動轉校呢?

bettyay 發表於 18-2-12 20:34
你指是KTS?教育課程可上學校website 參考下
評估全學年三次,不設測驗!第一及第三次評估在11月及6月頭,不 ...

有朋友説KTS week end有20樣功課,我覺得很誇張,是否因為小朋友跟不上,才有大量功課留回家做好,所以咁吃力?

因為本人是返工一族,每天未必有大量時間幫小朋友跟功課及溫習,所以好擔心KTS是否適合我?

回覆 stellakwok88 的帖子

小兒初小,無試過廿樣功課。會唔會係五月時睇唔夠書,追返一年的閱讀報告quota.咁就無計。呢啲真係要得閒跟手冊提醒做

我諗學校會同家長一齊發掘孩子學術以外的閃亮點

stellakwok88 發表於 18-2-18 08:48
有朋友説KTS week end有20樣功課,我覺得很誇張,是否因為小朋友跟不上,才有大量功課留回家做好,所以咁 ...
咁要請你朋友說說那20樣功課是什麼?如果簽通告、詞語改正、上星期叫做資料搜集又儲埋做,咁六年中總有機會「遇上一次」吧!我自己小朋友就話未試過!長假期功課都無咁多啦!
其實學校都好體貼,小一首學段評估是唔計分的,旨在讓小朋友及家長適應學習及評估模式,不會一來就樣樣評分咁大壓力。

stellakwok88 發表於 18-2-18 08:40
如果小朋友只屬於普普通通成績,其實學校會否比家長壓力?或要求小朋友自動轉校呢?
...
我自己未聽過有人因成績差而被「勸退」!但確有家長覺得子女「跟唔上」有壓力而轉校!咁應該每間學校都有,不限於KTS

jason1978 發表於 18-2-18 09:48

小兒初小,無試過廿樣功課。會唔會係五月時睇唔夠書,追返一年的閱讀報告quota. ...
就算追一年閲讀報告都唔會咁多的

jason1978 發表於 18-2-18 09:48

小兒初小,無試過廿樣功課。會唔會係五月時睇唔夠書,追返一年的閱讀報告quota. ...

路過想問一下 ,KTS樂器是必需嗎?如是,鋼琴可以算是嗎?

stellakwok88 發表於 18-2-18 08:48
有朋友説KTS week end有20樣功課,我覺得很誇張,是否因為小朋友跟不上,才有大量功課留回家做好,所以咁 ...
除非你小朋友骨格精奇又或你對成績冇要求,家校合作在任何學校都是重要

我两个女共11年係KTS从未遇过禁多功課……你朋友真係……唔好講weekend, 就算長假期,我女放假第-曰都完成八成~KTS係出晒名功課少,你朋友係咪讀另一间九龍塘小学(津小)呀~

我小朋友未試過20樣功課,不過有時第二次嘅考試因要就農曆假,試過一年教書時間比較迫,變相個排多功課咗,但都無20樣咁誇張,其實KTS嘅學生如多過10樣功課已經會叫苦連天

swarovski2011 發表於 18-2-18 13:53
路過想問一下 ,KTS樂器是必需嗎?如是,鋼琴可以算是嗎?

無話必需,但二年級開始音樂考試會有一次是樂器,但小朋友班嘅同學無學開樂器都有吹牧童笛,個位同學仲要係自己上網自學的

鋼琴都可以
‹ 上一主題|下一主題