用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: stellakwok88
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

starry_night 發表於 18-2-13 12:21
淨睇書單當然無教快
但係工作紙/ 測考就另計
工作紙其實都係跟課文內容做!句式練習亦跟坊間練習同級!係評估中的閲讀理解認同較深,必須理解文章意思,用自己文字回答,並不容易。

bettyay 發表於 18-2-12 20:36
天生喜歡閲讀我就聽過
我的小朋友不是天生愛讀書,但知道這是作為學生的責任,加上家長老師的鼓勵 ...

邊有天生喜歡閱讀?

咁講用同話天生喜歡錢差唔多。。。

無論書跟錢都係人類創造出來,當然唔會天生喜歡。

信天生不如信多後天培養。

起碼做到野。

retriever 發表於 18-2-13 12:42
邊有天生喜歡閱讀?

咁講用話天生喜歡錢差唔多。。。

我都係聽人講人家這樣説,應該是指有些小朋友對書特別有興趣!從小一開始接觸書就喜歡上了!所以有此說法。而我都話我的小朋友都由老師家長鼓勵。

猴子爸 發表於 18-2-13 12:18
听闻小一已经要中作200字,但有问题指引,是否属实?

邊有咁誇張呀,肯定唔係

回覆 猴子爸 的帖子

學校要求大約80字左右, 絕大部份同學也能完成的~
1. 學校沒有要求 200字
2. 有些同學, 自己寫寫下, 也不知不覺地超過80字既~ 完成後, 他們大約 100-120字左右啦~

谢谢用家的资料!
其实我还有疑问:如果按照教学程度,单从学术成绩,三大的排名照理应该是SFA>KTS>APS. 但是考pre-S1, 偏偏是APS的成绩被视为最高。当中的巧妙在哪里?

猴子爸 發表於 18-2-13 17:18
谢谢用家的资料!
其实我还有疑问:如果按照教学程度,单从学术成绩,三大的排名照理应该是SFA>KTS>APS. 但 ...
從哪得到資料?

谢谢用家的资料!
其实我还有疑问:如果按照教学程度,单从学术成绩,三大的排名照理应该是SFA>KTS>APS. 但 ...

APS 無中學, 何來3大排名?

starry_night 發表於 18-2-13 12:21
淨睇書單當然無教快
但係工作紙/ 測考就另計

認同工作紙較深,欣賞kts教作文的方法,雖然聽小一寫80字文,但kts的教法真的很簡單,所有小朋友都不會感到困難,另外亦欣賞kts的工作紙,深而精,題數不多,但每題必有突別之處,kts 喜歡訓練小朋友的思考,如果腦筋不太靈活的會追得比較辛苦,anyway, 一般kts的學生都很喜歡學校,都不覺得有壓力,有壓力的只是父母

brrbaby2007    發表於 18-2-13 21:32

好似未有人講暑假無功課?只有閱讀報告,(其實我喺第二度有提過好多次)默書少到得人驚!唔計入成績表添?測考範圍又少,GS得果三科書,睇怕KTS敢認第二少都無人認第一課程深喺深d,但個workload真喺好輕鬆。唔敢發表太多,大女都大學,好多野已outdated。樓主,你要知既,喺嗮度:https://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html

回覆 Yanamami 的帖子

學校不斷進步。但常識科範圍仍係得三、四課,沒時事題(小兒仍在初小,不知高年級如何)默書仍然個學段各科各兩次。小默唔計分,小朋友自己對,我直頭無理佢默成點。
校車放學有兩轉,課後活動一般可搭第二轉。
學校以獎勵欣賞鼓勵好行為,大派小證書,帶齊書送積點,儲夠積點可變優點,小證書就換書券。
學生返學返得好開心。

谢谢用家的资料!
以我所知宣小從四年級開始,D課程唔係人咁笨,唔一定輸蝕得過Sfa 和Kts的,不過始終冇真正比較過,所以為何APS 升中數據最好,難以解釋!

Wmacy89 發表於 18-2-13 22:35
以我所知宣小從四年級開始,D課程唔係人咁笨,唔一定輸蝕得過Sfa 和Kts的,不過始終冇真正比較過,所以為何 ...
可能因為APS小五會有一大班人留班~~所以根本唔會有band3生。

從何知APS 有"一大班人留班"?

Heihomami 發表於 18-2-13 23:27

從何知APS 有"一大班人留班"?
睇番APS有關既舊帖~

Ic. 利申用家,去年五年級今年六年級人數只相差3、4個,包括選擇轉讀international school

https://www.edu-kingdom.com/foru ... rtype=1&page=10

回应#121.......间唔中都见有人回应留班问題~不过我都話我outdated, 舊帖,可能而家已唔同哂~

回覆樓主

請問各位可以分享一下second in的形式嗎?
又例如會問家長甚麼問題呢?
謝謝

tobebee 發表於 18-2-13 21:23
認同工作紙較深,欣賞kts教作文的方法,雖然聽小一寫80字文,但kts的教法真的很簡單,所有小朋友都不會感 ...
父母有無壓力視乎要求小朋友在哪位置!如果不求一定要企定在前列位置,壓力可以不大的

Yanamami 發表於 18-2-13 22:02
好似未有人講暑假無功課?只有閱讀報告,(其實我喺第二度有提過好多次)默書少到得人驚!唔計入成績表添? ...

我不敢太大賣廣告
‹ 上一主題|下一主題