用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: stellakwok88
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

bettyay 發表於 18-3-27 20:12
又唔係喎!之前唔知!但前兩年siblings 已經分落唔同顏色!有些面見老師直頭唔知細佬妹有兄姊在讀! ...
禁公平我細女果年仲係一样色~果d梗係搭校車……自己接送同送飯果d都識老師~

回覆樓主:

以用家分享一下九小:

1) 校舍:
處繁囂市內九龍塘地段一隅,環境清新可喜、幽靜而不失活力。校舍內荷花池優美怡人,在君子之花點綴下盡顯學校人傑地靈。另校內設青翠草地、優雅葡萄廊、蘭花角及飼有魚兒烏龜的水之園。

全校禮堂、課室與活動室均處平地,為平房式設計。學生教職省卻上落樓梯之累。

2) 課程:
豐富充實,內容貴精不貴多。部分科目雖有越級教快,但在課程設計及師資配合下,絕大部分學生都能跟上。

功課量少、幾乎零抄寫、極少默書測驗。成績較遜同學被安排入讀課後補課班,由校內老師任教。

一年三考,設溫習週。

3) 師資:
富經驗資歷及愛心,因材施教,著力培養孩子身心平衡健康發展,以校訓勤、慎、禮、儉培育下一代。九小孩子均熱愛學校、老師和同學。

4) 德育:
對紀律要求嚴謹,培養孩子正面言行及正確待人接物態度。

如果以用家角度講及缺點……
可能是學費偏貴吧……但事實學費反映在學校軟硬件的質素上,沒有學費支持可能較難維持高水平的質素。
然而,除基本學費外和樂器,家長極少額外支出。

jesswu 發表於 18-3-28 16:59
以用家分享一下九小:

1) 校舍:

謝謝你的分享(emoji)。
但有用家話其實都多功課,同埋課程好深,教得好快,想請問是否每一個小朋友都一定要補習?我是返工媽咪,好擔心放工後要跟功課到深夜。

回覆 jesswu 的帖子

好詳細,thanks. 其實個人覺得品德比成續更重要,希望小朋友可以成為九小一份子。

stellakwok88 發表於 18-3-28 17:45
但有用家話其實都多功課,同埋課程好深,教得好快,想請問是否每一個小朋友都一定 ...

功課多真心唔覺……
我小朋友是懶人一族,但從未為功課量煩惱……

實際數字大約每日3至6樣,部分只是改正……基本上量多的話1.5小時可完成,平時大半小時已可完成……
九小每天放學前一節是自修課,有35分鐘供小朋友自修,大多學生選擇利用這課堂做當天功課,所以很多時候放學前已完成大部分……

另外九小放學3:00pm,但如家長未接能依時接走,學生會被安放到放學室自修做功課,放學室有家長義工看守,老師亦會間歇巡邏……家長最遲於6pm學校關門之前接走即可……

這個policy我好like, 因我自行接送,有時瑣務困身遲了到校接放學也沒有壓力  

stellakwok88 發表於 18-3-28 17:45
但有用家話其實都多功課,同埋課程好深,教得好快,想請問是否每一個小朋友都一定 ...

功課多絕不苟同……根本算好少……
個別用家認為多或因其小朋友做功課意慾不夠,故做功課時間較長??
九小除了校園靚出名之外,功課少、測考少也是出了名的……

不過真心講,課程確是較深,也教得較快,但絕大部分小朋友都能跟上……

至於補習與否則十分個人,我小朋友只有每星期補一小時數學,因她自少數學較弱,但中英文等沒有補,英文也取得全班第一、中文全班5名內……

我愚見是,能被甄選作九小學生,都有一定程度應付學校課程,如果不追求名列前茅,補習絕非必須……

Kirra 發表於 18-3-28 18:12
回覆 jesswu 的帖子

好詳細,thanks. 其實個人覺得品德比成續更重要,希望小朋友可以成為九小一份子。 ...

不能應同更多!
我喜歡九小在培育孩子德育操守品行方面更甚於其學術上的優勢……

校方和老師極為重視學生品格發展、及個人態度……
九小的學生,大多自信樂觀、有禮謙遜、持正確價值觀……

成績程度差,要追則有漫漫長路,人格塑造失誤,要扭轉則談何容易……

當年我心儀九小,皆看中學校對培育小孩品德方面的成功……我有一位朋友在各直私小學任教(課外活動),接觸無數各小學學生,唯對九小學生於德行待人態度方面有讚無彈,故我深信,這確有賴學校銳意栽培……

到今時今日,我仍為到小女當年能有幸考入九小而感恩莫名……

jesswu 發表於 18-3-28 21:15
不能應同更多!  
我喜歡九小在培育孩子德育操守品行方面更甚於其學術上的優勢……

好詳細,希望小女有幸入到。

九小出名功課少,考默少。学生除学习,幾乎人人都有体艺旁身,除左日常練习,仲要去比賽,如果功課多根本做唔到。以我細女當年日日操两个鈡水,根本無時间補習。不过佢而家已中二,听闻課程又比當年深左?

Yanamami 發表於 18-3-28 21:57
九小出名功課少,考默少。学生除学习,幾乎人人都有体艺旁身,除左日常練习,仲要去比賽,如果功課多根本做 ...

師姐你好
課程應該係比前進取左……
以前含英咀華裏的唐詩只唸不考……
而家小一都開始要考了……

jesswu 發表於 18-3-28 22:40
師姐你好  
那不好应付了~学期尾还有问卷諮詢家長对課程功課及課外活動的意見嗎?

jesswu 發表於 18-3-28 22:40
師姐你好  
唔係呀!以前係考架,係中間有段時間停咗,後來發覺酌量考返係好些!所以又考返了!亦研究過,所謂深咗應該係中英閲解問題問法深入咗;中英作文酌量推進了思維方向;數多了思考訓練咁囉!其他基本嘢又唔係深得好多!我覺得總括係:要你睇多D書同用腦諗嘢

Yanamami 發表於 18-3-28 23:06
那不好应付了~学期尾还有问卷諮詢家長对課程功課及課外活動的意見嗎? ...

有架!唔通有家長反映要深
所以有時覺得阿妹仲叫做搞得掂!可能叻過家姐當年了

bettyay 發表於 18-3-28 23:11
有架!唔通有家長反映要深
所以有時覺得阿妹仲叫做搞得掂!可能叻過家姐當年了
...
好彩畢晒業

bettyay    發表於 18-3-29 10:01

Pigdripy 發表於 18-3-27 15:05
Yes 有個 2nd In 嘅谷

可以加入嗎?

Pigdripy 發表於 18-3-27 15:05